Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1983 natočil režisér Miloslav Luther podle scénáře Vladimíra Körnera pětidílný televizní seriál Lékař umírajícího času. Tento úspěšný seriál o osudech slavného lékaře a filozofa slovenského původu Jána Jesenského – Jessenia – se v roce 1990 autoři rozhodli sestříhat do celovečerního filmu Svědek umírajícího času. Znovu tak nahlédneme do rudolfinské epochy. Příběh začíná v roce 1596, kdy se na uherské pustě poprvé seznámíme s lékařem Jesseniem. Napínavé životní příběhy sledujeme až k tragicky vrcholící bitvě na Bílé hoře a popravě sedmadvaceti českých pánů. Kromě Jessenia, skutečně renesančního muže, který byl od roku 1618 i rektorem Univerzity Karlovy, v něm poznáme i další osobnosti té doby – například hvězdáře a matematika Keplera, císaře Rudolfa II. a Kryštofa Haranta. Ve filmu si zahráli vynikající čeští i slovenští herci. Jessenia vytvořil výborný Petr Čepek, jeho ženu Emma Černá, Keplera Martin Huba a Rudolfa II. Rudolf Hrušínský. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

Nach 

všechny recenze uživatele

Ač hodnotím průměrem, jde o velké zklamání. Lekár umierajúceho času byla výborná minisérie, která dokonale představila svět Rudolfínské éry a počátku třicetileté války. A to včetně charakterů, nikoli jen Jesenia, ale i řady dalších současníků počátku 17. století. Svědek umírajícího času se snaží být tím čím je slovenský originál na poli 1/4 času. To se prostě podařit nemohlo. Děj se samozřejmě nyní zaměřuje pouze na Petra Čepka bez všech těch odboček. Vše je podáváno zkratkovitě a myslím, že i osoby, které neviděli původní slovenskou verzi musí dojít k závěru, že zde zřejmě byl exkluzivní filmový materiál sestříhán do opravdu ohavné podoby, která nedává většině scén žádný smysl. Vedlejší charaktery, co se zde mihnou nikdy nejsme schopní pochopit, protože scény, které je charakterizují, jsou na podlaze střižny. Řád tomuto chaosu se snaží dodat hlas vypravěče, ale i bez něj bych hodnotil stejně. Miroslav Luther natočil jeden z nejlepších televizních počinů v historickém žánru. Bohužel, rok 1990 dokázal tento počin naprosto kvalitativně zadupat do země. Výsledek je jen kostra, která snad motivuje podívat se na celou slovenskou verzi. 60% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Veliká, a bohužel velmi opomíjená, persona českého herectví Petr Čepek v jednom ze svých majstrštyků vysekl další nedoceněnou figuru z českých dějin Jana Jesenia. První český patolog, vědec, lékař, který se více méně nešťastně zapletl s politikou a stal se tak další z řady hloupých obětí vlastních ideálů v boji s mocí:-) ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Výcuc zo seriálu pôsobí nevyrovnane. Aj keď si dokáže držať atmosféru, skoky v deji nepôsobia dobre. Filmu chýba spád a celkové tempo je napriek zostrihaniu fádnejšie. Dobové herecké hviezdy sú fajn. Chýbalo mi však viac vysvetľujúce spracovanie, pretože ako divák nie celkom znalý tejto časti histórie som miestami tápal. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Život lékaře Jana Jessenia v podání Petra Čapka se zdařile vykreslenou atmosférou temné doby 30ti-leté války. Původně pětidílný televizní seriál, sestříhaný do podoby celovečerního snímku, což se neblaze projevilo na výsledném tvaru. Původní seriál je obsahově hodnotnější, film nemá takovou výpovědní hodnotu, je až přílš zkratkovitý. Ale celkově vzato, pořád vysoko nad tehdejší většinovou filmovou produkcí. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Nevim, co to měli na Slovensku za módu, ale tohle je po vzoru Jakubiskových děl další film, který původně vznikl jako seriál a postupem času byl přestříhám do filmové podoby. Podobně jako u jiných případů, tak i tento trpí na značnou zkratkovitost, kdy se hodně rychle skáče v čase, postavy přicházejí kvůli jedné scéně, aby následně zmizeli z děje. Atmosférou však velmi vydařené. Očekávám, že seriálové zpracování půjde více do hloubky a nabídne tak plnohodnotnější zážitek. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Krytý most, ku ktorému vojaci dovezú Jesénia (Petr Čepek), je Hrabový most v obci Lenora. (hollci)
  • Původní pětidílný seriál byl natočen v roce 1983 pod názvem Lekár umierajúceho času. Po sedmi letech byl materiál znovu zpracován, upraven na metráž celovečerního filmu, opatřen českými dialogy a pozměněným názvem. Do kin byl uveden v únoru 1991. (hippyman)

Související novinky

Zemřela herečka Táňa Fischerová

Zemřela herečka Táňa Fischerová

25.12.2019

Ve věku 72 let zemřela česká herečka, recitátorka, spisovatelka a politička Táňa Fischerová. Neúspěšná kandidátka na prezidentku z roku 2013 se poprvé objevila na plátně v dramatu Kohout plaší smrt z… (více)

Reklama

Reklama