Reklama

Reklama

Pozemšťan

  • USA The Man from Earth (více)
Trailer

Poté, co se uznávaný vysokoškolský profesor historie John Oldman rozhodne k nečekané rezignaci na svůj post, schyluje se k rozlučkovému večírku na odlehlé chatě na samotě. Právě na této party chce také profesor svým nejbližším přátelům vysvětlit příčiny zkratkovitého počínání. Jak se ale záhy ukáže, odůvodnění není zdaleka tak prozaické, a už vůbec ne snadno stravitelné. Oldmanova slova všechny zaskočí. Profesor totiž tvrdí, že hlavním důvodem jeho odchodu je nesmrtelnost. Prý je na světě již čtrnáct tisíc let a každých deset roků musí měnit své působiště, aby jej nevypátrali nesprávní lidé. Nikdo mu pochopitelně nevěří, a tak brzy začne intelektuální, emocemi nabitá historiografická přestřelka vedená ve snaze prokázat profesorovu lež. Jenže trhliny nepřicházejí. A všechny dosavadní jistoty se začínají pomalu hroutit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 288)

freddy 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení. Z tohoto filmu jsem opravdu unešen! Je výjimkou, aby se mi líbil film, který se odehrává celou dobu jen v jedné místnosti za účasti několika lidí. Vlastně znám jen jeden takový film, který si vystačil se třemi postavami a celý se odehrával v jednom motelovém pokoji. Ale tohle mne naprosto dostalo. Celý film se točí kolem zajímavé a na první pohled nereálné zápletky, kdy se jeden z mužů přizná, že žije už 14 000 let a kolegové ho zavalují mnoha otázkami, při kterých se až tají dech. Tvůrci se totiž nebáli jít i do náboženských témat a naprosto překopat legendu o Ježíšovi. Ale nechci spoilerovat, takže více neprozradím. Já jsem tedy na tu hru tvůrců přistoupil a film jsem sledoval se zatajeným dechem. Navíc ten závěr je velice zajímavý a já sám jsem byl velice překvapený, obzvláště těch posledních pár minut bylo hodně silných. Tenhle film si prostě hraje s tématem nesmrtelnosti, a mne to jako diváka bavilo. Něco takového, něco takhle originálního se opravdu jen tak nevidí. Film je zvládnut naprosto perfektně, a to jak po dějové stránce, kdy film nenechá diváka ani nadechnout, tak po stránce herecké, kdy hercům věříte naprosto vše. Tenhle film u mě jednoznačně aspiruje na nejoriginálnější film, který jsem letos viděl. Opravdu paráda a víc nemám, co dodat. Bez většího zavání uděluji pět hvězdiček. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Myšlenka za plný počet; bohužel není tak silná, aby utáhla celý film v té podobě, v jaké nám ho Schenkman připravil. V silných momentech jdou televizně-inscenační kulisy stranou, když se však v počáteční fázi napětí pomalu buduje, jsou spíš na obtíž. Přesto nelze než tleskat pokusu otřást s představami, které jsou ve většině z nás zakořeněné jako něco nezpochybnitelného, a to pouze a jenom proto, že nám byly předloženy určitou autoritou. Myslíme si, že známe dějiny lidstva, známe však pouze jejich interpretaci. Orientace na náboženství, které samo o sobě je založeno na křehké víře, je tu přece jen o něco silnější, přesto ani věda se všemi svými údajnými nezvratnými důkazy (aktuálně např. o globálním oteplování či klimatických změnách) si zdaleka nemůže být jista. Pozemšťan rozhodně stojí za zhlédnutí a úvahu, jako plnohodnotný snímek však nefunguje. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na stránke csfd som prehliadol vysoko hodnotené sci-fi?? Takmer neznámy herci, jedna miestnosť, zaujímavá debata. Viac tento film nepotrebuje. Skôr ako poctivý film to pripomína tv inscenáciu. Bežný muž z dnešnej doby tvrdí kolegom- učiteľom , že je jaskynný muž a má 14 000 rokov...Pre dnešného diváka odkojeného na Transformeroch, Ironmanoch a Riddickoch to pravdepodobne bude nuda. ja som uviazl niekde uprostred. Zaujímavá debata na všemožne témy, prevažne historické, zájde občas na hranu, zvlášť ak ste veriaci. Ak si ani nepripúšťate možnosť, že tento jaskynný muž rozprával s Budhom je zároveň Ježišom Kristom, celá biblia, nov ý a starý zákon sú bludy, tak sa filmu radšej vyhnite. Môžte mať na jeho monológ a výklad rôzne názory, isté je, že na všetko mal odpoveď. Možno nie vždy uspokojivú, ale mal. Za málo peňazí pomerne veľa muziky, ale celkovo trochu preceňovaný film, ktorému miesto v top 300 na csfd neprináleží. Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud máte manipulátorské schopnosti, lze lidi přesvědčit o pravdě, či lži až nebezpečně jednoduše.. Diskusní kroužek s protipólem jepice v minimalistické, o zajímavou nosnou myšlenku opřené "what if…" záležitosti, kterou však místy hodně sráží tuctové zpracování a nepřirozené herecké výkony. Jinak myslím typická studie přístupu vysokoškoláka humanitního zaměření, který raději položí tisíc otázek, než aby se chopil masivní nohy od stolu a třikrát pořádně majzl nevlastního syna tesaře z Nazaretu po lebce. A teď ukaž znovuspojení ducha a těla, ty frajírku z jeskyně..! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plný počet dát nemůžu, ale čtyři hvězdy na film, ve kterém se nedělá nic jiného, než že se kecá v jedný místnosti, to postačí. Pozemšťan je zajímavý film se zajímavými myšlenkami. Celou dobu vlastně povídá a povídá a divák čeká, až se zmíní o Ježíšovi (protože nic jinýho dneska nezaujme víc, než téma Ježíš). Tam pak scénárista lehce přežene, aby mě dokázal šokovat a pak si na to nabalí jednu z těch zajímavějších konspiračních teorií. Je to zajímavě pojatý a dialogy napsal asi samotný Bůh, protože jsem se nedokázal odlepit. A to se málokdy povede u filmu, kde žádná akce ani napětí vlastně není. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Film je volně inspirován transylvánskou legendou o Krimu Rosüovi, který o sobě tvrdil, že žije již tisíce let. (assass1n)
  • Producent Eric D. Wilkinson v roce 2007 veřejně poděkoval uživatelům BitTorrentu, kteří Pozemšťana pirátsky šířili, a uvedl, že to film zviditelnilo mnohem více, než finančníci očekávali. Také vyzval fanoušky, aby si koupili DVD nebo přispěli. (Terva)

Reklama

Reklama