Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Idy Kelarové (S03E07)

(epizoda)

Obsahy(1)

Příběh neobyčejné zpěvačky, která odtajnila rodinné tajemství. Matka Idy Kelarové je Moravačka, otec byl bohem nadaný cikánský hudebník. Koloman Bitto se však rozhodl, že svou romskou identitu ukryje. Chtěl tím uchránit rodinu – manželku a tři dcery – od ponižování. A protože Ida se narodila jako blondýnka, dlouhou dobu se mu to dařilo. Ida vystudovala na konzervatoři piano a cello a po škole se stala herečkou Divadla na provázku. Na jednom zájezdu v Dánsku potkala svého budoucího manžela (už druhého) a odstěhovala se s ním do Walesu. Při jedné z návštěv rodiny v Československu se konečně dozvěděla svůj pravý původ. Ale až smrt otce byla tím katalyzátorem, který v ní uvolnil vzpomínky na staré cikánské písně. Začala je v zahraničí zpívat, ale také vyučovat. Ida není obyčejná zpěvačka. Idin zpěv je především prožitek, otevřené a nabídnuté nitro. Na nevypočítavé otevřenosti také Ida postavila svou další kariéru. Na základě svého tvrzení, že každý umí zpívat, jen o tom neví, založila Mezinárodní školu hlasu a začala pořádat unikátní workshopy s mezinárodním obsazením. V roce 1995 se vrátila na Moravu a se svou školou se usadila v městečku Bystré u Poličky. Ida učila, koncertovala a stávala se v Česku stále známější. O tom, jestli je částečná Romka, se stále jen spekulovalo a ona se k tomu – zatím – nikdy přímo nevyjadřovala. Až když se zamilovala do Desideria Duždy, který hrál s legendární romskou zpěvačkou Věrou Bílou a založili spolu kapelu Romano Rat (Romská krev). Ida si čím dál víc uvědomovala potřebu pomáhat především romským dětem. Založila občanské sdružení MIRET, jehož prostřednictvím začala podporovat mladé romské talenty. Ne vždy však Romové a hlavně jejich rodiny pomoc využili. Díky dokumentárnímu flmu režiséra Miroslava Janka vešel ve známost například případ nadané romské dívenky Vierky. S malou Vierkou, jejíž talent chtěla Ida rozvinout, se do Idina domu nastěhovala celá Vierčina rodina. Když sehnala Ida rodině práci, rodiče popadli děti a zmizeli. Přesto se Ida nevzdává. Bere případ jako poučení a více se zaměřuje na romské děti. Příběh Idy Kelarové je příběhem poloviční Romky, která svůj původ nejprve musela objevit a potom se s ním vypořádat. Hrdě se k němu přihlásila a rozhodla se při emancipaci pomáhat i dalším Romům. To, že je Romka, již její třináctou komnatou není. Neskrývá se v ní však pocit hořkosti, lítosti nebo zklamání z toho, že se jí někteří Romové za její pomoc zle odvěčili? A jak se Ida vyrovnává s tím, že ji, podle jejích vlastních slov, za svou neberou ani Romové, ani gádžové? Na tyto a další otázky hledá odpověď průvodce pořadem, publicista Jan Lacina, který si v pořadu s Idou také zazpívá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh cikánské (romské) identity v případě smíšeného manželství umožňuje do znančné míry jak vyložit tak pochopit multikulturní hudební tvorbu vynikající brněnské a dnes i evropské umělkyně Idy Kelarové. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je mi zcela jedno, je-li Ida Kelarová "bílá" nebo rómka. Každopádně je už dost velká na to, aby pochopila, že je důležité obklopit se lidmi, kteří ji vezmou takovou jaká je a nic dalšího neřeší. Pro mne byla tato komnata ztrátou času. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

životním příběhem Idy Kelarové provází Jan Lacina... tento díl mi po technické stránce přišel slabší než ostatní, konec mikrofonu prostě do záběru nepatří a pana Laciny jsme v něm nezřídka viděli půlku či bez ruky... to bych pochopil třeba u živého vysílání, ale ne u dokumentu... obsahově mě komnata rovněž příliš neoslovila, vychází mi to na 40%... k vidění zde: http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1186000189-13-komnata/207562210800027-26.10.2007-21:30-ida-kelarova.html ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Technicky spíše průměrně natočený dokument, zpracovávající ovšem nesmírně silnou látku. Veliký dík režisérovi náleží paradoxně především za to, že Idu jednoduše nechal odvyprávět to, co jí leží na srdci. Celkový dojem: 75% ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Ida Kelarová: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

Reklama