Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devětatřicetiletá učitelka z New Yorku April Epnerová (Helen Hunt) měla poslední rok pocit, že konečně dala svému životu řád. Jenže manželství, na kterém si tak zakládala, najednou krachuje - manžel Ben (Matthew Broderick) totiž prohlásí, že šlo o omyl, a April opustí. Šokovaná, raněná a bezdětná skoro-čtyřicátnice s biologickými hodinami hlasitými jako budík po babičce má pocit, že rozchodem s manželem přišla o poslední šanci pořídit si vysněné miminko. K tomu ještě musí řešit problémy ze svého dětství. Její adoptivní matka umírá a April se setkává se svou biologickou matkou, velmi energickou a velmi výstřední Bernice (Bette Midler). A aby toho nebylo málo, vypadá to, že "sex na rozloučenou" s Benem asi nezůstal bez následků. Dokáže April pod tlakem okolností najít novou životní rovnováhu? A pomůže jí v tom Frank (Colin Firth), sympatický rozvedený otec jednoho z Apriliných žáků? ... Helen Hunt, držitelka Oscara za hlavní ženskou roli v komedii Lepší už to nebude (As Good as It Gets, 1997), debutuje jako režisérka nezávislou tragikomedií inspirovanou románovým bestsellerem Elinor Lipmanové. Hvězdně obsazený snímek, v němž herečka ztvárnila hlavní roli, získal cenu diváků na MFF v Palm Springs. Do role trpělivého gynekologa obsadila Helen Hunt Salmana Rushdieho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

dormouse 

všechny recenze uživatele

Na hranici mezi 3 a 4 hvězdičkami volím 4, protože Hluboký Lidský Příběh je v mých očích základ dobrého filmu. Režijní debut Helen Huntové je velmi dobře vyjádřen židovskou "anekdotou" vyprávěnou v úvodu filmu. Otec učí syna odvaze a žádá po něm, aby skákal z prvního, druhého, třetího schodu, vždy jej chytí do náruče. Ve chvíli, kdy chlapec skočí ze čtvrtého schodu, otec uhne a syn si natluče. Poučení: když nás zachytí otec (a možno chápat i Otec), cítíme bezpečí. Když nás nezachytí, cítíme něco mnohem silnějšího, než je bezpečí. Cítíme samotný život. A o tom film je. O tom, jak hlavní hrdinka stále padá na ústa a pociťuje život velmi hmatatelně na vlastní kůži a nejspíš až do nitra kostí. A tak to prostě vždycky je. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a sympatický film, který mě dokázal zaujmout a nejednou překvapit vývojem děje. Z filmu, od kterého jsem nic nečekal a který jsem nikterak zvlášť netoužil vidět se vyklubalo docela příjemné romantické komediální drama, které nabídlo zajímavý pohled na témata jako adopce a co dělat, když se ukáže biologická matka, či na téma rodičovství v trochu pozdějším věku. Takže dějově velmi jednoduchý film, se kterým ale nemám jediný problém, příběh to byl zajímavý, dokázal zaujmout a herci byli hodně příjemní. Helen Hunt mám v oblibě už od filmu Lepší už to nebude, a i když už nevypadá tak mladě jako tehdy, tak pořád je to hezká ženská, na kterou se dobře dívá a která rozhodně umí hrát. Colin Firth zahrál taktéž hodně dobře, také patří k hercům, které mám docela rád, takže výborná volba obsadit ho do tohoto filmu. Bette Midler a Matthew Broderick pak příjemně doplňují Huntovou s Firthem. Co se týče režie, tak tam není co vytknout, Helen Hunt to zvládla hodně dobře a film má vše, co by asi takový správný romantický film ze života měl mít. Když tento můj proud myšlenek tedy nějak uzavřu, tak jsem viděl příjemný film, který je na deštivé odpoledne jako stvořený a který měl co nabídnout, za což jsem rád, protože čas s tímto filmem strávený rozhodně nemusím považovat za ztracený. Uděluji čtyři hvězdy. ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

75 % - Helen Hunt na režijní sesli mě příjemně překvapila a Helen Hunt v hlavní roli potěšila, stejně jako většina tohoto kousku. Příjemné, hodně civilní drama, kde s výborně hrající Hunt tvrdí muziku možná ještě lepší, sarkastický Firth. V závěru mi ale přišlo, že nastavené tempo se rozpadá, kompaktní obsah lehce rozbředává. Snad honění příliš mnoha zajíců najednou: reší se tu tolerance ve vztazích, nacházení důvěry, touha po dítěti. Těžko říct, má-li být hlavní linkou osa dcera-matka nebo žena-partneři. Ale celkově nadprůměr. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Téma se obírá mateřstvím a adopcí, vlastně spíš kolem něj zlehka povlává. Hrdinka je nemastná neslaná, nevýrazná a ostatní postavy s ní drží stejně bezcílný krok. Drama to není, je to příliš bezkrvé, komedie už vůbec ne, není čemu se smát, je to něco mezi rodinným filmem a hororem, koneckonců tyto žánry se beztak překrývají. Mít za matku takovou vorvaň, jeden by se nechal adoptovat, anebo osiřel vlastní rukou. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Ještě že má Helen tolik rozumu a soudnosti, že nehraje rozjuchanou romantickou krásku jako jistá Sandra B. Naopak zahrála velmi dobře poněkud odkvétající ženu. Colin Firth mi tentokrát vůbec nevadil, nebyl to jen neslaný nemastný suchar, jak má často ve zvyku. Jasně, není to bůhví jak vydařený film, je tam spousta vět, které neměly nikdy zaznít, ale rozhodně se na to dalo dívat, i když je to poněkud bolestné vidět, jak Helen stárne, no ale čas nezastavíš. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Film byl u nás poprvé promítán na MFF v Karlových Varech v sekci Horizonty. (HOODY)
  • Film vznikol podľa rovnomenného románového bestselleru americkej spisovateľky Elinor Lipman. (Tolf)
  • Film, na který se April Epner (Helen Hunt) dívá chvíli poté, co poprvé potká svoji matku, je Le Mans (1971). (Itar)

Reklama

Reklama