Reklama

Reklama

Jevgenij Chaldej

  • Belgie Evgueni Khaldei: Photographer Under Stalin

Obsahy(1)

Příběh fotografa Stalinovy éry, autora slavného, přitom inscenovaného snímku rudého praporu nad Reichstagem. Věčný průšvihář fotil všechny ruské papaláše, včetně Jelcina.  Pro fotoaparát J. Chaldeje pózovali podle jeho slov snad všichni papaláši bývalého Sovětského svazu. Po Stalinovi to byli Chruščov, Brežněv, Andropov, Černěnko, Gorbačov a naposledy Jelcin. V dětství - ve 30. letech obdivoval reportážní fotky v zahraničních časopisech. První foťák si vyrobil z babiččiných brýli a z papírové krabice. Po válce dostal parádní americký aparát Speed Graphic (s objektivem 400 mm) od kolegy Roberta Capy. V době natáčení tohoto belgického dokumentu Chaldejovi bylo čtyřiaosmdesát. Jeho válečné reportážní fotografie obletěly celý svět. V dětství i v dospělosti trpěl kvůli židovskému původu. Nejprve se málem sám stal obětí pogromu, pak ho jako fotoreportéra agentrury TASS vyhodili ze zaměstnání. Chaldejovy fotografie jsou svědectvím své doby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Vynikající příběh, ukazující válku opět trochu jinak - za fotoaparátem - a také mnohem živěji představující skutečné hrůzy doby, která zdaleka není dávnou minulostí! ()

Reklama

Everyone 

všechny recenze uživatele

Život Jevgenije Chalděje lze snadno vystihnout frází: "Byl jsem při tom", resp. "téměř při všem". Nejen válka, ale téměř 20. století vyprávěné skrze fenomenálního fotografa, resp. jeho legendární snímky, ke kterým autor sám dodává příběhy jejich vzniku, ale i vlastní osobní příběh. Jeho fotografie jistě znáte, byť netušíte, že jsou právě od něj. Od fotografie jaltské konference, přes Žukova na oři, sovětské vlajky na Reichstagu, Hermanna Göringa u Norimberského tribunálu, atd. Sečteno a podtrženo Jevgenij Chalděj je legenda, která nám nepřítomným dala obraz mnoha zásadním okamžikům minulého století, čímž oživila strohé řádky mnoha textů. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama