Reklama

Reklama

VOD (1)

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 1

Recenze (2 201)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby se člověk před nějakými osmdesáti lety dozvěděl, že chce Bellu ojet upír, spráskl by ruce se slovy: „Chudák Lugosi!“, ale v 21.století plném přezrálých patizonů už jsou karty rozdány zcela jinak… Vampýrská verze pilotu k Beverly Hills 90210 názorně předvedla, že každé zboží má svého kupce. Nechtěná směšnost, útrpné dialogy a spousta momentů (třeba baseball) u kterých mě napadlo, že některé pasáže musel psát za paní Majerovou jezevčík Pajda, ale jakožto jedinec na hony vzdálený cílové skupině ať už pohlavním orgánem či naturelem (nepochopená, vnitřně rozervaná mládež, pijící krev tak maximálně rodičům) jsem se rozhodl nezacházet do dalších podrobností a držíc se striktně rčení: „Kam nechodí slunce, tam chodí Edward. Kam chodí Edward, tam nebudu chodit já.“ volám omotán česnekem z bazénu svěcené vody: „Sbohem, Twilighte!“ To bude žalob ze stran solárií, když teď metrosexuální norma nutně nevyžaduje bronzové opálení.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že třeba takový Bram Stoker by byl velmi překvapen nad tím, do jaké podoby se upíři během století a za pomoci vzkvétající fantazie lidí, vyvinuli. A nejvíce podiven by byl nad tím, jakých forem a kultů nabyla jejich podoba v současnosti. Už to nejsou postavy zahaleny v černých šatech či dlouhém fraku obestřeny temnotou, s pronikavě mrazivým pohledem a noblesně přitažlivou, strach a fascinaci vzbuzující aurou. Upíři bývají často mladí, svalnatí chlapci se šamponovským účesem a těžce drsným výrazem. Upíři nemusí spát. Tudíž již nespí v temných kobkách, nýbrž mohou vlastnit honosné, architektonicky moderní, a prostorné domy. Upírům slunce neublíží, ani pod jeho paprsky neshoří. Upíří odraz JDE vidět v zrcadle. Anyway, Stmívání nebylo tak hrozné, jak jsem čekala. Na Roberta Pattinsona a ten jeho toporný, plochý výraz jsem se vydržela celou dobu dívat bez obtíží, stejně jako mi problémy nedělalo ostatní osazenstvo upírů. Jediný výraz, co nezkousnu, a který na mě zaútočil hned v úvodních pasážích, je ksicht Taylora Lautnera. Kristen je opět skromně výrazná a přirozená, a s bílou tváří nádherná. K bledým tvářím budu mít vždy silný vztah:) A zde je jich tolik, že když jsem po sledování přepnula na jinou stanici, solárkově zbarvená moderátorka na mě působila jako pěst na oko:) Film má kvalitní deštivě chladnou a pošmournou atmosféru. Triky jsou pro fanatické fanynky nejspíše uhrančivé, pro mě však mnohdy spíše lehce úsměvné. Scénář a dialogy v jistých pasážích znějí totálně klišovitě a s patřičnou dávkou patosu. Naštěstí se střídají i s těmi docela vydařenými. Kdyby byl scénář kvalitnější a tvůrci se rozhodli udělat z toho skutečně mistrovsky propracované upírské dílo, a ne jen laciný komerční trhák, mohl to být excelentně zpracovaný film. Jenže k čemu to, že? Vydělalo to, fanoušky to má, tak k čemu se pouštět do nějaké větší a komplikovanější hloubky. Navíc, změnu oproti knize by jistě spousta skalních fandů nezkousla. Po přečtení komentáře uživatelky EastWicka jsem zjistila, že s ní vlastně souhlasím. Možná bych také podlehla, kdysi:) ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie je to vyložene nudné. Je to iba nevýslovne otravné a umelé. Na moje vlastné prekvapenie mi až tak nevadili herci (hoci moja manželka trefne poznamenala, že Robert/Edward musí byť na smiech každej žene nad 20 rokov, pretože je to vlastne iba taká "och-ach bábovka") a vlastne ani to neuveriteľne vypočítavé triafanie sa do cieľového publika. Nekonečne ma však štvalo, akú to má riedku zápletku, ktorá by vystačila tak na 40 minút pilotu k televíznemu seriálu, a aj to by som si vravel, že okrem tej hrozne stupídnej romance by sa tam mohlo stať aj niečo zaujímavé. Mizerná réžia to ešte znásobuje, pretože Hardwicková nemá ani šajnu, čo je to tempo, erotické iskrenie, atmosféra, nehovoriac o nejakom napätí. Výsledok sa ťahá ako sopeľ a náhly nástup nezaujímavých záporákov (ten dedinský metalista mal akože budiť rešpekt?) by mali na FAMU vyučovať ako príklad nezvládnutej (rozumej totálne absentujúcej) gradácie. Som zvedavý, čo s tým spraví chlap na režisérskej stoličke, ale verím, že to bude príjemná zmena, pretože horšie natočené než toto to už byť nemôže. ()

Marius odpad!

všechny recenze uživatele

Moje milé Bravíčko. Volám sa Bella. Mám 16 a viem dve veci. Po prvé Edward je upír....a po druhé som do neho šialene zamilovaná. Čo však neviem je, prečo Edward na mňa pozerá akoby šiel každú chvíľu hodiť tyčku. Ani to, čím to je, že vždy keď sa chceme nežne milovať ho odhadzuje na tri metre do steny. Ja snáď ostanem pannou do konca života. Poraď mi bravíčko, ako to mám urobiť, aby som konečne pocítila čaro telesnej rozkoše a naplnila tak náš dokonalý romantický vzťah. Za Bravo dnes odpovedá : MUDr. René Lamia : Milá Bella, nie je ti snáď potrebné pripomínať, že na milovanie so sedemnásťročným upírom, čo je mimochodom samo osebe úchylkou v odborných kruhoch zvanou “nekrofília“, si psychosexuálne nezrelá. Ale neplač, nie je to tvoja chyba. Časom pochopíš, že hlavným defektom tvojho života je to, že americká ústava nemá dodatok, ktorý by zakazoval pod trestom smrti sexuálne frustrovaným gazdinkám v domácnosti písať a publikovať romány o šťastnom živote a súdržnosti upírskych rodín a romantických láskach medzi plytkými postavami. Aj tvoj slovník milá Bella je len dôkazom neschopnosti stvoriteliek dať ti do úst niečo zmysluplnejšie než klišoidné nič nehovoriace frázy. Nehovoriac o tom, že múza scenáristky tvojho príbehu bola na dovolenke niekde v Patagónii, ani o tom, že režisérka tvojho života hoc vie vybrať slušnú hudbu, nedokáže tvoju lovestory podať tak aby sa nerozpadala. I keď vzhľadom na scenár by to bol zázrak. A ako všetci dobre vieme milá Bella, zázraky sa nedejú a keď robia film tri ženské, nemôže to skrátka dopadnúť dobre. 1/10 ...lebo na Ashley Greene sa mi veľmi dobre pozeralo. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Melissa Rosenberg .. Esence demence. Ksichtem hlavního představitele počínaje, stupiditou tokajících dialogů (potažmo celé předlohy) pokračuje a laciným poskakováním ve vývoji všeho konče. Náctileté emo holčičky však zažívají první orgasmy... S věkem či opačným pohlavím bohužel účinek látky rychle mizí do ztracena. Příběh je režijně podán tak mdle, že ani těch několik vymazlených scén nemůže zachránit dějové prázdno s nulovou gradaci a absencí napětí, krve, emocí.. ___ Ne, že by mi bylo téma úplně proti srsti, jenže jeho realizace ano. Dal jsem za Twilight v kině pade a pokud se premiéra pokračování nestrefí zase do nějaké podobné akce, vyřeším to jako Bella s odhalením staletého tajemství upírů - pár minutami přes internet. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (115)

  • Na internetu v době uvedení Stmívání existovalo více než 350 fanouškovských stránek filmu. (Sufferer)
  • Na konci zazní skladba "15 Steps" od kapely Radiohead. Její frontman Thom Yorke napsal speciálně pro druhou část ságy s podtitulem Nový Měsíc (2009) skladbu "Hearing Damage". (Sharlay)
  • Píseň ''Flightless Bird, American Mouth'' od Iron & Wine, která hraje při tanci Belly (Kristen Stewart) a Edwarda (Robert Pattinson) na konci filmu, navrhla Kristen Stewart, protože se jí nelíbil původní výběr. (Martinibaby)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama