Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Oty Zaremby (S03E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Ota Zaremba začal vzpírat v patnácti letech. Vyučil se důlním zámečníkem a veškerý čas trávil ve sportovní hale. V roce 1980 získal kov nejcennější, tedy olympijské zlato na Olympijských hrách v Moskvě. V témže roce byl vyhlášen nejlepším sportovcem Československa. Závodil až do roku 1985, kdy na mistrovství Evropy získal páté místo. Jeho sportovní kariéru provázela četná zranění loktů a kolen. Lékaři ho varovali, pokud neskončí se vzpíráním, skončí na invalidním vozíku. Ota Zaremba nedokázal včas využít nabídky na trénování i další studia, a tak po skončení hvězdné kariéry nastoupil jako zámečník na šachtu. Horníci si ho dobírali, jak dopadl. Po čase důl zavřeli a on zůstal bez práce. Nakonec se mu podařilo získat místo ve sklenářství. I z něho ale musí po čase odejít, protože doslova přežil těžkou automobilovou havárii. Nějaký čas byl opět nezaměstnaný. V posledním období se o Otovi psalo hlavně v souvislosti s dopinkem. Byl prvním sportovcem, který otevřeně přiznal, že bral anabolika. Chtěl rozpoutat celospolečenskou debatu, aby se otevřeně řeklo, jak to vypadalo ve sportu v 80. letech. Veřejně vystupoval proti svému bývalému trenérovi a obviňoval ho, že mu podával anabolika. Snažil se vyvolat soudní proces, aby někdo nesl za poškození zdraví sportovců odpovědnost. Nakonec se ale stáhl do ústraní. Tvrdil, že celou kauzu udělali novináři, kteří využili jeho momentálního zdravotního stavu, kdy pod prášky nevěděl, co říká. Ota Zaremba je dnes kvůli zničenému zdraví v částečném invalidním důchodu. Dostává měsíčně 6 400 korun. Je bezdětný, několikrát rozvedený. Stará se o své těžce nemocné rodiče, se kterými žije na okraji Havířova v rodinném domku. Dodnes lituje toho, že si neudělal trenérskou školu. Celé mládí byl zvyklý, že se o něj staral sportovní klub. Nebyl samostatný, všechno za něj vždycky někdo zařídil, nemusel se nikdy o nic starat. Neuměl nic, jenom vzpírat. Stále cítí křivdu, že si ho nikdo nepovažuje jako olympijského vítěze. Uspokojilo by ho jediné - získat doživotní rentu, kterou už poslanci dvakrát smetli ze stolu. Ta by pro něj znamenala určité zadostiučinění. Stále a vlastně velmi paradoxně tvrdí, že nejlepším okamžikem jeho života byl zisk zlaté olympijské medaile a kvůli tomu pocitu by do toho všeho šel znovu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Ota Zaremba: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Reklama

štísko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám tenhle cyklus rád. Ale tři hvězdičky tomuto dílu dávám jen díky Zarembovi. Tentokrát jsem měl totiž dojem, jako by tam něco scházelo. Např. zmínka o poměrmě nedávném sporu s jeho bývalým trenérem Emilem Brzóskou. V lehce výhružném dopise který mu poslal tvrdil, že mu jde po krku. A najednou se nějak dohodli. Ale to už asi patří do nějaké jiné komnaty. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaremba patřil mezi top vzpěrače. Pád z vrcholu přišel záhy, objevilo se podezření z dopinku, zničené zdraví a i když získal olympijskou zlatou medaili, na jeho úspěch všichni zapomněli. Zaremba na mě působil normálním až skromným dojmem. Nežije si jako většina sportovců tzv. na vysoké noze a byl nucen svoji zlatou medaili dokonce prodat poněvadž se ocitl bez prostředků. Stát si jeho sportovních úspěchů neváží a přehlíží je. Pro mě to byla jedna z těch zajímavějších 13.komnat. Vzpěrači to neměli nikdy lehké. Zvedali těžké zátěže a v životě se to na nich těžce podepsalo. Zaremba se pro mě zařadil k těm skromným sportovcům, kteří svoje velká sportovní vítězství moc nedávají na odiv a skromnost, která ho zdobí je sympatická. 60% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama