Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (562)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Peklo s vévodkyní ze světa, kde se vše řídí podle těch nejsměšnějších a nejzvrácenějších vzorců, kde nikdo není doopravdy svobodný (zvláště ženy, které v něm mají asi tolik práv jako vévodův pes), a který mne svou vykonstruovanou tragikou nikdy nepřesahující komnaty přepychových paláců a životní nudy irituje na nejvyšší mez. A jak se na červení zalitou knihovnu sluší, nechybí ani tradiční formulky: rigorózní a podbízivá matka, která by zasloužila lámat v kole, emancipovaná titulní hrdinka, jejíž sny nemohou dojít naplnění, vypočítavá přítelkyně, chladný a bezcitný manžel, fešný milenec, tuny dekadentních večírků, avantýr, slz a dvorskou etikou sešněrovaných slovních výměn. Nedá se říci, že by se jednalo přímo o zbytečný film, ale svou nijakostí, nudností, těžkou neoriginalitou, prázdnotou a Dibbovou režijní odevzdaností si o takový příměr koleduje. Přes fajnové herecké výkony určeno k brzkému zapomenutí... 2,5* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I love you in the way I understand love..“ Svázanost korzety i konvencemi, vášeň proti rozumu, pokrytectví svěcené mocí.. Kostýmní přehlídka, která měla několikrát prostor k vnesení patřičných emocí, ale Saul Dibb byl proti. Fiennes má aristokratický chlad v krvi, herectví K.Knightley založené na těkání očima, mimických pohybech zkratovaného androida a poměřování brady s Robertem Z'Darem však vstřebávám jen stěží.. Tak mě napadá, mít v té zvláštní době malou kliniku s ultrazvukem a sálem k provádění potratů, vyděláte majlant.. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Ó filme! Tak tohle byla nesmírná pecka. Řacha! Vévodkyně netrpí narkolepsií, naopak budí dojem, že pod tou tunovou vrstvou saténu se skrývá šílený zvíře. Nemyslím teď nějaký lumpárny, ale film jako celek :) A ten šlape jako hodinky. Přerod Keiry z rachitické čutálistky v dámu s neuvěřitelnou paletou emocí, je radost sledovat. Solidní naběh na plešouna! Antoinetta od Coppolové možná je zrcadlovým kámošem, ale Vévodkyně má větší záběr v porozumění. Má postavy, které jsou tak reálné, až jsou.... dnešní? 80% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dost mi to připomnělo Marii Antoinettu, která stavěla na stejných základech. Jednoznačně musím vyzdvihnout herecké výkony kamenného, chladného Ralpha Fiennese a Keiry Knightely, kterou sice nepovažuju za kdovíjakou herečku, ale tady mě rozhodně o svém hereckém umění přesvědčila. U příběhu jsem se (překvapivě) vůbec nenudil, navíc byl doplněn dobrou kamerou, kostýmy a v neposlední řadě hudbou. Ze scén mě asi nejvíc dostala ta, kde Georgiana předává svoji Elizu generálu Greyovi. Vlastně ani nevím, proč bych měl zůstat pouze u průměru, Vévodkyně na ty 4* (alespoň u mě) má. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Chladné, odtažité, naducané a pyšné jako účes Georgiany, bez emocí, citů a pocitů. Vévodkyně ve mně vyvolala jen velmi malé množství empatií a R. Fiennes mi znovu potvrdil mou narůstající domněnku, že jeho dřívější role mě prostě zaujaly víc (ostatně mu to ani nevyčítám, prostě musel hrát suchara). Teď zůstanu u britské produkce - a to i ve stejném historickém období (přelom 18. a 19. století), ale raději se přesunu na východ do carského Ruska a pustím si Oněgina. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film byl často různě spojován s princeznou Dianou, která byla přímým potomkem Cavendishů. Keira Knightley však veškeré spojitosti odmítla a řekla, že postava Georgiany je zajímavá sama o sobě. (ČSFD)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno