Reklama

Reklama

Noel byl německým válečným sirotkem, kterého adoptoval americký pár. O řadu let později zjistí, že mu jeho biologický otec po smrti odkázal čtyři miliardy dolarů. A tak se stává součástí tajemného spiknutí kolem skrytých nacistických fondů. V této adaptaci celosvětově úspěšného špionážního románu Roberta Ludluma se Michael Caine představí v hlavní roli Noela Holcrofta, kterého se v Německu během temných dní druhé světové války ujala americká rodina. O pár desítek let později se Noel, nyní muž ve středních letech, dozvídá, že mu jeho biologický otec, který byl jedním z klíčových finančních poradců Hitlera, odkázal po své smrti více než čtyři miliardy dolarů. Noel je zprvu přesvědčený, že byly peníze původně určeny na odškodnění Hitlerových zločinů. Teprve později mu dochází, že jde o úspory vyčleněné na financování nového nacistického režimu. Když se neonacisté dozvědí, že Noel jejich plány prokoukl, začnou ho pronásledovat napříč Evropou s jediným cílem - zavraždit ho a uvolnit cestu pro nástup Čtvrté říše. (Cinemax)

(více)

Recenze (27)

honajz 

všechny recenze uživatele

Také napodruhé mne ten film nedostal tak, jako třeba Chamberlainův Bourne. Nějak tomu chybí větší napětí, zvraty, některá jednání postav mi přišla těžce nelogická, a také ty neustálé přelety mezi USA a Evropou jako na běžícím pásu jsem nějak nezkousl. Scenérie jsou docela slušné, kameraman se snažil, ale ani tentokrát se mi adaptace Ludlumovy knihy moc nelíbila. Ony jeho knihy totiž často stojí na jakési úvodní záhadě, k jejímuž řešení je nutno se prokousat mnoha stránkami často zbytečného textu a zbytečných odboček a zbytečných lidí (to víte, spisovatel je placen za počet slov), a když se vyextrahuje jen základní kostra příběhu, vyleze z ní tohleto a jsou tomu vidět všechny švy. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Scenár filmu je spracovaný na základe románu amerického spisovateľa Roberta Ludluma Holcroft Cevenant. Film začína v roku 1945 samovraždou troch nacistických dôstojníkov. Dejovou líniou filmu je príbeh Hitlerovho finančníka a jeho dvoch asistentov, ktorým sa podarilo uzavrieť zmluvu na finančné zabezpečenie svojich potomkov, ktoré boli uložené v švajčiarskej banke na tajných účtoch. Tieto peniaze mali byť ako kompenzačná platba za utrpenie a nešťastie spôsobené 2. svetovou vojnou. Ale o ich pôvode vedia aj ľudia, ktorí ich chcú použiť na financovanie teroristických skupín s cieľom obnovenia 4. nemeckej ríše. Ide o zaujímavý originálny nápad, ktorý sa zmieta od jednej neuveriteľnej situácie do druhej. Mnohokrát som nepochopil prečo došlo k určitej situácii, je plný neobvyklých zvratov s prekvapivým koncom. A nakoniec ma čakalo prekvapenie v podobe rýchleho prerodu hlavného hrdinu z váženého architekta na ostrieľaného špióna a zabijaka. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Osmdesátkový thriller jak víno, ty se jen tak neomrzí, ale tenhle zatuhl v čase. Na jedné straně je atraktivní námět a hodně povedená nestárnoucí režie Johna Frankenheimera (nikdy mě ve svých starších filmech nezklamal), ale herecké výkony jak z mateřské školky pro nastávající herce a to i přesto, že bych se odvážil zvolat hlasitě, jaký jsem fanoušek Michaela Cainea. Nezdálo se mi, že by film nějak výrazně gradoval a s přibývajícími minutami mě točenice okolo Noela Holcrofta vlastně bavila méně a méně. 55 % ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Frankenheimer byl mistr thrillerů a tento snímek je tomu dalším důkazem. Precizně sepsaný scénář nedává příliš vodítek, co uvidíte v následujících chvílích, a drží vás stále v napětí a touze vědet víc. Až hitchkockovský osud hlavního hrdiny je skvěle ztvárněn Miachaelem Cainem a spolehlivě perfektně odvyprávěn mistrem Frankenheimerem. Ten si pohlídal i řemeslo, takže každá akce sedí, automobilová stíhačka zatlačí do sedadla a nápady neberou konce (atmosféra Berlínského festivalu nemá chybu). Škoda poněkud televizního balení, slabšího zbytku obsazení a až na orchestr i hudba moc netáhne, ale příběh doslova běží s větrem o závod a Franbkenheimer umí z diváka udělat gamblera, co na dostizích vsadil své poslední a teď drží palce, až se lámou nehty! Noel zjistí, že mu otec s nacistickou minulostí odkázal nemalé dědictví, žel nese sebou minimálně stejně velké břemeno potíží a překážek... 80% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Knihy Roberta Ludluma jsou se svými konspiračními zápletkami nesmírně stupidní a překombinované. Naštěstí tato filmová adaptace knihy osekala počet organizací bojujících mezi sebou na minimum. První polovinu knihy Holcroft zázračně proplouvá vražděním tak, až je to směšné, ale film se naštěstí drží při zemi. Pořád je to sice pitomé na kvadrát, ale díky Cainemu a svižné režii ty dvě hodiny utečou jako voda. Filmový Bourne si o mnoho let později naštěstí šel vlastní cestou, a vykašlal se na svého autora, zatímco tohle je jen poctivá adaptace Ludlumova knižního béčka určená k zapomnění. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama