Reklama

Reklama

Sokolnictví

(TV film)
Španělsko, 2003, 50+52 min

Kamera:

Carlos Sainz

Obsahy(1)

Ve Střední Asii před čtyřmi tisíci lety člověk poprvé použil k lovu dravé ptáky. Zrodilo se sokolnictví.

Kdy a kde přesně sokolnictví vzniklo, nevíme. Jeho počátky se odhadují do doby před čtyřmi až pěti tisíci lety. Velmi dlouhou tradici má například v Číně. Nevíme ani, jak člověka poprvé napadlo využít dravce k lovu. Možná, že to bylo v okamžiku, kdy se mu poprvé podařilo vzít dravci jeho kořist. S největší pravděpodobností se zrodilo v rozlehlých stepích Střední Asie. Tamní otevřená krajina umožňovala lovcům na koních sledovat dravce na velkou vzdálenost a snadno najít místo, kde dopadl svou kořist.

Sokolníci musejí dravce trénovat denně, aby byli stejně silní, ne-li silnější než volně žijící příslušníci jejich druhu. Postupně se sokolníkova ruka stává jakousi strážní věží, ze které dravec sleduje okolí a vylétá za kořistí. Majestátní plachtění orla po obloze, při kterém dravec využívá vzdušných proudů v kombinaci s mohutným máváním křídel, nepřestává fascinovat jeho pána. Správný sokolník má pocit, jakoby se na křídlech jeho orla vznášelo i jeho srdce.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Sen o lovu s dravci
2. Na tvé ruce jsem ve střehu (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Vidět orla jak se bez strachu vrhá na očividně dobře živeného vlke je až mrazivé, ale velmi zajmavé. Nebo když v africe jede sokolník v autě a z okýnka má vystrčenou ruku na které sedí dravec... Mazec... ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama