Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (562)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, Saul Dibb .. Musí to být krásné, být tak svobodný. ___ Spokojenost převládla. Pro mě absolutně neznámá Georgiana Cavendish, vévodkyně z Devonshire je představena, jako žena, která prošla mnohými útrapami a pokud se divák správně vloží do jejich pocitů, prožije si zajímavé seznámení. Prostupuje zde intimnost, intriky, okrajově politika, zamilovanost, vede nevěra a jiné aristokratické radovánky. Režisér Saul Dibb (ani jeho kameraman) sice není žádný Joe Wright, takže nepředvádí takové fantastické obrázky a montáže, ale atmosféru a poctivé dobové kouzlo si na úrovni drží. Hudba Rachel Portman je také příjemná, byť ke konci občas lehce Fontánovatí. Herecky je film sázkou na jistoty. Ralph Fiennes svého vévody drží ve strohé, vladařské přízemnosti, zato oslnivá Keira Knightley, to je obvyklá paleta emocí. 75%. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Nejdříve musím podotknout, že tenhle typ filmu je doslova moje krevní skupina, plus Keira Knightley v hlavní roli, toť nádhera. Konečně jsem si také plně uvědomila upřímnost a přirozenost, která vyznívá v jejím hlasu. O to víc mě potěšilo, s jakou silou, ale přitom lehkostí dokáže zahrát tak silnou roli. A oproti něžné vévodkyni stojí Ralph Fiennes, který hraje vyloženě chladně a i když sem pochybovala o jeho schopnostech vcítit a vyjádřit zrovna tento úkol, tak jsem ráda, že film nenarušoval a celkem svůj výkon obhájil a zhostil se toho slušně. A stále nechápu, jak je možné, že všechny ty obrovské paruky a zdobné šaty Keiře neskonale sluší a činí ji velice elegantní. A nejen to, vypadá, tak jako by do té doby patřila, což jen utvrzuje autentičnost filmu, ale ještě k tomu vypadá jako křehká a mrkací panenka, která má porcelánovou pleť a je z ní každý unešen. Pořád se musím pozastavovat nad její osobitostí. Vévoda působí stále stejným dojmem a je hrozně zkoprnělý a mrzutý, což je ale plusem z diváckého pohledu. Nesmím opomenout romantiku, která byla do děje zapletena... přesně mi vyhovovala a byla vlastně takovou oddechovou částí z více dramatiky založených scén. Dojemné chvilky a vyvrcholené momenty jen podtrhly atmosféru a mě se chvělo v břiše, kdykoli se láska ozvala. Lásky nebylo ani málo, ani moc, jen tak akorát, proto jsem spokojená, že z toho neudělali laciný romanťák, ale že tento silný příběh si stojí spíše jako drama. Jsem velice potěšená, že mě Keira nezklamala, film splnil má očekávání a nenudila jsem se ani vteřinu. Vévodkyni mohu bez váhání vřele doporučit, asi hlavně příznivcům tohoto žánru a fanouškům Keiry. Opravdu jsem byla mile a příjemně zabavena i dojata. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasná kostýmní podívaná s (pro Čecha tolik neobeznámeného s každou kapitolou britské historie, tj. pro mě) dosti silným, dramatickým a nepředvídavě se vyvíjejícím příběhem, skvělou režií, kamerou, hudbou a dusnou atmosférou, v níž pomluva čeká na každém rohu, a především se skvělými hereckými výkony. Keira Knightley dokazuje, že se pro tento typ rolí snad narodila, a Ralph Fiennes... K tom chladnému sucharskému mistrovství, jaké předvedl on, nemám co dodat. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Potěšilo mě, že vstup do děje netrval moc dlouho, jak bývá u některých histrických filmů zbykem. Začátek má spád a určitě by se našel režisér, který by prvních dvacet minut dokázal natáhnout na celovečení film. V první polovinu bych označil za poutavý příběh - určitě znáte ten rádoby euforický stav, kdy nehybně sedíte zcela pohlceni dějem. Děj se postupně mění na více výpravný, ztrácí na tempu, ale příběh je stále zajímavý. Popravdě, čekal jsem trochu jiný vývoj (přece jen jsem dost ovlivněn filmovými neuvěřitelnostmi), když přidám živelnost Keiry Knightly v úvodu, očekával bych od její role větší průbojnost; ačkoliv nakonec jsem rád, že se režisér nenechal unést a držel se biografie, která dělá příběh skutečnějším. Nemůžu se ubránit srovnání s Other Boleyn Girl, oba filmy jsou si podobné jak tématicky, tak i bezvýchodnou situací (pro mě vítězí The Duchess právě pro větší spád děje). Těšte se na opravdovou Sofiinu volbu. *** Opravdu nemůžu nevynachválit Keiru. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další z plejády životopisných historických snímků má dvě výrazné plus – kostýmy a Keiru Knightley. Právě té korzet opět náramně padnul a holt se v historických látkách cítí jako doma (snad pozná chvíli, kdy je třeba nějaké té změny). Její Georgiana, vévodkyně z Devonshiru, je svobodomyslnou dospívající dívkou, která se ráda obklopuje společností, večírky a hazardem. Právě společnost ji miluje, na večírcích je středem pozornosti a hazardem se baví a zabíjí nudu. A ještě k tomu fušuje do politiky a dokáže polemizovat nad nejrůznějšími tématy. Jaká to troufalost.. V honosných šlechtických sídlech tak sledujeme její počáteční naivitu, slepě věřící tomu, že vévoda, za kterého se provdá, ji bude zahrnovat láskou, péčí a dlouhým povídáním při svíčkách. Jenže vévoda je uzavřený morous, který má Georgianu pouze jako robota na zplození syna-dědice. A ještě k tomu má být poslušná.. jenže to při vévodově povaze a záletnictví není moc reálné, tudíž se mileráda ocitne v náručí budoucího předsedy vlády, který je srdcem romantik a ještě k tomu fešák..V neuspokojivém manželství a svázaná dobovými konvencemi ji soustředěná Keira Knightley dodává pestrou škálu hereckých poloh. Předvádí plně dospělý výkon a je radost ji sledovat. I Ralph Fiennes dokázal s minimem dialogů vytřískat ze své vlastně zákeřné postavy maximum. Jen tvůrci někdy bohužel tápou, zda chtěli víc portrétovat, poukázat na problém žen ve společnosti, které chtěly být tolik samostatné nebo jen necelé dvě hodinky bavit lehce nadprůměrnou romantikou.. Režisér na to nejde zle, jen zvolil poměrně chladnou notu a jeho vypravěčství trochu chybí schopnost přitáhnout diváka. Nespletete si ji tak třeba s barevně dokonale přeslazenou Marií-Antoinettou, protože to byl v rámci historických dramat totálně odvážný projekt, odehrávající se ve versailleským řádem sužovaném prostředí. I tak má Vévodkyně, nejklasičtější z klasických, co nabídnout. Nenudí (třeba jako nedávná a hvězdně obsazená Králova přízeň), má spád, poplete hlavu vymazlenými kostýmy i ukázněným soundtrackem. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Pro tři scény hostin byla použita monumentální Mramorová síň v domě Clandon Park v Surrey. Dům z roku 1730 je stále přístupný veřejnosti. (blackrain)
  • Michael O'Connor vytvořil modrý kostým ze scény schůze Whigů na základě portrétů a politických komiksů Georgiany (ve filmu Keira Knightley) ze začátku 18. století. (ČSFD)
  • Barvité životní osudy této na svou dobu výjimečné ženy, opředené mnoha milostnými skandály a společenskými výstřelky, popsala spisovatelka Amanda Foreman v knize "Georgiana, Duchess of Devonshire," za níž v 1997 získala cenu Whitbread pro nejlepší biografii. (blackrain)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama