Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka na motivy příběhu Oscara Wildea začíná jedné bouřlivé noci, kdy dřevorubec Gordon (V. Vydra) najde v lese novorozeně. Dá mu jméno Orion – dítě hvězdy (v dětské roli M. Hejný) a vezme ho k sobě domů. Orion (jako dospělý J. Laštovka) vyroste ve velmi krásného, ale bohužel také namyšleného a krutého chlapce. Jednoho dne se objeví u dřevorubce žebračka (S. Stašová) a pozná v Orionovi svého ztraceného syna. Orion, který věří, že je dítětem hvězdy, ji zle urazí a vyžene. Vzápětí se jeho tvář změní ve směšnou a ošklivou. Po desetiletém putování, při němž leccos pochopí, se Orion dostává do moci zlého čaroděje (O. Navrátil), který pro něj má úkol. Jeho splnění má čaroději dopomoci k vládě nad celým světem. Orion musí přemoci zlá kouzla a získat nazpět nejen svou krásnou tvář a čistou duši, ale i lásku své matky, kterou kdysi pyšně zahnal. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka pro nedělní odpoledne s dobrým příběhem o klukovi, kterému za jeho namyšlené chování naroste obrovský frňák a uši. Podle mě ta jeho maska šla udělat o hodně lépe. Vždyť je to také na pohádce to nejdůležitější. Zato se velice povedly interiéry, a to jak lesa, tak chaloupky či městečka. Pohádku kazí z počátku naivní dětské dialogy, nad kterými vyniká leda tak jejich otec Vydra. Poté, co Orion dospěje, tak se dialogy zlepší. I tak ale herecké výkony nejsou nikterak přesvědčivé, až na výjimku Simonu Stašovou v roli žebračky. [394. hodnocení, 20. komentář, 47%] ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Pohádkovou knihu “Šťastný princ od Oskara Wildea” nemám rád, je plná těchto depresivních a žalem nasycených pohádek. “Dítě hvězdy” je jen jedna z mnoha. Zde je potřeba kritizovat režiséra Miroslava Sobotu protože umělecko-dramaticky je pohádka věrná předloze jen v žánru. Ještě žalostnější a depresivnější a pro mě “hnusná” je hlavní pohádka Šťastný princ. Tuto knihu, kterou jsem dostal pod stromeček, jsem jako 10 letý neměl rád, jsou to pohádky pro dospělé, není divu Oskar Wilde jako “král paradoxu” v ní popisoval vlastní bytí v tomto světě. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka na motivy příběhu z dílny Oscara Wildea. Uvěřitelný příběh o sebestřednosti a pýše a jejich nápravě. Příběh je skvělý, kromě tradičně výborné Simony Stašové a Václava Vydry, skvěle hrají i všechny zúčastněné děti, což u pohádek, jejichž datum vzniku začíná dvojkou, je spíš statistická chyba než pravidlo. Kulisy jsou místy podařené, masky také, tím víc bolí oči z umělosti tam, kde být nemusí. Proč by Orion nemohl jít do obyčejného lesa? Nebo do kulisového míň uměle ohavného? A do toho dají toho králíka. Nepovedený les s králíkem kontrastuje o to víc. Stejný je kontrast povedené masky Ratnaje a toho, jak je za ohavu namaskován Orion. Jako by masky vytvářeli dva lidé, z toho jeden kvalifikovaný odborník a druhý z chráněné dílny pro lidi se středním až těžkým typem postižení (tím nenapadám význam chráněných dílen, jenom že ty dvě masky vedle sebe vypadají nesourodě). Oproti křečovitosti úplného závěru je ještě i Orionův rypáček naprosto zlatý. Takže moje vysoké hodnocení je výsledek průměru a slabosti pro Wildea a pro králíky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, nápad i přelévání děje, práce s časovou rovinou (desetileté cykly smutku a radosti) a myšlenka toho, že co zasejeme, to se nám vrací. Určitě se v tom dá najít více symboliky, třeba s oněmi mincemi a uskutečněnými přáními. Žel, zpracování zůstalo na půl cesty, mělo nakročeno v velkolepější pohádce s kulisami jak z Krkonošských pohádek (což je poklona, nikoliv hana), jenže zatímco např. kostým čaroděje a kameramanský styl jeho snímání je z kategorie těch lepších, maska Oriona a jeho snímání kamerou jsou podprůměrné. (Taková drobná odbočka mimo žánr, i zpěvák jménem Orion nosil masku, aby to vypadalo, že je žijící Elvis Presley.) Herecky je to občas zajímavé (Vydra, Březinová, Pešlová), jindy takové zbytečně přehrávané (Stašová, Novotný, Kratochvílová). Samozřejmě mne pobavilo, že spoluautor scénáře a dramaturg pan Bednář si zahrál roli pana učitele, a myslím, že se role zhostil velmi dobře. Celkově tedy, když to vše sečtu a odečtu, mi vychází lepší průměr. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama