Reklama

Reklama

Hawkingův paradox

(TV film)
  • Velká Británie Horizon: The Hawking Paradox
všechny plakáty

Obsahy(1)

Anglický fyzik a profesor na univerzitě v Oxfordu Stephen Hawking (1942) je jedním z nejznámějších lidí na Zemi a jednou z mála skutečných "celebrit" mezi vědci. Je předním odborníkem v oblasti fyziky černých děr, kosmologie a kvantové teorie gravitace. Ve svých dvaadvaceti letech onemocněl vzácnou neuromotorickou poruchou; postupně přestal ovládat končetiny a má problémy s řečí. Přesto se stal živoucím ztělesněním génia. Ovlivnil tisíce odborníků a miliony laiků. Jedna z jeho prvních knih - Stručná historie času - se stala bestsellerem. Je srovnánván s Albertem Einsteinem. Přesto někteří fyzikové vyjádřili pochybnosti o některých Hawkingových tezích. Zvláště jeho teorie informačního paradoxu vyvolala jednu z nejlitějších intelektuálních bitev nedávné doby. Dokumentaristé BBC se vydali po stopách tohoto konfliktu a pokusili se divákům přiblížit stav věci v oboru zdánlivě tak abstraktním, jakým je teoretická fyzika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Málo in-depth. Uvidíte Hawkinga jíst (nebo v jeho případě spíše jen unyle přijímat potravu), ale neuvidíte žádný velký nástin jeho myšlenkových pochodů, nýbrž pouze banality a v kontextu s pravidelně se opakujícím "Hawking je, vážený a milý diváku, ňákej génius" mottem směšně zjednodušené hypotézy. Jinými slovy, být Hawkingův duševní potenciál omantinelován tímto filmečkem, s podobnými věcmi bych tipem vyrukoval do světa třeba z gauče svého obýváku, ale tak tomu samozřejmě nebude. Zajímavé, ale nic víc; tak či onak - lepší než třeba dokument o páření říčních vyder. ()

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Velmi povrchně popsaná jedna z největších teorií 20. století. Dokument však ale neměl být přednáškou o dané problematice, protože to se opravdu nedá vysvětlit za 50 minut v TV. Byl to pohled do zákulisí vědy, kde i přes jednoznačné názorové rozpory panuje respekt vůči oponentům (škoda, že to není i v politice). Pohled na jednu a tu samou rovnici a snaha naznačit singularitu bez její zmínky byla podaná velmi špatně, tj. grafický doprovod byl velmi chudý. Přesto se snaha přiblížit tyto partie fyziky cení. Životní osud profesora Hawkinga není nic pěkného a pro svět je velká škoda, že je takto indisponován. Klobouk dolů, i přesto, že informační paradox nebyl doposud uspokojivě vyřešen a pravděpodobně to tak ještě nějakou dobu zůstane. Viděl jsem lepší dokumenty týkající se významných fyziků a jejich prací. ()

Reklama

sona123 

všechny recenze uživatele

Nuže, o Hawkingovi jsem už slyšela. Tady jsem se ale dozvěděla docela srozumitelně přesně to, co by asi člověk měl znát, to nejdůležitější o jeho životě a díle i něco málo o sporech, které kolem jeho myšlenek byly a jsou, a jak to dnes zhruba vypadá. Byl to lehce stravitelný dokument a za to, že si nehrál na dílko pro fajnšmekry, dávám čtyři hvězdičky - to by asi měl být cíl dokumentů, něco málo ozřejmit z problematiky, aniž by se divák hned musel stát odborníkem (na což v případě Hawkinga holt stejně není kapacita :-) ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem přesně nevěděl, do čeho pan Hawking fušuje a raději to mělo tak i zůstat. Tyhle matematicky dokazované fyzikální teorie na mě působí jako z dob Galilea a skálopevně jim nelze věřit. Takže docela nezáživné, tedy pokud se nechceš jen koukat na nejslavnějšího vozíčkáře na světě nebo nejsi šílený fanoušek Star Treku a Stargate. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument, po jehož shlédnutí se chtě nechtě stavím spíše na stranu Hawkingových vědeckých protivníků. Ne snad, že bych o teoretické fyzice věděl víc než běžný středoškolák, ale celý dokument tak vyznívá. Ať už ma Hawking pravdu nebo ne, jeho význam pro polularizaci vědy je neoddiskutovatelný. ()

Zajímavosti (1)

  • Na konci dokumentu je zmíněno, že Hawking má stále větší problémy ovládat rukou svůj hlasový syntetizátor. Od roku 2006 má na brýlých připevněn snímač mimických svalů, díky kterému může svůj syntetizátor snadněji ovládat. (skrblik007)

Reklama

Reklama