Reklama

Reklama

Prorok Mohamed a ženy

  • Francie Le Prophète Mahomet et les femmes
Francie, 2007, 47 min

Obsahy(1)

V těch zemích arabského světa, kde se k moci dostanou islámští fundamentalisté a radikální vykladači islámského práva, se život může vrátit k mnoha téměř středověkým praktikám. Ženy bývají prvními oběťmi této radikalizace islámu - nesmějí chodit na veřejnosti samy, nesmějí pracovat, musejí být celé zahalené. To vše se děje ve jménu islámu a jeho proroka Mohameda.
Film Leily Salmi a antropologa Maleka Chebela ukazuje prostřednictvím výpovědí mnoha odborníků, mužů i žen, oč je tato situace paradoxnější, protože korán a učení proroka Mohameda ve svých základech oslavuje lásku a sexualitu a hlásá rovnost muže a ženy před Bohem. Tvůrci se rozhodli ukázat tento "osvícený" islám - vyprávějí Mohamedův život prostřednictvím jeho žen. První byla Chadídža, bohatá, o 15 let starší vdova, která dlouho byla jeho jedinou manželkou. Ona v něm odhalila proroka islámu. Po její smrti další lásky a manželky. Obraz vášnivého, tolerantního muže, který v mnohém způsobil revoluci v zákonech patriarchální společnosti, i tak je lze vnímat zakladatele islámu, proroka Mohameda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Mallinali odpad!

všechny recenze uživatele

Chápu, že autoři asi chtěli do islámu vnést trochu toho západního osvícení a to drsný postavení muslimských žen tak nějak po evropsku zjemnit. Ale jak už to tak bývá, nepochopili naprostý základ a vlastně to i vypadalo, že se bojí pořádně zakousnout do tématu - takže z toho udělali spíš prohlídku Mekky a Mediny turistickým vláčkem. A nadělali o čínskou přehradu víc škody, než užitku. Proč? No, kromě nepochopení muslimské kultury celkově (fatalismus, žádná svobodná vůle, absence individuality, atd.), si to pročtěte sami: "Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký." (Korán, Súra 4, verš 34). "Proti těm z vašich žen, jež dopustí se hanebnosti, vezměte jako svědky čtyři z vás. A jestliže tito to dosvědčí, podržte ženy v domech, dokud smrt je nezavolá anebo Bůh pro ně nepřipraví nějaké východisko." (Korán, Súra 4, verš 15) A teď z toho Mohamedova septiku upleťte bič. Korán se bere jako absolutní pravda, dokonalá a neměnná, což nějaký Mohamedovy pletichy nerozlousknou, anóbrž spíš zavedou zvídavá očka k těm opomíjenějším částem životopisu onoho v očích následovníků ideálního muslima. Kromě jeho intimního vztahu s dívkou, která měla blíž k narození, než k 15 roku, je tam taky nějaký to lupičství, vraždy a genocida na židech (Chaibar). Takže až vám někdo bude srovnávat třeba křesťanství s islámem a hipíka Ježíše s Mohamedem, radši mu oholte jazyk půlměsícem. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto dokumentu se zaměřují spíše na historii než současnost postavení žen v Arábii. Snaží se ukázat z historických dat jak byly právě ženy důležité pro prvního Proroka a pro počátky Koránu. Já spíše očekával konfrontaci názorů jak "vzdělaných/moderních" muslimů s tradicionalistickými fundamentalisty. Škoda, současné otázky a problémy by mi přišly mnohem zajimavější. 55 % ()

Reklama

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Možná, že skutečnosti nejsou úplně tak, jak je zde líčili. Co je ale důležité, že jsem si zase uvědomila, že skutečnosti vypadají jinak z prava,zleva, zezhora, zespoda, jink z dálky, jinak kdy se bezprostředně dotýkají mého života...také bych ráda vyděla více dokumentů s toto tématikou, konfrontace žen a mužů, novodobých muslimů a těch tradicionalstických.jako neoBlast....ale v jiném filmu. ()

Woodstock odpad!

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument si představuji jinak, než je cílené vybírání pouze těch vhodných informací plus jejich vytrhávání z historického kontextu! To vše s očividným multikulti cílem přemalovat ďábla na bílo, přilepit mu andělská křídla a kolem rohů mu rozvítit svatozář. Co všechno si dneska filmaři dovolí za manipulaci... Bože můj, ty to vidíš! A to jsem ateista. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin výchovy k občanství. Žáci se při něm mohou dozvědět o islámu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama