Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O nelehkém návratu z vězení do normálního života... Pro kurátorku Marii Bendovou (K. Slunéčková) začíná obyčejný den. Po známém recidivistovi (J. Lábus) vstoupí do kanceláře člověk, který zvláštní péči opravdu potřebuje. Je to Jiří Havelka (P. Svojtka). Vrací se po sedmi letech z vězení, je nedůvěřivý, bezradný a psychicky labilní. Bendová ví, že mu především musí zajistit ubytování a slušné zaměstnání. Pozorně sleduje každý jeho krok a trpělivě a obětavě mu pomáhá překonat nejkritičtější období... (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ono je strašně důležitý najít k sobě toho druhýho, aby člověk nakonec našel sám sebe." Empaticky působící Karolína Slunéčková v roli sociální kurátorky je ušlechtilost sama (ač s ní samotnou se život zjevně též úplně nemazlí). Vůbec těch  ušlechtilých je na jednu hodinovou televizní inscenaci až překvapivě hodně. Zjevně si dotyční uvědomují, že "trest je jedna věc, začít znovu je věc druhá…."   ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Sociální kurátorka chovající se jako Matka Tereza, s nekonečnou trpělivostí pomáhající těm, které společnost už předem zavrhla. K tomu pár chlapů, co maj srdce na správným místě, neodsuzující holka od vedle a idealisticky-mravnostní agitka je na světě. Anebo ne? Záleží jen na úhlu pohledu. Já si volím ten, ve kterém jsou postavy tohoto příběhu životné a o jejichž existenci nepochybuji ani v našem reálném světě. Stejně tak ve vyřčených moudrech, které zde zazní, nespatřuji podbízivou prvoplánovost, ale hlubokou pravdu. Protože chci. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Chápající kurátorka, chápající parta, chápající esenbák, chápající sousedka. Když někdo seděl, má dostat druhou šanci a až na pár reptalů se o něj v socialistickém zřízení soudruzi postarají a pomohou mu zpět do života. Příběh je vskutku pohádkový, s pohádkovým koncem, ale v podstatě milý a lidský. Navíc je film skvěle obsazený. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

P.Svojtka po podmínečném propuštění z kriminálu za neumyslné zabití své nevěrné ženy je svěřen do rukou kurátorky K.Slunéčkové která má velké srdce a osud bývalých vězňů jí není lhostejný.Vše se daří jak má jen do chvíle kdy Svojtka urazí svoji sousedku tím že jí položí na stůl peníze aby si něco koupila,ta to ovšem špatně pochopí a cítí se za lacinou holku.Povedená československá inscenace s výborným hereckým obsazením ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh ze života, který platil, platí a platit v budoucnu i nadále bude. Nic než pouhá realita života bez příkraz. Příběh k zamyšlení si všímá nelehkého návratu do života Jiřího Havelky po propuštění z věznice. Není to nic jednoduchého jak s psychického, tak i lidského hlediska. Jak se říká, takový člověk dostává druhou šanci, ale od svého okolí potřebuje, aby mu v tom krapet pomohlo. K prvním životním krokům ho nasměrovává kurátorka, která v rámci možností dělá co může. Tady je to v příběhu ale až moc nadnesené. S dané situace vyplývá, že má prokurátorka k hrdinovi příběhu snad až citový vztah, neb zde dělá něco, co už v podstatě nemusí. Takhle se starat naprosto o všechny, nemá svůj vlastní soukromý život. Ano, jak už napovídá samotná název příběhu, jde o zvláštní péči, ale v tomto případě je realita skutečně jiná. K zamyšlení jsou i chlapi v podniku, do kterého Jiří nastupuje. Jejich obavy z takového člověka jsou zcela přirozené, jen to v takto televizním podání vypadá přeci jen poněkud podivně. I přes tyto neduhy je děj napsán impozantně a do podoby televizního filmu zpracován tak, že od prvních minut zaujme. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Stejnou roli, tedy navrátilce z kriminálu, kterému se snaží lidé kolem něj pomoci, si zahrál Petr Svojtka již v inscenaci Klient (1974). (sator)

Reklama

Reklama