Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ke snaze přijít za každou cenu s nějakým „skandálním odhalením“, přiživované navíc zbytečným dramatickým hudebním podkresem, bych měl námitky, ale ta ústřední myšlenka je mi vážně sympatická. Velice jednoduchá, velice podnětná, ponoukající nás přemýšlet mimo rámec filmu. Jak ovšem naznačuje jedna z postav, můžete bádat nad postavením jedince v dějinách lidstva, nad výhodami a nevýhodami věčného života a prchavostí času, stejně tak jenom poslouchat a bavit se neotravným intelektuálním machrováním scénáristy. Hnidopiši by bezesporu objevili nějaké ty nesrovnalostí, jež neodpovídají údajům v moudrých knihách, leč faktografická přesnost není tím, oč zde běží. Stačí společně s tvůrci čistě hypoteticky uvažovat „co kdyby…?“, což jsem shledával nadmíru zábavným a ani mi nevadilo, že to celé (jako většina filozofování) vlastně k ničemu není. 80% Zajímavé komentáře: Eodeon, Radek99, verbal, Desperado, eye candy, TomBar, don_mingo, Naranyan ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikdy jsem neřekl, že jsem nesmrtelný, jen starý." Jsem rád, že jsem mohl být přitom, když uprostřed jedný inteligencí nabitý místnosti padla zásadní otázka "Co když ... ?". Od té chvíle mi oči odmítaly opustit monitor, mozkový závity nestíhaly pracovat a duší se šířil ohromný pocit spokojenosti. Je mi jedno, že se snímek nestydí za svou lacinost, že herci při minimálním pohybu nespálili snad ani jednoho jouleho a že teorie poletující vzduchem vzduchem svou divokostí přesahují mou chudou fantazii, protože já jsem spapal návnadu i s navijákem a naprosto odevzdaně jsem se bavil. Za posledních 25713 let, který jsem na týhle planetě prožil, jsem viděl jen málo originálnějších snímků. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200,000║ veľmi skromný filmík(pripomínajúci tématický podobný Expres na západ), ktorý svojím prednesom určite má čím zaujať len škoda že to nie je v pevnejších režisérskych rukách, čo by dokázali z daného námetu vytrieskať o niečo viac plus pridať dôraz na chýbajúcej gradácii /65%/ ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

S prižmúrením pravého oka to možno chápať ako vzorec toho, ako vznikajú konšpiračné teórie, s prižmúrením ľavého to môže byť príbeh ľudstva a jeho pamäti v podobe jedného človeka. Akurát, keď mám obe oči otvorené nič z toho nevidím, len lacný pokus upútať, šokovať a provokovať (navyše často s nelogickým chovaním postáv a naivnými dialógmi). Pri troške fantázie (a s pomocou wikipedie) niečo podobné môže vymyslieť hocikto a úroveň šoku sa rovná hociktorému dokumentu o Nostradamovi. Takto si výnimočný film nepredstavujem. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Z tohoto filmu jsem opravdu unešen! Je výjimkou, aby se mi líbil film, který se odehrává celou dobu jen v jedné místnosti za účasti několika lidí. Vlastně znám jen jeden takový film, který si vystačil se třemi postavami a celý se odehrával v jednom motelovém pokoji. Ale tohle mne naprosto dostalo. Celý film se točí kolem zajímavé a na první pohled nereálné zápletky, kdy se jeden z mužů přizná, že žije už 14 000 let a kolegové ho zavalují mnoha otázkami, při kterých se až tají dech. Tvůrci se totiž nebáli jít i do náboženských témat a naprosto překopat legendu o Ježíšovi. Ale nechci spoilerovat, takže více neprozradím. Já jsem tedy na tu hru tvůrců přistoupil a film jsem sledoval se zatajeným dechem. Navíc ten závěr je velice zajímavý a já sám jsem byl velice překvapený, obzvláště těch posledních pár minut bylo hodně silných. Tenhle film si prostě hraje s tématem nesmrtelnosti, a mne to jako diváka bavilo. Něco takového, něco takhle originálního se opravdu jen tak nevidí. Film je zvládnut naprosto perfektně, a to jak po dějové stránce, kdy film nenechá diváka ani nadechnout, tak po stránce herecké, kdy hercům věříte naprosto vše. Tenhle film u mě jednoznačně aspiruje na nejoriginálnější film, který jsem letos viděl. Opravdu paráda a víc nemám, co dodat. Bez většího zavání uděluji pět hvězdiček. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Celý film bol natočený na filmovom ranči Aqua Dulce, ktorý sa nachádza v Kalifornii. (MikaelSVK)
  • Předpremiéra filmu se odehrála na Comic-Conu v červenci 2007. (chelseaman22)

Reklama

Reklama