Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Erik Nietzsche je inteligentní, ale v mnoha ohledech plachý a nezkušený mladý muž, který věří, že je předurčen stát se filmovým režisérem. Na sklonku sedmdesátých let je přijat do Dánské státní filmové školy, a vstupuje tak do světa nerudných profesorů, podivných spolužáků a nepsaných pravidel. Pro mladého hrdinu nastává radostné období, které je však zároveň plné úzkosti. Erik si ve filmovém průmyslu čím dál více připadá jako cizinec. Prožívá konflikty s odborovými svazy i vztah se seběvedomou panovačnou ženou, která odmítá závazky. Drama plné komických prvků - břitký obraz nadutého, ale zábavného světa filmu, který se náš mladý hrdina chystá záhy dobýt. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Pro všechny fanoušky Triera, kterého zde uslyšíte i "uvidíte", jak studoval. Scénář napsal i podepsal pod titulním pseudonymem - Erich Nietzsche. Pro znalce a bystré pak třešnička v podání použitého útržku filmu, který učitel scenáristiky při výuce rozebírá - je to Americký přítel od Wima Wenderse (všimli jste si?) ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Zpráva o mladých létech (a tvůrčím utrpení) Larse von Triera a také o katastrofálním stavu dánské kinematografie. Podle imdb měla film původně režírovat Trierova "dogmatická" kolegyně Lone Sherfig (Italština pro začátečníky), ale nějak se nepohodli.... Film tedy nakonec režíroval Jacob Thuesen (Anklaget). ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rutina, kterou rozhodně neutáhne pouze von Trierův scénář, který je při tomhle standardním uchopení celkem banální. Pokud von Triera vždy něco zachrání, tak že se nějak shodí a dá najevo, že o nemusíme brát smrtelně vážně - tenhle film se naopak smrtelně vážně bere. A já se nudím. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak trochu vysvetlenie pre to, kde získal von Trier svoju degeneráciu, ale očividne tie všetky filmové školy sú plné podobných ako von Trier - len roztopašnosť, voľný sex, každý s každým, nahota nevadí nikomu, drogy a alkohol už vôbec nie, žiadna zodpovednosť, len nekonečná "zábava", a umenie vnímané dušou človeka pomäteného mysľou, no proste vysokoškolský internát v Mlynskej doline sa má ešte čo učiť. A von Trier je jeden z mála, ktorý túto zvrátenosť rád ukazuje aj vo filmoch. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl tento film velmi bolestivým zklamáním... Autobiografický film podle scénáře Lars von Triera o jeho mladých létech na Dánské filmové škole, o dozrávání a formování jeho osobnosti? To pro mě znamenalo příslib něčeho, za co bych vyměnil hned několikery vánoce :) ...a abych náležitě reflektoval své zklamání, musel bych dát odpad. Nejvíc mě po shlédnutí trápilo, jak moc je to Trier? Asi moc ne... Ve skutečnosti to má nápad, některé nezapomenutelné vtipy a scény, které asi nikdy nezapomenu a vlastně je pěkné, že si ze sebe Trier umí takhle utahovat. Na druhou stranu je tam spousta zbytečností a celkově je to silně nevyrovnané. V průběhu jsem se často nudil a občas jsem byl znechucený (jestli měly ty explicitní scény ze záchoda nějaký hlubší význam, moc rád se nechám poučit). Hlavní postava mi lezla na nervy a pocítit k ní nějaké sympatie, bylo možné v podstatě až na konci... Právě konec lehce naznačil, že postava Erika Nietzscheho v sobě něco má, že to není netalentovaná hloupá postavička, která není schopna nič(Nietzsch)eho (haha ..ehm). Ve výsledku se jedná o velmi průměrnou záležitost, ale dává jistou naději, že jestli bude další část (změnit režiséra!), tak by mohla být mnohem povedenější... Vlastně se docela těším ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Film je komédiou o rokoch Larsa von Triera ako študenta na Dánskej filmovej škole, scenár je teda autobiografický. (Arsenal83)
  • Mladé letá Erika Nietzscheho je v skutočnosti len pracovný názov filmu. Preklad originálneho názvu znie: Mladé letá: Sága Erika Nietzscheho, časť 1. (Arsenal83)

Související novinky

Březnová dávka severských filmů

Březnová dávka severských filmů

06.03.2009

Skandinávský dům, „zvěstovatel kultury severské v zemích českých“, pro vás i tento měsíc připravil bohatý program. Tentokrát má brněnské kino Art v počtu promítnutých filmů navrch nad pražským… (více)

Reklama

Reklama