Reklama

Reklama

Ďáblova bible

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2007, 26 min

Obsahy(1)

Ďáblova bible a nebo také Codex gigas. Tak bývá nazývána kniha, která vznikla na přelomu 12. a 13. století v klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Obsahuje nejstarší českou kroniku, latinský opis Bible, kalendárium, různé traktáty, seznam podlažického bratrstva, nekrolog se jmény 1635 zemřelých a dokonce i zaklínadla. Podle legendy ji za trest musel napsat za jedinou noc zlobivý mnich, který o pomoc požádal ďábla. Ten si v ní na oplátku vymínil své zobrazení - a tak se také stalo. Samotný ďáblův portrét měří zhruba půl metru a tato největší kniha na světě byla také ve středověku kvůli své velikosti považována za osmý div světa. Od roku 1648 je uložena v Královské knihovně ve Stockholmu. Doputovala tam jako součást rudolfinského pokladu a od té doby opustila Švédsko pouze dvakrát. Po třetí, v r. 2007, byla tato kniha nevyčíslitelné hodnoty zapůjčena do Prahy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

LencaN 

všechny recenze uživatele

Slabé to bylo. Sice popsali cestu této knihy, ale ty hrané pasáže byly spíš k smíchu a ani moc nevysvětlili, proč ta bible vznikla, co ten opat provedl nebo nějaký rozbor celé knihy, atd. V Klementině jsem ji viděla naživo a bylo k ní víc informací přímo na místě než tady v tom dokumentu, který je snad jen špatným vtipem. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

...Jó, jasně... 920x505 CENTImetrů! Svatá prostoto!... Zdá se, že ďábel ovládl i mysl tvůrců tohohle >dokumentu< s uměleckými vložkami... Tak, ještě že to všechno zachránil Peťa Pithart... Vskutku odstrašující příklad toho, co všechno může vzniknout pod pojmem "dokumentátní" - kde jinde, než v ČT Brno, že... :-/ ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Dokudrama na český způsob. Hrané vložky vypadají jako vystřižené ze Strážce duší, jediným kladem je žena-ďábel (jak originální). Škoda, tento skvost (myšlen samotný Podlažický kodex)si zasloužil důstojnější filmovou podobu. ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Bez těch hraných pasáží bych se vcelku obešel, ale proč se to jmenuje Ďáblova bible? Jenom kvůli tomu, že se spekuluje, kdo to napsal? Když obsahově vyjma té bezvýznamné kresby ďáblíka obsahuje jen Starý a Nový zákon a Kosmovu kroniku. Co ty na to Pitharte? "Já to tak nenechám" ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama