Reklama

Reklama

Na cestě - Série 4 (2007) (série)


Na cestě po Algarve (S04E02)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po Algarve
Česko, 2007, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Algarve patří k nejoblíbenějším turistickým destinacím v Evropě. Cizince přitahovalo už od pradávna. Před třemi tisíci lety sem obchodní zájmy přivedly fénické obchodníky a Římané se zde později usídlili na celá čtyři století. Během jejich nadvlády v Algarve pevně zakořenila nejen vinná réva a obilí, ale také latina, která dala základ moderní portugalštině. Nejvýraznější stopy ovšem v Algarve zanechali Arabové, kteří ho ovládali pět století. Pak se karta obrátila a Algarve posloužilo jako základna pro výpravy portugalských mořeplavců. I když objevitelské úspěchy patří minulosti, obyvatelé Algarve dodnes dokazují, že znají moře lépe než kdokoliv jiný a stále ho využívají jako hlavní zdroj obživy. A nejde přitom jen o turistický ruch. Ve filmu uvidíte místní rybáře a jejich tradičního pomocníka, vodního psa Cao de água Portugues, plemeno vyšlechtěné právě v Algarve. Tento vynikající plavec má na tlapkách plovací blány a při lovu ryb se dokáže ponořit až do hloubky tří metrů. V minulosti to byl zdatný pomocník, který dokázal vytáhnout z vody upuštěné předměty a nejednomu rybáři zachránil život. Kromě rybolovu ovšem dokáží obyvatelé Algarve využít i další možnosti, které moře skýtá. Společně se podíváme, jak se při odlivu z obnaženého dna sbírají mušle compeilha, navštívíme přílivový mlýn a také odhalíme, proč právě z Algarve pochází jedna z nejkvalitnějších solí na světa s poetickým názvem Fleur de Sel, neboli solné květy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Algarve bylo svědkem velikých kulturních změn po celý svůj čas a tak nepřekvapí, že je na něm patrná řada nejrůznějších odkazů historie od Říma přes Araby. ()

fugyx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak táto časť sa mi mimoriadne páčila. Zaujímavo priblížili Algarve nielen potenciálnym turistom, ale aj tým, ktorých zaujíma história a samotné Portugalsko :) Príjemná miestna hudba v pozadí. Už len sa tam vybrať. ()

montel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jiří Bartoška a Miroslav Donutil slovně provádějící diváka po portugalsém Alagarve...Méně zajímavý díl, který poukazuje jak je Algarve téměř liduprázdné. Možná bych to nazval Nuda v Algarve. 40% ()

Reklama

Reklama