Reklama

Reklama

Mystická tvář islámu

  • Velká Británie Sufi Soul: The Mystic Music of Islam
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2007, 48 min

Režie:

Simon Broughton

Hrají:

Mercan Dede

Obsahy(1)

Hudba súfijské odnože islámu jako protiklad mediálního obrazu dnešní islámské kultury.

Film nabízí pohled na roli hudby v náboženském i každodenním životě stoupenců súfijské odnože islámu, založené na mysticismu, pluralitě a mírumilovnosti, která se dotýká téměř celého islámského světa od západní Afriky až po východní Asii. Mystická hudba islámu - od točících se tureckých dervišů a extatických pákistánských qawwali až po afgánskou klasickou hudbu a současnou elektronickou hudbu - odhaluje univerzální vzkaz duchovní a citové stránky náboženství, které až příliš často viníme z toho, že přináší jen násilí a konflikty. Ve filmu vystoupí Nusrat Fateh Ali Khan, Youssou N'Dour, Mercan Dede a další umělci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Chodil jsme na Islám na Karlově univerzitě se zkouškou (a také na Mimoevropské hudební kultury). Někdo by už dnes měl Arabům říci, že jejich učení je zastaralé. Po stránce techniky, způsobu vlády, ve všem. Téma tohoto dokumentu se dnes stalo velmi aktuální což tvůrci nemohli tušit. Západní Evropa dnes páchá sebevraždu. Ničí to, co naši předkové po generace budovali, naši kulturu, způsob života, hodnoty. Každý, kdo vkročí do EU nelegálně,, musí být vrácen do země, ze které vyplul či vyjel. Pokud migranti uvidí, že za své peníze nedostanou cestu do Evropy, nebudou za to pašerákům platit. Mafie v severní Africe vydělávají miliardy eur na lidském utrpení. Od roku 1945 je islám na vzestupu. Ropa mu dává obrovskou ekonomickou sílu Islámské země mají již mají jadernou bombu a další na ní pracují. Islám světu diktuje, co se smí psát, bombami ohrožuje třetinu světa a svět ustupuje.Jednoduchým výpočtem lze dojít k letopočtu , kdy muslimové budou tvořit většinu ve světě i v Evropě. Mají peníze, mají miliony mužů toužící po válce (pochopitelně svaté). Je otázka času, kdy objeví svého vůdce a záminku.Jsme na prahu války civilizací a ta naše je je prohnilá, sobecká, bez obětavosti, bez víry, která by nás sjednotila a dala nám to nejdůležitější - ideály.Kolik Čechů dnes půjde to války s Turkem? 95% tzv. ateistů raději dobrovolně za pár výhod začne tlouci čelem k Mekce. ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

I když autor očividně využil nastalé politické situace na světové scéně, aby pohnul stojatými vodami uvnitř islámu směrem kam by chtěl, aby se moderní islám ubíral , i když při tom byl jednoznačně jednostranný což ovšem nemělo být ani skryto a kde byl spíše záměr strhnout nás svým nadšením a představit súfismus pohledem autora, zkrátka i když tento náboženský dokument stejně jako 99% všech dokumentů, které jsem kdy viděl, trpí na úbytě neobjektivnosti a nestrannosti, tak na straně druhé je velice poutavý, rozhodně není nudně spracovaným suchým přednesem fakt, která jsou nezáživná. Dokument je takový jako súfismus sám, životný, láskyplný, pestrý a jen málo mu chybí aby byl dokumentem výborným. ()

Reklama

Reklama