Reklama

Reklama

Akta X: Chci uvěřit

  • USA The X-Files: I Want to Believe (více)
Trailer 3

Fox Mulder a Dana Scullyová už delší dobu nejsou v žádném spojení s FBI. Mulder se skrývá kdesi v ústraní a Scullyová se zaměřuje na lékařskou praxi a snaží se pomáhat potřebným. Do hry je však vrací agentka Dakota Whitneyová, která obdivuje práci Foxe Muldera a věří, že právě on jim může pomoci s vyřešením případu zmizelých žen, mezi nimiž figuruje i mladá agentka FBI. Jak se záhy ukáže, v případu má přeci jen svou roli tajemný element. Tím je bývalý farář, který má vidiny týkající se zmizelých žen. Tento zvláštní muž se zdá být jediným klíčem k vyřešení případu. Vzhledem k jeho pedofilní minulosti mu ale věří jen málokdo... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (646)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak jednoduché bylo ponořit se do slavného příběhu pověstné seriálové dvojice, která vyšetřovala paranormální jevy již od roku 1993. Jestli v tom hrálo roli několik faktorů, to už je věc lehce diskutabilní. Faktem ovšem zůstává, že nový celovečerní film je naprosto samostatně fungující a bohužel musím říci i velmi obyčejná kriminálka, která má klasicky vyskládaný děj o záhadných vraždách, přičemž nesmí chybět "rodinné etudy" v podobě nefungující ústřední dvojice, několika utrápených obličejů, pár životních mouder a jedné slušné naháněčky. Závěr je minimálně značně nechutná záležitost a celé téma, kolem kterého se tenhle film točí je přinejmešním prapodivně vyhlížející. Atmosféra je zvládnutá dobře, nicméně nemyslím si, že by tahla rutina dělala kdovíjaké jméno pověstnému a pro mnoho lídí legendarnímu seriálu. Není totiž ani trochu dobrá. Jako samostatný kus průměr, s přihlédnutím k faktu, že by tento film měl vzhledem k "formální" provázanosti se seriálem udržovat alespoň jakýs takýs všeobecně známý koncept, přikláním se k nižšímu hodnocení ()

JAn 

všechny recenze uživatele

I need you here, Scully. Věnoval ´sem tomu dvě projekce. Abych se přesvědčil, abych uvěřil. Největší a nejepičtější romantický příběh všech dob se uzavírá. Carterovi a jeho týmu se podařilo vrátit se po dlouhých šesti letech s (téměř) celou parádou. Oba agenti ´sou přesně takoví, jaké si je pamatujeme, snad jen s nějakými těmi plnovousy a pár vráskami navíc. Ovšem tentokrát bez EBE a jiných paranormálních jevů. Nové Akta jsou "pouze" civilním, ale za to syrovým thrillerem s lidským padouchem. Že celý film vypadá jenom jako další epizoda? K čertu s tím; není to snad už prokletím filmů, které rozvíjí, uzavírají jakýkoli seriál? Nebudu se tajit s tím, že první film se mi líbil víc, vždyť je v mnohém komplexnější, tajemnější a rozvitější vůči předchozímu i následujícímu dějství, kdežto I Want to Believe se snaží o ucelenost, stavět sám na sobě a posouvá vpřed akorát oba hlavní hrdiny. To je jako porovnávat Foxe Muldera a Franka Blacka. Ale nejsou právě Scullyová a Mulder tím, o co tady jde v první řadě? Kdybych se schtěl kochat nějakým mysteriózním thrillerem nebo horrorem o mimozemšťanech, zajdu na promítání do vedlejšího sálu. Ne, já (a nejen já) chci zase vidět hrdiny svého (nejen) dětství na velkém plátně. Pro mě je to hotové splnění vlhkého snu. Chci vědět, co se s nimi děje dál, navštívit jejich svět. Chci znát pravdu. Nějaký ten mysteriózní/horrorový případ je pro mě tentokrát jen součástí oblíbeného menu. Prošpikovaný vydařenými odkazy na seriál a štáb samotný, precizně natočený - skvělé akční scény, neutichající chemie mezi hlavní dvojicí a hlavně výborné ´sou scény konfrontace Scullyové a otce Joea, a na vrch k tomu jak jinak než skvělý Mark Snow, který nejen brilantně rozvádí předešlé témy a melodie. Jediné, co mě mrzí, je nepřítomnost Osamělých střelců a postava Amandy Peet, která mohla být trochu víc rozvinutější. Teď už nezbývá než doufat, že film vidělá patřičné peníze a Carter natočí onu slibovanou desátou sérii. P.s. Rozhodně neodcházejte před skončením závěrečných titulků, jinak se připravíte o vydařený bonmot. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Byť na vašom mieste, sledoval by som ho aj v posteli.“ – „Je to usvedčený pedofil.“ – „Dobre, posteli by som sa radšej vyhol.“ Mne nevadí, že sa Akty X: Chcem uveriť nevenujú UFO záležitostiam. Naopak, patrím k fanúšikom, ktorí v minulosti najviac ocenili samostatné, prevažne hororové diely netopiace sa v Carterovej ku koncu už ozaj masívnej a chaotickej mytológii. Problém je v tom, aké strašne televízne to je. Vidno to na komornej výprave, kde po scéne behá hŕstka postáv a ak sa aj objaví niečo akčnejšie alebo trikovejšie (pád z poschodia), ťahá to za oči a pôsobí to neprirodzene. Oproti prvému kinocelovečeráku vyzerá druhý ako chudobný príbuzný, čo je vo svete filmových sequelov nečastý, až obskúrny jav (rozpočet dvojky bol takmer o 40 miliónov nižší, než u jednotky wtf). Ani herci ma príliš nepresvedčili. Scully je fajn, ale Mulder mal divný účes, ktorý mi celý čas trhal pozornosť. Skinner sa len mihne a nová FBI posila ma nenadchla (najlepší je Billy Connolly ako padlý kňaz). Vďaka ponurej rozčľapkanej sychravej výprave snímka disponuje nepríjemne mrazivou a chladnou atmosférou, ale scenár je biedny. Síce mu nechýba zopár silných momentov (často v nich figurujú hlavy, či už ľudské, alebo iné), ale inak je akýsi nevýrazný, matný, nepresvedčivý. Celosvetová tržba 69 miliónov bola na taký fenomén fakt málo (situáciu nezachránil ani triezvy 30-miliónový rozpočet), ale tvorcovia si za to mohli sami: pustiť do kín takýto "televízny" film a čakať 200 miliónov na tržbe asi bolo fakt nereálne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyby se film nehlasil k Aktum X, ale byl to proste lehce mysteriozni thriller, tak si nikdo moc nestezuje, jenze takle byly naroky precejen vyssi. Pribeh by spatnej nebyl, ale rozhodne by snes nejakou zajimavejsi pointu a vetsi porci tajemna. Nejvetsi problem je ve vztahu Muldera a Scullyovy, kterej je fakt vyresenej nejak debilne, jednu chvily to vypada, ze spolu bydli, jindy se zase sotva pozdravi, fakt sem se v tom moc nevyznal. A ani tomu nenapomaha obcasna zmatenost pribehu. Dalsi problem je primo v Scullyovy, jejiz role spociva v tom, ze bud furt otravne keca, jak se k patrani nechce uz vratit a pustit si tajemno do domu nebo co, pripadne se snazi lecit nejakyho malyho fakana a to by se vic hodilo do nejakyho nemocnicniho serialu. Aspon, ze Mulder je porad ten sympatak, co chce vse vypatrat. Takze celkove docela napinavej thriller s blbe vyresenym vztahem hlavnich postav. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Modlitby budou vyslyšeny jen pokud to nevzdáte…. Tak jsou zase tady a vydávají se lovit příšery v temnotách. Tedy – tak by jsme si to přáli. Bohužel tento film je jen jakousi slátaninou seriálovek typu Pohotovost a (jakýchkoliv) krimi příběhů. Že se jedná o Akta X, usoudíme jen díky únavným kecům typu ,,chceš stále zachránit svoji sestru!“ Veškeré nadpřirozeno je zahaleno do ,,Božího díla“, kterému vydatně sekunduje parta neschopáků od FBI, kteří by bez M a S nenašli snad ani WC (myslím záchod). Akta jsem měl rád kvůli paranormálním jevům, nadpřirozenosti. Teď na mne působí zcela obyčejně, snad až nepřirozeně. Jestli dát 2* nebo 3*? Dám 2! Chtěl jsem totiž uvěřit, že tvůrci stále mají co nabídnout. A jestli máte pochybnosti…. tak se na TO raději nedívejte! ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Nápis „I Want to Believe“ se objevil i v české mobilní hře „Robberry Madness“. (Plukovnik538)
  • Prestože film zrovna neudělal velkou díru do peněženek diváků, ve hře je pořád třetí díl, nebo oživení kultu prostřednictvím seriálového spin-offu. (Pumiiix)
  • Keď sa Mulder a Scullyová rozprávajú na posteli, ona má vedľa vankúša položenú knihu "Beautiful WASPs Having Sex" od Dori Carterovej, manželky režiséra filmu Chrisa Cartera. (molcan2)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama