Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Neskutečně kýčovitý, neoriginální, prostinký a trapný snímek, který nezachránilo ani slušné herecké obsazení. To vlastně zajistilo mému hodnocení onu jednu hvězdičku, protože scénář, režie a výprava se zde ukázaly být jedním velkým propadákem. Proč byl tento film určen pro kina a ne rovnou pro TV mi zůstává záhadou. Nepovedlo se. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Po smrti svého otce se malá Marie Merryweatherová (Dakota Blue Richards) se svojí chůvou paní Heliotropovou (Juliet Stevenson) stěhuje ke svému strýci Benjaminovi. Už na cestě jsou ale přepadeni záhadnými povaleči, a pak ze staré knihy Marie zjišťuje, že mezi její rodinou (Merryweatherovi) a sousední rodinou De Noirů panuje po staletí válka, protože se obě rodiny obviňují ze ztracených perel matky přírody. A to se ještě blíží den, kdy budou perly buď navráceny, nebo bude celé údolí zničeno. To Marie za pomoci Robina De Noir samozřejmě nedopustí... V poslední době se podobných filmů vyrojily desítky - ať již několikrát vzpomínaná Narnie, nebo Csupova Terabithia, ale zdá se, že tento pohádkový žánr (zvlášť s přibývajícími možnostmi vizuálního zpracování) jen tak nevymře. A tam Kletba měsíčního údolí nepřináší zhola nic nového, prostě příběh o záchraně světa malou slečnou trošku šmrcnutý Romeem a Julií. Dakota Blue Richards do své role skvěle zapadla (stejně jako ve Zlatém kompasu), ostatní jsou zde jen jako kompars, včetně Nataschy McElhone a Ioana Gruffudda. Až mi bude takových 12, tak se na tuto pohádku rád podívám znovu ... ()

Reklama

Eawy 

všechny recenze uživatele

Osobne sa mi tento film páčil. Možno som príliš veľkým nadšencom fantasy, ale bavila som sa. Bolo to prijateľne komické, prijateľne romantické, prijateľne naivné ale bolo to dostatočne magické, aby som aj ja zatúžila aspoň na okamih vojsť do Mesačného údolia. Tento film nepotrebuje veľa špeciálnych efektov, nesie v sebe magickosť samu o sebe a to je napríklad viera v zmenu človeka, prekonanie pýchy a predsudkov a znovunájdenie lásky. Film má okrem naozaj príjemného obsadenia, nádherný soundtrack, ktorý ešte viac spôsobí mrazenie na chrbte.Osobne by osm niektoré scény vyňala a niektoré ma dokonale pohltili (tá vlna na konci).Ale určite jedno z naj fantasy, čo som v poslednej dobe videla. 75% ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Fajn nastavená pohádka, být méně náročný tak to beru. Nicméně musím opravdu říct že scénář je taková donebevolající kravina, že bych se ji dokonce nestyděl dát u nás v televizi o vánocích. Režie atd, atd herci jsou fajn, ale taková blbost ... :) P.S: to, že se z kluka co od začátku vypadá jak vystřiženej z mechanickýho pomeranče vyklube klaďas bych nečekal :) ()

skretik 

všechny recenze uživatele

Keď to človek vezme ako rozprávku / fantasy pre mladších, je to super... Náhodou, fakt príjemný oddych, občas sa človek d toho aj poriadne vžil... Určite je tam x nedostatkov (kniha ako dedičstvo a celá zaprášená? alebo naopak, úkryt pod stromom, kde nikto nebol x rokov a takmer čisto?)... Ale mne sa to fakt páčilo :). ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Původně měl být pro natáčení použit skutečný lev, ale jelikož by pojištění všech herců a členů filmového štábu stálo ohromné množství peněz, rozhodli se tvůrci pro levnější variantu - lva udělat digitálně. (Hromino)
  • Scéna, kdy stádo bílých koní vybíhá z moře, se velmi podobá scéně z filmu Poslední jednorožec (1982), kde stejně vybíhá stádo jednorožců. (LindaKola)
  • Psa Wrolfa hráli celkem čtyři psi. Všichni měli nabarvenou srst a každý z nich měl pro něco nadání. Jeden byl dobrý ve štěkání, druhý v olizování, třetí v běhání a čtvrtý se uměl podle tvůrců dobře povalovat. (Hromino)

Reklama

Reklama