Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka v režii Jiřího Stracha vypráví o chudé dívce Brigitě (L. Molnárová), která tolik toužila po štěstí, jež si spojila s leskem třpytivých šatů a oslnivě zářících lamp bohatých městských salonů, že pro ně byla schopna udělat cokoliv – třeba i zapřít vlastní matku (D. Batulková). Když chudou Brigitu adoptuje hodná majitelka kodaňského pekařství (T. Medvecká), začnou se dít věci. Pohodlný život a nové postavení zcela promění dívčin život. Z Brigity se stane povrchní dívka s jediným zájmem – mít se dobře a bavit se. A když si vezme matčin chléb jako podložku, aby si neumazala střevíce, propadne se Brigita do bahenní říše. Tady mezi bahenními příšerkami (B. Hrzánová, R. Holub a další) konečně pochopí, v čem pochybila. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

mira007 

všechny recenze uživatele

Ve stejném roce, kdy natočil Strach svůj majstrštyk Silver A, zfilmoval pohádku Christiana Andersena - čili místy trochu drsnější než hřejivé věci od Němcové o dívce, která se stydí za chudou matku a za to, že šlápne na chleba se propadne do světa blátivé louže - na ateliérovou pohádku to má hodně dobrý vizuál , hezké kostýmy a masky, ale víc než jako pohádka na nedělní odpoledne to funkci nesplní. ()

Gwilwen 

všechny recenze uživatele

Sympatická pohádka na motivy Hanse Christiana Andersena ve skvělé režii Jiřího Stracha. Velice kvituji úsilí České televize o tvorbu nových pohádek, tolik pro pohádkový svět jiná naše televize nedělá. A takovéhle používání televizních poplatků se mi líbí. My jsme vyrostli na českých pohádkách, tak nevím proč by o to měly být ochuzeny budoucí generace. A když k těm starým osvědčeným přibudou navíc nové - tím líp. Někdy se to povede, někdy ne, ale tahle pohádka patří k těm lepším. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

K zahraničním pohádkám mám vždy trochu výhrady neboť není nad ty české, ale Hans Christian Andersen byl pohádkář. I když tato pohádka přeci jen je odlišná od našich. Dívka za trest nepadá do pekla, ale do podzemní říše. Tam excelují Bára Hrzánová a Radek Holub. A dívka dojde poučení. Už chybí jen hláška: "Co by za to dali děti v Africe", která je ale vyloženě česká. Kulisy sice studiové, ale moc se mi líbily neboť se nejednalo o žádné papundeklové průměrné stěny, ale propracované formy. Lucii Bugalovou mám navíc docela rád a potěšit se můžeme hereckými výkony i dalších herců. Necelá hodinka s docela fajn pohádkou. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Strachova pohádka podle Andersena o pyšné dívce, která se styděla za svou chudou maminku a nevážila si chleba jako Božího daru. Za trest se propadla do „polepšovny“ k Bahenní žínce do kanálu. Vážné téma, zvláště aktuální pro současnost, kdy se zbylé pečivo hází do kontejnerů nebo se povaluje mezi plivanci na chodnících. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kde se Lucie Molnárová učila pohybovat se před kamerou před natáčením "velké" vánoční pohádky, Tři životy. Paradoxně, tenhle nácvik je lepší, než byla ta velká pohádka. Myslím, že to je předlohou, která má hlavu a patu, byť tam je značná odchylka od původní Andersenovy předlohy, mě ta odchylka vyhovuje. Andersenovu pohádku jsem četla až poté, co jsem viděla její filmové zpracování a je to depka naprostá, i když už jsem dospělá. I když tedy, než ten hlavní hrdina, to snad radši zůstat u těch bahňáků. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Slovenská herečka Lucia Molnárová neovládá češtinu, a proto je v českých filmech při postsynchronech vždy předabována. Tentokrát její postavě Brigity propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. (funhouse)

Reklama

Reklama