Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (643)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Špinavý syrový film, který se mi vůbec nelíbil. Na jedné straně mi neřekl nic nového, na druhé mne ta všudypřítomná korupce a neustálé zabíjení drtily. Ano, zejména chudinské čtvrti v Riu jsou peklem, co vypadá pro našince jako z jiného světa. Bezvýchodnost, zoufalství, každodenní boj o přežití. Děje se to...až příliš skutečné, než aby člověk zůstal v klidu. Změna v nedohlednu. Zlaté horrory. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zdá sa, že skorumpovaná polícia je v brazílskych mestách bežnejším javom ako vychádzajúce slnko a tak film na motívy tohto faktu nenechal na seba dlho čakať. Unikátny príbeh, ktorý pripomína akčnejšiu, ale príbehovo jednoduchšiu verziu filmu 'Cidade de Deus'. Na brazílske pomery unikátny zážitok, akčné scény dokonalé. 85%. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V mnohém kvalitní a věrohodnější než Město Bohů, ale jako celek je to slabší. Příběhově jde o zajímavou hříčku, popisující nástup dvou mužů, kteří byli nejlepšími kandidáty na místo stávajícího velitele speciální jednotky určené k zásahu na místech, kde policie nestačí. BOPE jako jednotka, která nenávidí a snaží se potírat korupci mezi policisty a držet právo v rukou těch, kterým patří. Děj má spád a neustále se něco děje, i když vizuálně bez nápadu a lehce obyčejně. Brazílie je jiný svět a je těžké všechny tamní postupy/zvyky/obyčeje pochopit a akceptovat, ale poté si lze zdárně užít slušné akční film, který vám ukáže tvář Ria De Janeira z pohledu speciální jednotky, která se nebojí někoho zastřelit nebo vydat na pospas jako udavače. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tropa de Elite se může chlubit především skvělým úvodem - v pár minutách před diváky sugestivně rozprostře příběhové kulisy, načrtne místní poměry a představí postavy. Škoda že poté, co nás film vtáhne do sebe, zbývají v minutáži ještě dobré dvě hodiny a najednou už není nic moc co nabízet - stále sledujeme neutěšenou situaci v brazilských favelách a ještě neutěšenější stav místní policie, avšak ani řada dlouhých konverzačních scén již nedokáže vypovědět více, než kratičký úvod. To už si pak člověk chtě - nechtě všimne zmateného a především příběhu prostého vyprávění občas přerývaného stejně chaotickými přestřelkami, na nichž je vidět, že režisér ještě nemá řemeslo úplně v ruce. Tropa de Elite staví svůj úspěch na kontroverzním tématu a určitému pocitu autentičnosti (v okolních komentech zmiňovaná brutalita přilš nefunguje, jelikož film příliš nedovoluje vcítit se do utrpení postav), ve formálních i obsahových kvalitách však ještě má co dopilovávat. 60% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem Město bohů, se kterým tento film v každé chvíli někdo dává do křížku, takže jsem nemohl srovnávat, ale zase mám čistý štít a můžu si o tomto filmu myslet svoje. Hlavně teda to, že nádherně zobrazuje společnost Brazilských spoluobčanů v Rio de Janeiru, jak hezky ukazuje svět s drogama, svět, kde se nikdo s nikym nesere, kde dostaneš kulku v mžiku a ani nevíš proč. Je to svět na hovno, ale je blbé, že něco takového na světě vůbec existuje, je to svinstvo, kterého se ale právě svět nezbaví. Tropa de Elite je slušný film. Kdyby v něm bylo více akce, možná by se mi to líbilo ještě víc. Jenže je v něm jedna tatáž, která se ve filmu objeví dvakrát, ale chápu, že ten film o akci příliš není, hlavně teda ukazuje ten život mladých v Brazílii, a ten je špatný. Stejnak s tím nikdo nic neudělá, maj to tam zkurvený, a těch filmů právě z Brazílie co jsem viděl, o drogách, o prostituci, si myslim moc nepomůže, jen ukáže zemi, která se pod tím vším rozpadá. Já osobně bych tam prostě nikdy nepách. Všude slýchám jak maj slavnosti v hlavním městě, jak je to národ, který se dokáže bavit, ale když také vidím tohle, radši od všeho dobrého uteču a najdu si jinou lokalitu. Tropa de Elite mi dají určitě za pravdu. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)
  • Hlavní postava Roberta Nascimenta (Wagner) byla pojmenována podle zločince Sandra Nascimenta, který byl zastřelen policií 12. 6. 2000 po únosu autobusu, o němž pojednává dokument Ônibus 174 (2002). Inspirací pro postavu byl skutečný příslušník jednotky BOPE a spoluautor knižní předlohy Rodrigo Pimentel, který se objevil v malé roli v pokračování filmu Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel (2010). (Caaslav)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama