Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Philip Ashley (Richard Burton) má oblíbeného a bohatého bratrance Ambrose (John Sutton). Ten se ožení s Rachel (Olivia de Havillend), ale brzy po svatbě umírá. Skoro všechno bohatsví zdědí Rachel, jen Philip dostává Ambrosův statek i z domem. Je však přesvědčen, že jeho bratranec byl zavražděn a to Rachelinou rukou, pro jeho majetek. Když si však pozve Rachel do svého nového domu, zamiluje se do ní. Kdo by pak věřil, že by mohla někoho zabít ? (Terva)

(více)

Recenze (7)

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmu nemožno vytknúť dobrú atmosféru a aj to, že príbeh necháva diváka na pochybách, na ktorej strane je pravda. Na druhej strane iba ťažko som vstrebával chovanie mladého pána, ktorý od nenávisti až príliš ľahko prechádzal k všedarujúcej láske. Ona tá neustále prítomná romantika začne po čase aj nudiť. Nie všetko dávalo logiku, hlavne spätne. Mladučkému Burtonovi ešte nejaké tie herecké skúsenosti chýbali, ale rolu v podstate zvládol. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Existují ženy, možná i dobré ženy, které bez vlastního provinění přinášejí smůlu. Čehokoliv se dotknou, skončí tragédií. Dle tohoto moudra tu tentokrát máme příběh pošetilého mladého muže, který se nechá manipulovat zkušenější ženou. Snímek natočený na základě literární předlohy, který napsal britský spisovatel Daphne du Maurier, u kterého je potřeba dodat, že jeho tři příběhy dobře posloužili i věhlasnému režisérovi Alfredu Hitchcockovi. Jedná se o snímky ´Jamaica Inn´ (1939), ´Rebecca´ (1940) a nejslavnější ´The Birds´ (1963). Tohoto snímku se zhostil režisér Henry Koster a neméně zdatně. Natočil temné melodrama až s neuvěřitelnou atmosférou ve spleti nádherně pojatých černobílých odstínech a to za pomoci vskutku silného scénáře a s vynikajícími herci, kteří tu skutečně odvedli kus herecké práce. Richard Burton a Olivia de Havilland dali svým postavám víc než jen pouhé oživení. Jedná se příběh s děsivým koncem a tak vzniká otázka, jak by film vypadal, kdyby měl scénář v rukou zmíněný Alfred Hitchcock. Každopádně i v té době neznámý Henry Koster předlohu zinscenoval nemálo efektivně. Příběh jako takový obsahuje tolik zvratů, že nejen že si pohrává s vnímáním diváka, ale ve svém smyslu ho i zapojuje v rámci myšlenek dalšího vývoje děje. A to ty zvraty nejsou nijak vynucené. Příběh není složitý, ale příjemně dobře podaný, takže i po tolika letech od svého vzniku zaujme, pobaví, podráždí nervovou soustavu a hlavně nabídne jednu z nejlepších filmových klasik svého druhu. ()

Reklama

danecek24

všechny recenze uživatele

10. Zlatý Glóbus za rok 1952 - cena (1) - *Objev roku (herec) - Richard Burton + nominace (1) - Nejlepší herečka (drama) - Olivia de Havilland ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Mysteriozní filmeček, kde hraje nádherná Olivia de Havilland, kdy jste při sledování snímku přesvědčeni, že ona by přece nikoho nezabila, ale........je to romantika, ne. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama