Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři mladí spolubydlící z Tel Avivu, dva kluci a jedna holka, se snaží nevnímat politické konflikty a raději se soustředit na svoje životy a lásky, tedy žít v jakési únikové „bublině“. Tvrdohlavá Lulu pracuje v butiku, nápadný Yali vede trendy kavárnu a Noam, který prodává v obchodě s hudbou, tráví víkendy vykonáváním služby na kontrolním stanovišti Národní Gardy. Když se Noam zamiluje do Ashrafa, mladého Palestince, rozhodnou se pomoct Ashrafovi zůstat nelegálně v Tel Avivu. Obléknou ho do moderních izraelských šatů, dají mu hebrejské jméno, nechají ho pracovat v Yaliho kavárně a společně oslaví toto mírumilovné soužití na plážové párty. Jejich utopie se však kvůli politické a sociální skutečnosti na Blízkém východě zhroutí. [MEZIPATRA 2008] (Brněnská 16)

(více)

Recenze (42)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Snímek se snaží řešit tolik problému najednou, že leckdy to vyzní spíš jako nějaká párty jen tak z rozmaru mladých povětšinou homosexuálních lidí, místo aby tím proti něčemu mířili (což byl záměr té párty). Nelíbila se mi řada věcí, ale když to shrnu kolem a kolem, tak celkový pocit ze snímku byl odzbrojující. Je asi zbytečné, snažit se tu nějak rozebrat problémy této oblasti, rozporu náboženství, sexuality atd... ale přišlo mi naprosto absurdní, jak na pohřbu říkal ten starý pán otci zesnulé - "Alláh ji pomstí. Zabijeme jich stovky, tisíce." Tak prostě tuhle logiku já nikdy nepochopím a i kdybych přečetla Korán od začátku do konce, což určitě nikdy dělat nebudu, nejsem si jistá, jestli bych tam našla někde zmínku, o tom že by měli udělat genocidu kvůli pomstě. Je to rozhodně snímek k zamyšlení, i když ten konec mi přišel už kapku mimo mísu. ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Víc než polovinu filmu jsem neměl ani páru kam chtějí tvůrci příběh nasměrovat a ani jsem nebyl v očekávání něčeho konkrétního, víceméně jsem se nudil. Naštěstí pak film už chytl svoji formu a směřoval k trochu nečekanému konci. Musím vyzdvihnout velice civilní herecké výkony, které nevypadaly ani na chvíli nuceně a zajímavou kombinaci hned dvou závažných témat homosexuality a etnických nepokojů v Izraeli. 60% ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení festivalu Mezipatra. Velmi hutně zaplněný děj (viděl jsem režisérský sestřih) dává divákovi pohled na několik dějových linek propojených v klubku čtyř přátel - 3 homosexuálové a 1 heterosexuálka. Odtud se klubko rozvíjí a naťukává otázky izraelsko-palestinské, hnutí Hamas či život homosexuálů v těchto končinách světa. Hlavně se konečně nejedná o film homosexuálního tématu, kde by se probíralo převážně to, jak jsou obecně gayové a lesbičky akceptovány společností - spíše je zde 'jen' ukázán jejich život. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Něco je špatně - zadám si do vyhledávače romantický film, předepsaný v týdnu Season Challenge Tour a připadám si jako Malý princ, co právě přistál na Gay planetě (možná nějaká zaktualizovaná reedice), neboť je hnedle druhou nehetero romantikou v pořadí... Je možné, že blízkovýchodní teroristická poetika na trhu zoufale chybí, ale pro mě bublina nucené neokvětinové bezstarostnosti, konfrontované s politickými nesváry, splaskla dřív, než se stačila nafouknout... no a intimní scény to vzhledem k mému zaměření přirozeně nemohly vylepšit, i kdyby se herci rozkrájeli, no a že se nerozkrájeli... Tak snad příště, někde na místě, kde nosí kalhoty jen jeden z páru. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další izraelský film, o němž jsem toho dopředu moc nevěděl a který mne velmi překvapil. Po nedávno shlédnutém Yossi & Jagger (2002) od stejného režiséra (aha !), kde mne překvapila homosexuální tématika v izraelské armádě, jsem tady už z údivu prakticky nevycházel .-). Co se týče otevřenosti některých sexuálních scén byla Zkrocená hora (2005) jen čajíčkem. Na stranu druhou se mi líbila právě ta otevřenost jakou nám Eytan Fox předložil. Každý chce milovat a být milován. Nikomu na to neupírám právo. Pokud by se děl odehrával třeba někde ve Švédsku, měli bychom tu film o partě přátel (americký seriál Přátelé mi to dokonce chvilku připomínalo), kteří spolu bydlí, tráví volný čas a sdílí podobné názory na politiku a svět. Do jejich bytečku si přivádí partnery a milence a normálně spolu žijí. Někdo to tu přirovnal k filmu Samotáři, já říkám spíše Šeptej... Bohužel, děj se odehrává v Izraeli v Tel Avivu. Toto dříve arabské město nyní izraelské, je častým terčem plastinských sebevražedných atentátníků, které tam posílá Hamás. Násilí plodí násilí a katastrofa potká i hrdiny tohoto snímku. Tenhle film nestraní Izraeli, ani Palestině. Tenhle film je o mladých lidech, kteří zkrátka chtějí jen žít ve světě bez násilí. Hrdinové nejsou zatíženi křivdami a mstami po prarodičích, nedělí je rozdílné náboženství a přesto zasáhne násilí i je.... Snímek není politickou agitkou - je o lásce dvou mladých mužů. O lásce která nezná hranice s checkpointy a vysokými zdmi mezi Izraelem a Jordánskem. * * * * ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama