Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (562)

Psema 

všechny recenze uživatele

Usedlé, nevýrazné, ale na druhou stranu ani na chvíli nudící či urážející životopisné drámo o holce, co se narodila ve špatný čas na špatném místě, a co hůř, provdala se za špatného muže. Keira Knightley nasazuje jak svůj oblíbený kukuč uraženého štěněte, tak tvář naštvaného jezevčíka (viz. Domino), vcelku bez výkyvů proplouvá historickými reáliemi s parukami připomínajícími kedlubnu a zamilovává se do unylého maníka z Mamma Mia, aby se nakonec musela podřídit dobovým koncencím a historii a z nich vycházejícímu scénáři, který nezapomene v závěru vytasit stereotypní "jak to s nimi dopadlo" titulky. Slabších 7. Hlavně za skvělého necitu Fiennese. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Když přijde, upírají se na ni všechny pohledy. Když nepřijde, je předmětem konverzace.“ Keira Knightley na sebe plným právem stahuje veškerou pozornost a vyniká-li toto veskrze obyčejné kostýmní drama něčím, pak jí. Ze stejné doby a o podobném osudu bych dal přednost formálně mnohem odvážnější Marii Antoinettě. 70% Zajímavé komentáře: Renton, Nathalie, Lavran, gejzuško ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Chladné, odtažité, naducané a pyšné jako účes Georgiany, bez emocí, citů a pocitů. Vévodkyně ve mně vyvolala jen velmi malé množství empatií a R. Fiennes mi znovu potvrdil mou narůstající domněnku, že jeho dřívější role mě prostě zaujaly víc (ostatně mu to ani nevyčítám, prostě musel hrát suchara). Teď zůstanu u britské produkce - a to i ve stejném historickém období (přelom 18. a 19. století), ale raději se přesunu na východ do carského Ruska a pustím si Oněgina. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Velmi provokativní a sexy kostýmní historické drama s přesvědčivou Keirou Knightley. Stát se vévodkyní prostopášného vévody z Devonshiru (Ralph Fiennes) nebyl vůbec jednoduchý úkol. Námluvy sice dopadly nad očekávání dobře, ale počít syna se zdá být téměř nemožné a dvě dcery, které s ním má spolu s třetí dcerou z jeho předchozího vztahu jsou pro umanutého vévodu málo. Dědic jeho jmění musí být syn. Georgiana však, i přes nesmlouvavý postoj jejího chotě, zůstává silnou ženou zachovávající si noblesu a hledající útěchu v náručí jiného muže, stejně tak jako jejímu manželovi není cizí svádět jiné ženy. Vše na tomto filmu dokonale podkresluje perfektně zachycenou atmosféru 18. století. Nádherné kostýmy, dokonale tklivá hudba Rachel Portman, výprava, skvělá kamera a to vše završeno brilantním výkonem Keiry Knightley, která opět dokazuje, že její herecký rejstřík je velmi neomezený a lepší ženský herecký výkon jsem už dlouho neviděl. Pochvalu zaslouží i poměrně zajímavý Ralph Fiennes, který zahrál neméně perfektně, ale měl to proti Keire dost těžké, protože ta ho v každé společné scéně nemilosrdně přehrávala, až mně ho bylo líto. Saul Dibb, který se podílel i na scénáři, to celé perfektně zrežíroval a neopomněl dodat nesmírně provokativní sexuální podtext, který se ovšem nepohybuje na nějaké laciné explicitní vlně, ale celou dobu diváka intenzívně dráždí a znepokojuje. Působivé drama. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi to nebo se historické filmy dostávají do stádia, kdy je dobré natočit historický film o každé události, o každé historické postavě, která kdy vůbec žila. Za chvíli se tak dočkáme historického filmu o žebrácích z Paříže nebo o mrtvole, kterou v 10. Století vyplaval Dunaj. Na druhou stranu nemůžu této vévodkyni vytknout, že její život zrovna nic lehkého nebylo. Dokonce mě to donutilo se o ní dočíst více informací, než je jen ve filmu. Keira Knightley to každopádně zvládla a popravdě se přiznám, že jsem na historický film nekoukal s takovým zájmem jako právě na život této vévodkyně. Pro mě neznámý příběh z historie tak herci dokázali zfilmovat velice zajímavě se vším všudy. S dobovou atmosférou, hudbou, kostýmy, postavami, lidmi...se vším všudy. Zajímavý, že hazard ve filmu zase tolik neukazovali, prý doteď dluží zemi tři miliony liber. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Film byl často různě spojován s princeznou Dianou, která byla přímým potomkem Cavendishů. Keira Knightley však veškeré spojitosti odmítla a řekla, že postava Georgiany je zajímavá sama o sobě. (ČSFD)
  • Pro tři scény hostin byla použita monumentální Mramorová síň v domě Clandon Park v Surrey. Dům z roku 1730 je stále přístupný veřejnosti. (blackrain)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama