Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (643)

genetique 

všechny recenze uživatele

Zdá sa, že skorumpovaná polícia je v brazílskych mestách bežnejším javom ako vychádzajúce slnko a tak film na motívy tohto faktu nenechal na seba dlho čakať. Unikátny príbeh, ktorý pripomína akčnejšiu, ale príbehovo jednoduchšiu verziu filmu 'Cidade de Deus'. Na brazílske pomery unikátny zážitok, akčné scény dokonalé. 85%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je jasně vidět jak vypadá v praxi heslo "silnější pes mrdá", v podstatě dokument o bezpečnostní situaci v Riu, kterýmu jsem věřil uplně všechno, úplatný fízly, gangy, tvrdý policajty, obtížnost vymanit se z prostředí ve kterým žiju, loajalita k přísluný "smečce", chudoba, rezignaci na výhledky na lepší život, prostě všechno. Věř, že by si radši chtěl umívat hajzly na hlaváku než bejt v elitní policejní jednotce v Riu. Viděno v rámci projektu Challange tour 2015 jako film číslo 17. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Totální Nadhodnocenost! Slabý film s televizní duší. Herci jsou nepřesvědčiví a málo charismatičtí, hrajou až moc teatrálně, Akce je minimum a je nezáživná až pasivní,stopáž přepísklá, daná problematika pro mne nezajímavá a politické vložky byly nudné..Dvě hvězdy za výcvik nových členů, který byl pro mě zajímavým přínosem,ale jako zbytečný, vysoce zapomenutelný film to fungovat může.. možná .. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Naturalistický a nekompromisní náhled na boj mezi elitními policejními jednotkami a gangstery, ve kterém si ani jedni neberou servítky. Tropa de Elite je nejspíš trošku nadsazená, přeci jen ono "nejdřív střílet a pak se ptát" funguje ve filmu zejména jako podpora silného efektu a šokování, ale z psychologického hlediska bylo dost věcí mezi policisty vykresleno velice trefně a podnětně. Policejní práce v Riu je extrémně nebezpečná a nevděčná, populace muže zákona nemá ráda a značka policisty po pracovní době nemizí ani náhodou, takový člověk už se může spolehnout jen na další policisty a největší břímě ze svého povolání si bere každý večer domů. Pronásledují ho myšlenky odpovědnosti, strachu, výčitek, je třeba se odreagovat, ale přitom není kde, nikdo se v těžkých časech neubrání ventilaci napětí na svých nejbližších v rodině a takhle to funguje nejen v Riu... 9/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl celý film lineární převyprávění výcviku nových členů "elitní jednotky", vadila by mi pouze ideologická pachuť, která je cítit snad z každé scény. V existující podobě mi na Trope de Elite vadí mnohem víc. Akce v podstatě moc nebylo a když už zrovna nějaká byla, nepřišla mi příliš přehledná. Polovina scén úplně zbytečná, nezajímavé vedlejší linie, necílevědomý scénář a spousta ošklivých mužských postav, které se mi (kromě hlavní trojice) vytrvale pletly. Abych pravdu řekl, už po půl hodině jsem se začal těšit na konec (a až do konce jsem se na něj těšit nepřestal). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)
  • Během natáčení byla filmařům na kopci Chapéu Mangueira odcizena dodávka se zbraněmi. Šedesát z celkových devadesáti byly atrapy, ale zbylých třicet bylo plně funkčních. Policejní týmy vtrhly do favely Pavão-Pavãozinho v Copacabaně, aby zbraně získaly zpět, ale operace byla jen částečně úspěšná. (DaViD´82)
  • Film se stal trhákem již tři měsíce před svým oficiálním uvedením. Uniklé nelegální kopie filmu, kterou režisér nazval "třetí verzí sestřihu", zaplavily ulice všech velkých brazilských měst a prodávaly se v přepočtu za 5 amerických dolarů za kus. Vyšetřování odhalilo, že originální DVD bylo ukradeno společnosti Drei Marc, která měla na starosti titulky k filmu. Nelegální kopii zhlédly nejméně tři miliony lidí, což je o 600 000 více, než kolik jich film vidělo během jeho uvedení v kinech. Přesto byl film v Brazílii v roce 2007 největším kasovním trhákem. (DaViD´82)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama