Reklama

Reklama

Milarepa

Trailer 1

Obsahy(1)

Tibet, 11. storočie. Bohatému Milovi sa narodí syn Thopaga, ale jeho šťastie trvá príliš krátko. Milo zomiera a na smrteľnej posteli zveruje svoju rodinu do opateri svojho brata. Thopaga má po dovŕšení dospelosti zdediť jeho majetok. Chamtivý strýko a teta však odmietnu Thopagovi odovzdať dedičstvo. Jeho matka žiada pomstiť pamiatku Thopagovho otca a zneuctenie rodiny. Thopaga preto odchádza k Majstrovi, aby sa naučil umeniu zaklínať a pomstil sa chamtivým príbuzným a dedinčanom. „Keď je vás mnoho, rozpútajte vojnu. Keď je vás málo, naučte sa kúzliť.“ (badygorila)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (23)

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Síce mám v obľube ázijské filmy, no čo sa týka Bhutánu, toto bola moja filmová prvotina. Bolo vidno, že tento film je duchom aj prostredím úplne inde, než bežná produkcia, bol však o to krajší. Jediným mínusom bola pre mňa miestami zdĺhavosť filmu. Akurát neviem, ako je to s pokračovaním, od ohláseného roku 2009 už pár rokov ubehlo a stále nikde nič. ()

MarekLucin 

všechny recenze uživatele

"Tvoji nepřátelé pocházejí z tvé mysli."Není to dlouho co jsem četl Milarepu od Eduarda Tomáše, nejúžasnější knížku, s kterou jsem se v poslední době mohl setkal.Tomášův Milarepa je bohatší, rozsáhlejší a detailnější, ale film vládne vizuální magií, která zde funguje stoprocentně a která je v případě zobrazení různých kouzel podána velmi decentně a uvěřitelně. ()

Reklama

Nerdvana 

všechny recenze uživatele

Příběh naprosto jedinečného rázu, který mě donutil přemýšlet. O Tibetské mystice je toho známo pramálo a tak otevřený náhled do jejích tradic a stínů jsem nečekala. Není to rozhodně film pro každého, vyžaduje alespoň elementární znalost tibetské kultury, ale ti, jež se o ni zajímají, dostanou velmi zajímavý vhled do Pandořiny skřínky tibetského buddhismu. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

MILAREPA Mi-la Ras-pa tibetský básník a jogín žil v letech 1040 až 1123. Ve světová literatuře je ale známý především jeho biografií Život Milarepy, (kterou patrně napsal jeho žák ) a která patí k největším klenotům tibetské literární tvorby. Kromě esoterické roviny těžkého mládí a dospívání Milarepy jsou ve filmu k vidění i nádherné tibetské reália včetně běžného života vesničanů, konečně jsem viděla, jak se stlouká jačí máslo, jak se v Tibetu podává čaj s campou. Dokonalý film! Těším se na druhý díl. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Neten Chokling hrál ve výborných filmech The Cup a Travellers & Magicians, ale filmové ztvárnění příběhu o nejslavnějším tibeťanovi měl přeci jen zřejmě dostat za úkol režisér těchto snímků, a nikoli herec. Po zmateném začátku s příliš uspěchaným střihem jsem doufal, že bude líp, ale nebylo. Celou dobu jsem měl pocit, že se tato nádherná legenda už hůř natočit nedala. Herci (mimochodem naprosto křečovití, se slzou v oku jsem vpomínal na přirozeně působící tibeťany-neherce ve filmu Himalaya) , kamera, hudební složka, i samotný příběh, vše jakoby bylo poskládáno tím nejhorším možným způsobem. Jistě, záběry na vysokohorskou krajinu jsou samy o sobě krásné, ale zde mě vůbec nedojímaly, právě naopak, jen podtrhovaly celkovou mizérii. Jediný klad tudíž nacházím v samotné předloze, v síle celého příběhu (i když i z tohoto hlediska lze to lepší očekávat až ve druhém díle, zde se ještě neprozřívá, zde se pouze čaruje), za což si tahle hrůza zaslouží aspoň jednu hvězdičku. Závěr filmu působí maličko lepším dojdem, přesto si pokračování chystané na tento rok s největší pravděpodobností nechám ujít. Chcete-li se dozvědět, kterak Milarepa zvítězil nad věčným koloběhem zrození a smrtí, a případně ho následovat, hledejte poučení raději v knize od Eduarda Tomáše než v tomto zbytečném počinu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • V scéne, kde padajú skaly (1:11:08), lietali reálne kamene centimetre vedľa reálnych ľudí. Rozpočet na film bol obmedzený, a tak sa musel zaobísť bez špeciálnych efektov. Asi 25 mníchov uvoľnilo na vrchu hory balvan, ktorý následne strhol lavínu. Nikto sa nezranil. (apolite)

Reklama

Reklama