Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnou událostí v roce 1976, kdy kalifornská vína definitivně ukončila nadvládu Francie. Úkolem Stevena Spurriera (Alan Rickman) bylo sesbírat pár vzorků zámořských vín, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost. Nikdo nepředpokládal, že by tato vína mohla být konkurenceschopná, mezi profesionálními degustátory to bylo považováno jen za dobrý vtip. Steven ovšem záhy zjistil, že i přes rozdílné postupy jsou zdejší vína více než konkurenceschopná. Vše vrcholí velkou soutěží, kde se obě naprosto odlišné vinařské kultury střetávají. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Milwa 

všechny recenze uživatele

Kdyby se více věnovali vínu, jeho vzniku a lidem okolo z profesionálního hlediska, a méně do toho míchali prvoplánovou romantiku, udělali by lépe. Alan Rickman a Bill Pulman jsou skvělí jako vždy, ale zato mladí herci jsou nezajímaví, také asi díky scénáři, který jim nedal moc zajímvých scén.Ffilm má své skvělé momenty, ale více těch nudných, okoukaných..po prvním pokoukání jen za 3***. Na podruhé úplně jiný zážitek, ono koukat se na film ve skupince a pak sama je přeci rozdíl. Ten film má v sobě poetiku, stejně jako každé víno. Myslím, že jsem se svezla na vlně a neutopila se pro tentokrát.... "Wine is sunlight held together by water" - krásné....dneska mi to sedlo daleko víc a ty okoukané scény najednou měly i další význam...stačí být naladěn na vinné vlně....4* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě za srdce nechytlo. Točit film o tom, že někdy před 35ti lety vyhrálo jednu z degustací kalifornské víno mi přijde trošku mimo. I když v Kalifornii to prohlásili za historickou událost. :D No dobře, říkám si, Američani už natočili filmy o větších hovadinách, tak se u toho třeba aspoň zasměju, když už to má být ta komedie. Nezasmál. Herci vesměs protivní a Pullman zralej na bombu. Srdce zaplesalo jen ve chvílích, kdy se na scéně objevila Eliza Dushku (asi 2x) a Alan Rickman, který dostal až trestuhodně málo prostoru. Pokud jste fandové do vína, třeba se vám to bude líbit, ale já jsem zklamán. 30% ()

Reklama

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší než jsem doufal, nicméně rozjezd je opravdu vláčný. Taktéž jsem měl malinko problém s vykreslením hlavních postav, jelikož mi přišlo příliš povrchní, ačkoliv hlavním tématem filmu byla spíše událost či zlomový okamžik. Jisté je, že filmy o víně, které jsem viděl, mají určitý nádech, který se mi moc a moc líbí (Dobrý ročník, Bokovka...). "Víno roku" není výjimkou a opět se potvrdilo, že k filmu o víně se (překvapivě) nejvíce hodí víno. Nutno též zmínit, že Chris Pine vypadá v dlouhých vlasech jako pako. 6/10! ()

Vančura odpad!

všechny recenze uživatele

Pustit si DVD s touhle sračkou bylo naprosto hrůzným zážitkem. Po nějakých dvaceti minutách jsem byl tak vrcholně zhnusen ubohostí scénáře, příšernými hereckými výkony a celkovou debilitou téhle slátaniny, že jsem to trápení ukončil, a s nekonečnou úlevou přehrávač vypnul. Tohle bych fakt do konce nedokoukal ani omylem. Tak nesnesitelnou blbost aby pohledal. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Asi bychom neměli od takovýhleho filmu chtít moc, vždyť popisuje docela skutečnej život kalifornských vinařů a úplně skutečnou ochutnávku století (když to přeženu). A mezi vinaři to zase akcí a superhumorem lítat nemůže a ochutnávka takhle opravdu proběhla, takže je to vlastně historickej film. K tomu dobře uvolněná hippie atmosféra, nádherný Napa Valley a dokonalej Rickman. A o víně rozhodně poučný, i když malinko prokalifornsky tendenční :-). Ale zase... viz dodatek. Dodatek pro zasmání: Jako vítěz bílejch vín byl např. Chateau Montelena z Kalifornie, dost o hlavu porazil slavný burgundský kousky. A světe div se, podle norem EU nesmí bejt do Evropy dovážený žádný víno s označením Chateau, Village, apod. Prej by se tím "mátli zákazníci". Chudinky. Sladká francouzká pomsta... Hned si objednávám Montelenu z Ameriky :-). ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Scény z pařížské ulice byly natočeny v Sonomě v Kalifornii. Použitá auta byla propůjčena členy Arcane Auto Society Car Club. Majitelé pak byli členy komparsu ve scénách, kde se jejich auta objevovala. (Caszidy)

Reklama

Reklama