Reklama

Reklama

Akta X: Chci uvěřit

  • USA The X-Files: I Want to Believe (více)
Trailer 2

Fox Mulder a Dana Scullyová už delší dobu nejsou v žádném spojení s FBI. Mulder se skrývá kdesi v ústraní a Scullyová se zaměřuje na lékařskou praxi a snaží se pomáhat potřebným. Do hry je však vrací agentka Dakota Whitneyová, která obdivuje práci Foxe Muldera a věří, že právě on jim může pomoci s vyřešením případu zmizelých žen, mezi nimiž figuruje i mladá agentka FBI. Jak se záhy ukáže, v případu má přeci jen svou roli tajemný element. Tím je bývalý farář, který má vidiny týkající se zmizelých žen. Tento zvláštní muž se zdá být jediným klíčem k vyřešení případu. Vzhledem k jeho pedofilní minulosti mu ale věří jen málokdo... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (646)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Až mě samotného zaskočilo, nakolik se mi AKTA X: CHCI UVĚŘIT líbilo, přestože nejsem shipper (speciální "druh" fanouška, který fandí milostnému vztahu mezi Mulderem a Scullyovou). Je nutné si uvědomit, že Mulder a Scullyová jsou postavy, které se vyvíjely díl od dílu, sezónu od sezóny a druhý film není završením či významným objevem v jejich vyšetřování (to byl totiž první "díl"), ale vztahovou podívanou, v němž příběh hraje až druhou roli, pokud vůbec._____ AKTA X: CHCI UVĚŘIT, přestože tvůrci před premiérou tvrdili jinak (a zase lhali!), je určený výhradně pro fanoušky seriálu a prvního filmu, kteří si vychutnají nepřeberné množství odkazů a znají minulost, kterou postavy prošly. To proto, že se zde pracuje s divákovou "seriálovou" pamětí, když se upomíná na konkrétní případy z prvních sezón (vyjmenovává je agentka v podání Amandy Peet) a s až fanouškovským fetišem (první scéna s Mulderem v pracovně s plakátem, pochutinami, novinovými výstřižky a míčem je v tomhto ohlednu příznačná). Zároveň se zde tematizuje postavení Muldera a Scullyové ve fikčním světě a ústředním tématem je - tak jako v seriálu - otázka víry (v sama sebe, Boha či mimozemšťany), a tak bude divák vyrazivší na žánrovou podívanou u pomalých dialogů na hranici sentimentu trpět a u fanouška zapracuje nostalgie a neurazí ho ani vtípek po titulcích._____ Nefanoušek, který viděl kdysi několik sezón, ale ty pozdější nezná, by zase mohl ocenit, nakolik si tvůrci poradili s rozpočtem: i přes "pouhých" 30 milionů dolarů film nevypadá televizně (ale nečekejte digitální černé hmoty ani výbuchy budov či odlétající U.F.O.), a atmosféru, vycházející ze syžetové struktury MLČENÍ JEHŇÁTEK a pomalém temporytmu vyprávění INSOMNIE. Nutné je také ocenit invenční střih, spojující několik rovin odehrávajících se v různém prostoru a v různý čas, a umné pohrávání si s klišé (Rusáci!). Na třetí díl, nejlépe mytologický a s premiérou v roce 2012, jsem zvědav. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Pokud se vypravíte na Chci uvěřit (moc vám to neradím), uvidíte jeden dobrý vtip, jednu krizi středního věku, jednu reklamu na auto, jedno deus ex machina, jednu upocenou honičku, jeden hloupý příběh a jednu českou komparsistku. Taky uvidíte Muldera a Scullyovou, ale klidně to mohli být třeba Dempsey a Makepeace nebo Randall a Hopkirk a vyšlo by to nastejno. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Seriál "X-Files" jsem pravidelně sledovala jen první 2-3 řady, líbilo se mi vyšetřování záhadných případů, ale nijak zvlášť mě nezajímaly konspirační teorie, kterým bylo postupně věnováno stále víc prostoru. Proto jsem pozdější série zhlédla jen občas, velmi sporadicky. Neuniklo mi, že Scully někde, nějak, s někým otěhotněla, ale neměla jsem tušení, zda to bylo s E.T. mimozemšťanem a jestli se jí narodil vetřelec. Soukromí Muldera a Scully mi bylo putna, vyhovovaly mi jejich přátelsky pracovní vztahy a doufala jsem, že nebudou zabředávat do pochybné romantiky. A tak pro mě film, ve kterém je tato dvojice mileneckým párem žijícím na hromádce (nebo jsou manželé?), byl překvapením - a ne zrovna příjemným. Scully už je pouhá lékařka, Mulder sedí doma a živí se kdoví čím, oba působí zahořkle, unaveně a slabě. Tenhle dojem se mě držel po celý film, necítila jse z něj žádné nadšení, žádnou energii. Mulder se časem vzpamatuje a objeví se záblesk někdejšího agenta, Scully bohužel prakticky po celou stopáž zůstává ufňukanou, zapšklou kravkou, což ji sice dělalo tak nějak reálnější, ale moje sympatie tentokrát neměla. Melancholické zimní atmosféře nemám co vytknout, hereckým výkonům také ne. Nedostatek nadpřirozených jevů bych odpustila, kdyby se děj více věnoval ústřední zápletce unesených žen a méně vzájemným vztahům a otázkám víry. Takhle je z toho pro mě malinko rozpačitý žánrový mix a zklamání z vývoje postav mých kdysi oblíbených agentů FBI. 59% ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ak by to bolo sucastou x- tej sezony serialu, bol by to jednoznacne jeden z priemernych dielov serie. Vzdy ma zaujimalo osobne - citove puto medzi nasimi agentmi, preto po tejto linii mi ta civilnost az intimnost filmu nevadila. Nosna kostra pribehu - samotny pripad, je vsak s danou stopazou neunostne natahovane nieco, co nemalo sancu a mam pocit ze ani nechcelo byt nieco viac. A vobec sa nedivim tomu marketingovemu tichu okolo filmu - pretoze tato sed sa zaujimavo asi ani predat neda. Na jedno pozretie obstojny thriller, repete vsak nehrozi. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou se rozmáhá nemilý zvyk oživovat mrtvé či nemrtvé seriály filmem, který vypadá jako několik dílů nalepených na sebe, respektive za sebe. Zatím to byly seriály kreslené, avšak jak nyní Chris Carter (bohužel) dokázal, problém se netýká jenom animáků. Nejen filmoví Simpsonovi a futuramácké Bender's Big Score, ale i nový iksfajlácký film častují diváka čímsi, co odpovídá slabým dílům seriálu a vzhledem ke stopáži to jde hodně přes míru únosnosti. Jistě nelze jenom hanět, dobré momenty tu jsou, třeba ti psi byli vážně dobře drsní, ale největší problém spočívá v tom, že linie se Scullyovou a její eticko-religiózní krizí se do Akt X naprosto nehodí, obzvlášť v kontrastu s tím, co mezitím předvádí ten chlupatý lišák Mulder. Při každé scéně s Billym Connolym a při každém už kdysi slyšeném dialogu jsem vzpomínal na skvělý díl, jehož číslo ani název si samozřejmě nepamatuju neb nejsem žádný X-Files závislák, ale jehož hlavní postavou bylo právě postarší médium, které vidělo jak lidé zemřou. To byla klasa, tam to bylo pro Scullyovou osobní, a tam to mělo sílu. Tady to ovšem Chris Carter hodně provařil, respektive převařil:P Jak už jsem řekl, nejsem žádný ortodoxní fanda X-Files. Paradoxně mi to zážitek z filmu v mnohém zpříjemnilo, či lépe řečeno ulehčilo, neboť mi ze vztahu mezi hlavními hrdiny nenaskakuje kopřivka a jenom tak tiše závidím. Mulderovi, ne Scullyové;) Jsem ochoten přistoupit na to, že si z nás všech Chris Carter udělal prdel. Sice nehezky a odfláknutě, ale mně se "ftípek" taky občas nepovede. Nelze snad popřít, že indicie jako povolání ředitele Skinnera zpět do akce a krásná Gillian v bikinách (pročež prosím neodcházet či nevypínat před koncem titulků;)) podporují mé tvrzení o hodně černém a finančně riskantním fórku. Jediné, k čemu nelze mít výhrady, je hudba. Mark Snow narozdíl od Chrise Cartera nezapomněl to, co uměl, a dává na správných místech filmu aspoň trochu ty grády, které by mít měl a mohl:P Není to sice taková nezapomenutelná událost jako verze hlavního tématu vytvořená pro první X-Files film, ale rozhodně se po tom podívám. Je to škoda a bohužel můj nejhorší kinozážitek roku 2008, pročež dávám 40%. A i na nich má jistý podíl to, že Gillian stále ještě roste do krásy;) PS: Pro českého diváka je tu speciální bonus za vtipnost, protože kompars zhusta mluví česky. Je to přece taky skoro ruština, že jo... ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Závěrečnými titulky snímek nekončí, po jejich skončení následuje ještě jedna krátká scéna s hlavními hrdiny. (Lucasion)
  • Nápis „I Want to Believe“ se objevil i v české mobilní hře „Robberry Madness“. (Plukovnik538)
  • Postava Franz Tomczeszyn je odkaz na kostymérku Lisu Tomczeszynovou. (Karlos80)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama