Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

sud 

všechny recenze uživatele

I po téměř šedesáti letech stále svěží a opravdový biják. Na svoji dobu je opravdu hodně svižný, akční a drsný. Stejně jako v ostatních noirkách zde máme šedé (ne černobílé) postavy, ovšem spíše tvavošedé. Hlavní hrdina Cody je určitě nejsympatičtější postavou filmu a přesto je to psychopatický vrah. James Cagney ho zahrál znamenitě. Zvláště jeho závěrečná kreace je dechberoucí. On celý ten závěr je dechberoucí. On vlastně celý film je dechberoucí. Už dlouho se nestalo, aby mě nějaký film tolik zasáhl. Nestárnoucí klasika od jednookého mistra Raoula Walshe, jejíž odkaz nesou tuny akčňáků napříč dnešku. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu dost násilný a velice originální snímek, kterým se bezpochyb inspirovala nekončící řada dalších filmů na příč desetiletími. James Cagney je úžasný, já sem si oblíbil i Margaret Wycherly v roli jeho matky. Atmosféra je hutná a nepolevuje, i tak může snímek místy nudit - je nutné přistoupit na hru, že vše v tomhle filmu jste už viděli jinde, ale BÍLÝ ŽÁR je původní. Velice původní. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Do akej miery je toto klasika a vzor pre iné filmy neviem, no nenudil som sa, má to pútavý príbeh so zápletkami a bombastickým záverom, ktorý možno bol vzorom aj pre Zjazvenú tvár. Mafiánska kriminálka ako sa na dobu plnú diel v štýle film-noir patrí. Blázon, kráska Virginia Mayo, tajuplný dobrák, mafiánska mamička, útek z väzenia, zrada, odplata a mnoho iných postáv a motívov, ktoré vás nabádajú, aby ste si k tomu normálne kúpili pop corn s limonádou a zobrali priateľku do autokina alebo nejakého retrokina a užili si večer s návratom v čase. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak se rodí vyšinutost v člověku? Zde je jeden z možných výkladů. Chtěl postít vraha své matky, na které byl silně citově závislý. Ta byla pro jeho život vzorem. Když o svůj vzor přišel, tak nelenil, až šel si to vyrovnat s chlapem, co ji připravil o život. A pak už narážel na různé situace, kde si počínal jako chlap, ale pro společnost se stává gangsterem. Je neoblíben, v tom si ale lebedí, protože si těch, u kterých by byl oblíben neváží. Útěk z vězení, to je to jediné, nač myslí dosud ještě vězeň, co dostal hodně let na převýchovu v base, a ještě se nestal apatickým a pološíleným z vězeňského života, takže má ještě odvahu uprchnout a zařadit se do společnosti, třebaže by měl být v base. Je-li to natolik velký frajer, tak se dokáže ve společnosti usadit, nebýt poznána a nevrátit se do krimi. Atd. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Fantastické... Nevím do jaké míry to lze skutečně považovat za noir, každopádně to není asi podstatný.. Objevuje se zde několik archetypálních motivů, které si za 50 let budou půjčovat všechny seriály. Krásné je to zběsilé tempo.. To co jinde vystačí na celý film, tady má prostor 20 minut, což je přesně tak, aby to diváka neodradilo... Film, který baví celou dobu, neštve diváka a je plný zajímavých nápadů.. A James Cagney je unikátní padouch! ()

Galerie (113)

Zajímavosti (15)

  • Veškeré, i na dnešní dobu moderní metody používané policií ve filmu - spektrograf, radio lokace, telefony (vysílačky) v autě atd., jsou reálné a odpovídají skutečnosti roku natočení. (Toneil)
  • Část filmu se objevila ve snímkuu Respekt (1992), kde inspiruje jednoho z hlavních aktérů. (Ignus.cz)
  • Neobvykle blízký vztah Codyho Jarretta (James Cagney) s jeho matkou byl inspirován skutečnou bankovní lupičkou Kate Barker a jejími syny. (Marek#33)

Reklama

Reklama