Reklama

Reklama

Agent Palmer: Případ Ipcress

  • Česko Případ Ipcress (více)
Trailer

Špionážní thriller patřil v 60. letech minulého století mezi klíčové žánry, přičemž ty nejpromyšlenější snímky vznikaly ve Velké Británii. Ve dvaašedesátém roce byl natočen první film s Jamesem Bondem a v pětašedesátém právě Agent Palmer: Případ Icpress, který tvoří o něco seriózněji pojatý pohled na příběhy o tajných agentech, než je tomu u bondovek... Když je uneseno několik klíčových vědců, kteří se zpátky vracejí s vymytými mozky, a tudíž neschopni dělat dále svou práci, začne se o případ zajímat britská tajná služba. Do akce je povolán svérázný agent tajné služby Harry Palmer, který se postupně zaplétá do komplikované hry plné nebezpečí a špionážních machinací, ve které mu může jít o život. (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Agent Palmer je krátkozraký, chodí každé ráno do roboty, vypisuje hlásenia, platí parkovné, nakupuje v supermarkete a varí ženám omeletu. Napriek tomu (alebo práve preto) je rovnako zábavný ako Bond. Hlavne vďaka skvelému Caineovi, celkovej britskej suchosti a hláškam cedeným na pol úst. V niektorých ohľadoch paródia na bondovky (výmena zbrane, antiMoneypenny...), v iných pomerne realistická špionáž. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Špionážní filmy nesnáším, ale zde jsem podlehl. A rád. Nechme stranou Michaela Caina (i když tento film prakticky odstartoval jeho kariéru), kašlu taky na banální, dnes už vcelku úsměvnou zápletku. Jakkoliv scénář jako celek není žádné terno, jednotlivé scény jsou až bolestivě vyšperkované, a to jak obsahově, tak esteticky. Ani bych se nedivil, kdyby se ukázalo, že "Ipcress File" patří do top 10 Davida Finchera - film je doslova zaplaven experimentálními úhly a pohyby kamery (můj favorit je záběr shora přes objímku stropní lampy), dialogy a hlášky jsou podány nasucho, britsky, s až nafoukanou precizností. Stylovka a polozapomenutá perla. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Zatiaľčo tretí film o agentovi Palmerovi je presne v duchu bondoviek, tento prvý ani veľmi nie. S Palmerom je zaobchádzané ako s handrou, ktorá kupodivu/nečakane odhalí niektoré skyté veci/vzťahy. Oproti "trojke" je film menej humorný, čo je jeho plusom. Na Caina, ako vysokého blonďáka s okuliarmi s hrubými rámami a mini revolverom, si treba nejakú chvíľu zvykať, ale nakoniec som si navykol, je to predsalen sympaťák. Pravdupovediac, Plummer alebo Harris by sa na rolu hodili asi viac. Potešil tradične skvelý Green s jeho typickými zakrútenými fúzikmi, aj s prekvapujúcim zvratom s jeho postavou v závere filmu. Spracovanie je kvalitné a aj štýlové, ale na lepšie hodnotenie mu chýbala zaujímavejšia zápletka a absencia napätia. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Někdo unáší vědce a vymývá jim mozek a na případ je nasazen agent Palmer v podání dokonale suchého a britského Michaela Caina. Rozjíždí se tak špionážní thriler, který se dočkal dokonce dvou pokračování a ve kterém není nic jasné. Dva šéfové, milenka, američtí agenti, ti všichni můžou hrát dvojí hru. Příběh je celkem zajímavý, ale je to dokonale britsky suché a až na pár výjimek (finální výmývání mozku a odhalování zrádce) i celkem nudné. Párkrát tu někdo vystřelí, ale spíše než Bonda mi to připomínalo atmosférou Profesionály minus akce a drajv. V menší roli se ostatně objeví i Gordon "Cowley" Jackson. Každopádně jsem docela zvědavý na pokračování. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nuda a rutina všedních dní ve službách Jejího Veličenstva, kde jako by vše krom sarkasmem prolezlého hrdiny vypadlo přímo z pera Grahama Greena s tím, že jak se postupuje v ději, tak se to pro změnu začíná čím dál více podobat práci Richarda Condona. A nuda ani rutina se nakonec vůbec nekoná, byť zásluhu na tom má především výkon Michaela Caina, pošmourná atmosféra Londýna a Barryho hudební podkres. Na druhou stranu mi ne zcela sedla ta tolik vychvalovaná kamera (je holt pravda, že je dost výrazně svá). A ať mi nikdo neříká, že znělka k Dexterovi není ukradená právě odsud, úvodní titulky, ranní rutina a do toho takřka stejný hudební motiv, to už přeci nemůže být náhoda, ne? ()

Galerie (62)

Zajímavosti (9)

  • Hlavní melodie filmu se hrála na cimbálu. Ten jí měl poskytnout zoufalou náladu, kterou si skladatel John Barry dychtivě vytvořil. (orkadimenza)
  • První den natáčení režisér Sidney J. Furie svolal herce a řekl jim: „Tohle si myslím o scénáři.“ Poté jej zapálil. (orkadimenza)

Reklama

Reklama