Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podivná vlaková loupež byla na počátku jejich dobrodružné cesty... Western Útěk do bezpečí natočil uznávaný klasik americké kinematografie Nicholas Ray. Hlavním hrdinou jeho filmu je dobrodruh Matt Dow přijíždějící do kraje, kde prožil své mládí. Náhodou se potkává mladíkem Daveym Bishopem v místech, kde lupiči několikrát přepadli vlak. Právě za ně je považuje posádka projíždějícího vlaku, která se raději předem zbaví balíku s penězi, aby se vyhnula zbytečnému násilí. Matt chce nečekaný „nález“ odvézt do blízkého městečka, ale než svůj záměr může uskutečnit, musí společně s Bishopem čelit obvinění z loupeže. Naštěstí dokáže všechny přesvědčit o své nevině. Ve městě chybí skutečně pevná ruka zákona, a tak Matt dostává šanci, aby své jméno očistil jako nový šerif. Skutečná zkouška na něj čeká v okamžiku, kdy musí zasáhnout proti banditům… V klasicky vystavěném příběhu stárnoucího Matta Dowa ztělesnil James Cagney. Další herecké party ztvárnili John Derek (nevyrovnaný mladík Davey Bishop), Viveca Lindforsová (Helga Swensonová) a Ernest Borgnine se představuje v úloze Morgana. Tento snímek uzavřel také filmografii dánského herce Jeana Hersholta (zde vytváří starého přistěhovalce Swensona), jenž byl znám svojí humanitární činností a byl oceněn v roce 1949 zvláštním Oscarem. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nenápadný western môže pôsobiť dojmom, že si Ray s Cagneym zašli na pivo a povedali si, že by bolo fajn si niečo spolu natočiť. Útek do bezpečia ale smerom k záveru začne prekvapovať a jeho záver by som dokonca označil za prekvapivý. No a zaujme aj tým, že v hlavnej úlohe šerifa nie je Wayne alebo Stewart, ale rovnako presne pasujúci Cagney. Ide tu skôr o jeho začleňovanie sa do normálneho každodenného života vrátane túžby po rodine, avšak na divokom západe nešlo nikdy všetko ako po masle. Snáď len cesta truhly do hrobu. Film mimochodom sľubuje súboj s Indiánmi, avšak samotnú akciu nezobrazí, iba jej následky. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tenhle western mám rád. Je v něm klasicky postavené dobro proti zlu, láska, zrada, kamarádství, pevná vůle atd. Hlavně bych dal důraz na režii, která je opravdu dobrá. V ději snad není jediná chyba a film neztrácí tempo od začátku do konce. Vím, film má také nějaké malé chyby v tricích, ale na svoji dobu je to uspokojivé. "Útěk do bezpečí" má tu smůlu, že režisér Nicholas Ray natočil přibližně ve stejné době western "Johny Guitar" a kultovní film s Jamesem Deanem "Rebel bez příčiny". Pravda je, že tyto dva snímky jsou kvalitnější, ale je škoda, aby tento film byl opomíjen. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Útěk do bezpečí je westernem, který zpočátku nepřináší nic tak zcela nového. Neschopný šerif je brzy nahrazen a zdánlivě se tak nic neděje. Jenže dále už film pokračuje skoro až s detektivním rozuzlením. Nelze tak čekat množství přestřelek a rvaček. Je to spíše o přátelství, které bylo narušeno a muselo být nějak rozlousknuto. O střetu životních zkušeností s dravým mládím. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nový šerif v městečku, kde vládne opilý soudce Lynč a rychle soudy se vynášejí bez soudu, je otřepané téma a westerny z této éry se k němu staví tak čistě, učesaně a s teatrálním umíráním, že mě to málokdy dokáže pohltit. Jako gangster je Cagney perfektní, ale jako někdo, kdo potřebuje k nasednutí na koně schůdky, mi už tak nesedí.. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Lze jen litovat, že Nicholas Ray je u nás režisérem prakticky neznámým a v širší divácké obci jeho jméno evokuje snad jen Rebela bez příčiny a přitom jsou jeho westerny vždy minimálně nadprůměrným zbožím. Cagney jako starší šerif sice moc přesvědčivý není, stejně jako chemie mezi ním a tzv. švédskou nevěstou, ovšem naštěstí pro ně se děj dělí do několika epizod, které působí spíše jako deníkové záznamy, než ucelený proud vyprávění a díky rychlým změnám prostředí a úkolů pro naše hrdiny, se skoro nemáme možnost nudit. Ray stihne postihnout všechny klasické propriety s výjimkou železnice a šerifovým pomocníkem dosti připomíná výše jmenovaný film s Jamesem Deanem. Zábavná podívaná v příjemných Technicolor barvách a dobrou výpravou, která uteče jako voda. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Väčšina exteriérového natáčania sa natáčala v Silvertone (v štáte Colorado). Na tomto mieste sa tiež natáčalo mnoho amerických westernov z 50 rokov minulého storočia. (westerns)
  • Úzkorozchodná železnica použitá vo filme sa v skutočnosti volá Durango a Silverton, premáva na trase dlhej 60 km medzi mestami Durango a Silverton v americkom štáte Colorado. Otvorená bola v roku 1882 a je stále v prevádzke. (westerns)

Reklama

Reklama