Reklama

Reklama

Na cestě - Série 3 (2007) (série)


Na cestě po Českém ráji (S03E04)

(epizoda)
  • Slovensko Na ceste po Českom raji
Česko, 2007, 26 min

Režie:

Jan Tobiáš

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Pískovcová skalní města, čedičové vrchy zachumlané do smrkových porostů, gotické tvrze, romantické zámky i roubené chaloupky. Na našem území můžeme objevit spoustu krásných míst, ale jen oblast v trojúhelníku mezi Mnichovým Hradištěm, Železným Brodem a Jičínem se oficiálně honosí titulem Český ráj. Jeho srdcem je Turnov, kde se vyrábějí šperky z ohnivých granátů. K tradičním dovednostem patří i modelování skleněných figurek v Železném Brodě, který jsme navštívili v době konání tradičního jarmarku. Mistrovství starých tesařů jsme zase obdivovali v živém skanzenu lidové architektury ve Vesci u Sobotky, stejně jako úsilí osamělého sochaře Václava Kopice, který u Kacanov vytvořil celou skalní galerii. V Rovensku pod Troskami jsme se zaposlouchali do zvonění tzv. rebelantských zvonů, v Jičíně navštívili Rumcajse a v Dětenicích nefalšovanou středověkou krčmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Zik2 

všechny recenze uživatele

Tentokrát bohužel fakt úlet, holt když jste z oblasti, jste náročnější divák... . Nejhorší kiks, kterého si ovšem museli všimnout téměř všichni diváci, bylo označení Lodžie za středověkou stavbu. Člověk se může přeřeknout, ale to ten pořad nikdo nekontroluje?! Když navíc na začátku říkali, že nám Rumcajs ukáže raně barokní kompozici města? A to bohužel není jediná velká výhrada: následuje nadávání na železniční kolej, která vede vedle Lodžie (je to jednokolejová lokálka pro motoráčky). Úplně zbytečné filipiky, za prvé rozhodnout, co je hezké a co ne, by měli diváci, za druhé jsem nikdy neslyšel, že ta kolej někomu z Jičíňanů nebo turistů vadila. Naopak, když jedete na Turnov, můžete se kochat valdštejnským barokem. Dále návštěva Dětenic - ty jednak vůbec neleží v Českém ráji (kousek od nich jsou Rožďalovice, ty už jsou v okrese Nymburk, Český ráj je tak mezi Jičínem, Turnovem - popř. Železným Brodem, na severu to není tak jasně vymezené, já bych tam třeba Lomnicko nepočítal, někdy se tam bere; ovšem na jihu to je úplně jasné - a Mnichovým Hradištěm), ale tak dobře, někam je chtěli zařadit. Ale za druhé, a to je hlavní problém, tvůrce ani tak nezajímal barokní zámek jako přiblbá „středověká krčma“ - místo, kde vaří neuvěřitelně předražené jídlo a nadávají vám u toho, přičemž to vydávají za historicky autentické - nesmysl, k hostům se i ve středověku chovalo obvykle slušně, i tehdy byli hospodští na přízni hostů závislí. Dětenice jsou bohužel příkladem komerčního turistického pseudocíle. Kdyby ty drahé minuty raději věnovali mnoha dalším památkám a přírodním zajímavostem v samotném Českém ráji, nebo kdyby podrobněji ukázali Jičín... . Měl jsem tentokrát bohužel pocit, že kdybych tu oblast neznal, dal by mi o ní pořad poněkud zkreslený dojem - nadcenil kýč a nedocenil opravdovou krásu. A doufám, že jiné díly, které se mi zdají dobré, takové nejsou. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velice zjednodušený pohled na překrásný Český ráj! Je mi ovšem jasné, že do 26 minut se nevejdou všechny přírodní a kulturní krásy tohoto kraje, ale vkládat tam Dětenice, které nepatří vůbec do tohoto regionu, je opravdu velká chyba nebo pěkně hnusná reklama! Sice se scénárista snaží být stále vtipný a díky rétorickým dovednostem Bartošky a Donutila je to pro diváka jistě uvěřitelné, avšak je toto potřeba, když se jedná o dokumentární pořad? ()

Reklama

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Také se přimlouvám u televize za alespoň elementární kontrolu údajů, respektive v pořadu vyřečeného. Někdy se totiž opravdu stávají naprosté trapsy, jako teď. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama