Reklama

Reklama

Rita

Trailer

Obsahy(1)

Podivínský profesor literatury Frank Bryant je rozvedený, žije s kolegyní Julií, ta má ale poměr s jeho přítelem z univerzity Bryanem. Frank chodí občas na své přednášky v podroušeném stavu, je věčně ošuntělý a zarostlý. Na univerzitu se zapíše nová studentka, přidrzlá, sebevědomá kadeřnice Susan Whitová, která si podle obdivované spisovatelky nechá říkat Rita a za konzultanta dostane právě Franka. Zpočátku si moc sympatičtí nejsou, časem si ale začínají rozumět. Rita je vdaná za elektrikáře Dennyho, kterému je její studium trnem v oku a dělá vše pro to, aby měli co nejdřív dítě a Rita musela studia ukončit. Rita ale tajně užívá antikoncepci a když na to Denny náhodou přijde, je zle. Frankovi i Ritě se jejich partnerství současně rozpadají, a tak spolu tráví stále víc času - nejde ale o lásku. Rita úspěšně složí závěrečnou zkoušku, Frank v té době ale v opilosti vyvolá skandál s děkanem. To má za následek, že ho akademická rada vyhostí na dva roky do Austrálie. Teď je na Ritě, která mezitím dospěla a vrátila se ke svému jménu Susan, aby profesorovi oplatila jeho péči a vedení, a přesvědčila ho, že sám sebe ničí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Působí to na mě dojmem zfilmované divadelní hry. Pro Angličany patrně s pikantním nádechem třídního střetu - upadající univerzitní profesor a po vzdělání lačná a nakonec i úspěšná kadeřnice. Já ale tohle třídní kastování tak neprožívám a snímek, který je z větší částí dialogem dvou hlavních postav, mě nudil. A to přestože jsou oba hrdinové sympatičtí a napětí mezi nimi funguje stoprocentně. Nezaujalo mě ale téma a hlavně podání dialogů o tom, jak důležité je vzdělání a jak nás to může změnit. /29. 1. 13./ ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Jestli pro mě dělalo něco tuto intelektuálně pygmalionskou podívanou vysoce koukatelnou, byla to nepochybně ústřední dvojka šarmantního profesora s alkoholickým problémem a jeho neméně charismatické a dosti ukecané žačky Rity. Oba byli hodně osobití a zajímaví sami o sobě, společně pak neměli konkurenci a já se těšila na každé jejich další setkání naplněné duchaplnými hovory o literatuře i o životě. Slušelo jim to spolu natolik, že jsem se doteď nedokázala rozhodnout, jestli jsem byla spokojená s tím, jak to nakonec dopadlo či ne. Přeci jen ve mě hlodal takový ten pocit, co kdyby... ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Najít jinou písničkou. Objevit v sobě něco nového. Úspěšně zdolávat překážky a zůstat pořád samou sebou... Kdybych byl ženská, asi bych dal rovnou plný počet hvězd, protože zejména pro vnímavé ženy musí být takový příběh Rity silným prožitkem. Ale i mužský milovník filmů s dobrým příběhem si zde může přijít na své a taky ocenit minimálně zdařilý scénář a poklonit se před profesionalitou, s jakou zde sehrávají své role Michael Caine a Julie Waltersová. Jejich vzájemná souhra je velmi působivá, společné chvilky profesora závislého na alkoholu a neobvyklé sebevědomé studentky zde vytvářejí hluboké drama a zároveň i úsměvnou komedii, jež je sympaticky říznutá kapkou romantikou bez klišé a napokon i bez očekávaného happyendu. 80% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Aneb Výchova dívek v Anglii. Velmi posmutnělé, ale přitom jakýmsi neznámým způsobem naplněné pozitivní energií. Prof. Bryant je bez sebemenšího sporu jednou z nejlepších Caineových rolí (minimálně za posledních 30 let). Hned několik rovin můžeme ve filmu sledovat - i když ta s výchovou "Rity" je vedoucí - je tu Bryantův životní osud jakožto psychicky zruinovaného, na alkoholu závislého talentovaného básníka a na straně hlavní představitelky pak život, cíle a požadavky dělnické třídy v Liverpoolu, ze které "Rita" pochází. Důkaz, že krásná literatura není pouze potravou (pseudo)intelektuálů, ale že může proniknout i do zdánlivě nečekaných končin lidské společnosti. Pro milovníky literatury (zejména té starší) bude film jistě ještě o něco větší zážitek, než pro normálního "smrtelníka". Ritino podání Blakeovy "The Sick Rose" je fajn. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

On je starší vyhaslý učitel anglické literatury, co většinu času tráví na procházkách s Johnnie Walkerem. Ona je mladá ukecaná kadeřnice z prostých poměrů, co by ráda od základů změnila svůj život. Dohromady ti dva tvoří jednu z nejnetradičnějších (a nejsympatičtějších) dvojic. Jiskří jim to tak, až má jeden strach, aby všechny ty knihy kolem nich nevzplanuly... Sympaticky posmutněle melancholické způsobem, kterým se dnes již tento typ filmů (bohužel) netočí. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama