Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (372)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho utrpení hlavní postavy na úkor nějakého příběhu, kterého bych se chytil a víc mě zajímal. Kdyby se na ní alespoň na konci obrátilo štěstíčko, ale ono teda ani moc ne. Herecky supr. A scéna, když si Precious představuje, že jsou s matkou ve filmu Horalka a matka jí italsky říká: "žer ty tlustá děvko," byla opravdu bizarní. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Oskar rozhodně zasloužený. Takhle démonická máti nebyla ani Sára Connorová. V druhé půlce film ztrácí dech a mění se z drsné sociální sondy v typický slaďák (no ne tak úplně typický, ale určitě vám došlo co myslím) s happy endem (ehm... více méně, film skončí dřív něž... no nechci spoilerovat :D). Ale místy jsem se vážně bavil. Hulk smash s televizí, výborná bitka a občas i hlášky za které by se nemusel stydět ani Joe Hallenbeck. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na Precious ma zaujali dve veci, ktoré by som od podobne ladeného filmu nečakal. Za prvé je to pohľad do afroamerickej komunity, ktorý dokáže byť poriadne krutý aj bez toho, aby sme sledovali dealerov drog, zo zbraní strieľajúce deti a chápavo kývali hlavou nad bezvýchodiskovosťou situácie. Precious si vystačí "iba" s krutým životom ako takým, bez akcie, sprevádzajúcej spomenuté charakteristické prvky "černošských" filmov. Za druhé cítiť vo filme niečo ako autorský vklad, ale neviem, či striedanie nálad nie je spôsobené iba románovou predlohou, ostatné Danielsove filmy som nevidel. Z toho vyplýva aj jediná výčitka, mierne zbrzdené tempo v druhej časti filmu. Príjemným bonusom je vidieť Mariah Carey prvý krát na kamere v "civile", ako priemerne vyzerajúcu štyridsiatničku. Bola mi tak sympatickejšia, ako v jej ľubvolnom videoklipe. Zato Kravitz musí byť čávo vždy. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1: Herecka vo vedl. ulohe Mo´Nique + 2 nominacie: Herecka v hl. ulohe Gabourey Sidibe / Adaptovany scenar _______ Macochy v rozpravkach su odporne, ale to, co matka robila svojej vlastnej dcere v tomto filme som mal pocit, ze tie macochy boli este mile. Najhorsie je na tom to, ze taketo svinstva sa deju aj v skutocnosti, ze je to tvrda realita a najradsej by som tu Mary v podani skvelej Mo´Nique asi prizabil, ale to by mi za to väzenie nestalo :-) Oscara za najlepsiu herecku si podla mna zasluzila, avsak film mal dalsie nominacie. Aj Gabourey Sidibe, ktora si Precious zahrala bola nominovana na Oscara, avsak cenu za hlavnu herecku v hlavnej ulohe ziskala Sandra Bullock za dramu ZROZENI SAMPIONA (2009). Precious bola nominovana aj za najlepsiu reziu a film, avsak v oboch kategoriach zvitazil film SMRT CEKA VSUDE (2008) reziserky Kathryn Bigelow. _______ Gabourey Sidibe - (Precious) +++ Mo´Nique - (Mary) +++ Paula Patton - (Pani Rainová) +++ Mariah Carey - (Slečna Weissová) +++ Lenny Kravitz - ("Zdravotná sestra" John) +++ Stephanie Andujar - (Rita) +++ Chyna Layne - (Rhonda) +++ Produkcia: Lee Daniels, Oprah Winfrey +++ Hudba: Mario Grigorov +++ ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Deprese nejvyššího řádu. Takové rodiče aby člověk pohledal, milující otec, který dcerušce právě udělal druhé dítě, a matka, která se tou nebožačkou taky nechává obšťastňovat, pokud jí zrovna nenadává, že je k ničemu. Nevěřím, že by se z tohohle marasmu někdo dokázal vlastním úsilím dostat. Zaujala mě sociální pracovnice v podání Mariah Carey, která tady kupodivu není za hvězdu, ale normální ženskou, a hlavně vskutku oskarový výkon Mo´Nique. Přesto pochybuju, že bych si to chtěla někdy pustit znovu. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Paní Weissovou si měla původně zahrát Helen Mirren, ale odstoupila. Mariah Carey ji nahradila dva dny před začátekm natáčení. (HellFire)
  • Film drží rekord za utržení 100 000 dolarů z měné než 50 kin. (HellFire)

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama