Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na jaře roku 2006 se dokumentarista Pavel Koutecký chystal dokončit největší projekt svého života. Po třináct předchozích let měl totiž jedinečné privilegium natáčet Václava Havla v práci i v soukromí, měl přístup do míst, kam jinak nikdo nesmí, a se samotným prezidentem uzavřel dohodu, že až skončí jeho druhé funkční období, smí záběry použít. Pavel Koutecký se bál a těšil zároveň. Stovkami hodin natočeného materiálu se však nakonec probíral někdo jiný. Pavlův život skončil nečekaně a tragicky na jaře 2006. Nelehkého úkolu se ujali jeho přátelé a spolupracovníci v čele s Miroslavem Jankem. Kromě čtyřdílného televizního seriálu vznikl celovečerní film, který dnes uvidíte. Významné okamžiky v životě Václava Havla tu střídají zdánlivě všední události, a i když jsme často svědky lehce pikantních chvilek, nikdy nemáme pocit nepatřičnosti či bulvárnosti. Havel, ač charismatický muž s obrovským vlivem, byl také jenom člověk. A tento film daleko přesahuje hranice portrétu. Je to svým způsobem kronika, album, kterým listujeme a uvědomujeme si skrze jeho obrazy i střípky svých vlastních životů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (562)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Václav Havel je jistě osobnost, která je výjimečná. Tento dokument ho ukazuje nejen jako ctihodného prezidenta, ale především jako člověka. Člověka, který nadává, raduje se nebo smutní (pasáž úmrtí jeho první ženy Olgy). Škoda jen, že je to trochu chaoticky sestříhané (z počátku). A přece jen, mohli se z těch 13 let vybrat i zajímavější okamžiky, ale co. Slušné 4 hvězdy pro Občana, jehož jméno je v naší republice symbolem svobody. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument, který se netradičním způsobem dívá na vládu našeho prvního porevolučního prezidenta a ukazuje ho hlavně jako normálního člověka. 8/10 P.S. Pobavilo mě, jak Havel říkal, že překonal svoji zdvořilost a Klause do jazzového klubu s Clintonem nepozval. A nakonec kdopak to sedí u stolu přímo vedle Clintonů a Havlů? Vašek Klausů:-) ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejen v rámci nepříliš ohromující české konkurence ojedinělý počin. Dokument, který se obejde bez doplňujících titulků s daty a jmény, neboť spoléhá na divákovu obeznámenost s osobou Václava Havla a děním okolo něj. V žádném případě tedy nejde o Havlův profil pro nepoučené, leč i pro ně mohou být pohledy „do zákulisí“ velmi zábavné. I jakožto člověk, který politické dění dobrovolně (chcete-li ignorantsky) míjí, jsem celé dvě hodiny sledoval s velkým zaujetím. Co připouštím, mé nijaké mínění o Havlovi – prezidentovi zůstalo neměnné, mé mínění o Havlovi – občanovi se vyvinulo pozitivním směrem. 85% Zajímavé komentáře: Renton, pshimi, DaViD´82, flanker.27, liborek_, Mahalik, Adman, Zakk, Mischko, zapalik, Jack.Pott ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vzdělaný. Zdvořilý. Vstřícný. Vtipný. Rozzlobený. Unavený. Zoufalý. Smutný. Šťastný. Život Václava Havla během deseti let (1993 – 2003) je plný emocí, nálad, vzrušení a vypjatých okamžiků. Kouteckého filmový dokument je nesmírně cenným otiskem doby, je prostředníkem, který odhaluje mnohé z politických i osobních dilemat člověka, jehož postoje a názory formovaly českou společnost. Tehdy i dnes. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Námět: Pavel Koutecký .. Citlivý a hluboký dokumentární sestřih (byť je třeba počítat s faktem, že ze 120 hodin materiálu dostaneme 120 minut), kde hodně záleží na postoji a sym/anti-patii k danému občanu. Pro někoho tendenční, líbivě sestříhaný, pro naivky, ale znáte to naše "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde." Pro mne pan Havel něco znamenal, v sortě politiků měl samozřejmě také své chyby, přesto působil důstojně (v úřadu místy lehce zmateně), morálně, humánně - prostě osobnost - kterou JE dodnes. Jednou z našich novodobě největších! Takže, pokud si bývalého pana prezidenta, obdobně jako já, vážíte, budou pro vás dvě hodiny v zákulisí prezidentského úřadu v jeho společnosti skutečně zábavné a přínosné. Výborně jsem se bavil až upřímně smál mnoha interním nitkám, které jsou podány v poutavých, pointovaných souvislostech. Ocenil bych možná více časově orientačních bodu, které jsou sice později prezentovány skrze vložené Televizní noviny, ale přesnější chronologická orientace by jistě prospěla hlavně pro zahraniční publikum, protože Občan Havel bude jistě hodně vyhledáván i za hranicemi naší zemičky. ___ Ohledně sym/anti-patii - třeba na Klausovu "kuchyň" bych určitě do kina nešel (jeho arogantní ego politický přístup je v “Občan Havel“ vlastně to nejzábavnější a této jeho povahové stránky by jsme se v jeho dokumentu stěží dočkali). Ostatně doufám, že za týden (pozn. nevyšlo to, bohužel - tzn. na dalších 5 let jsem bez prezidenta!) z něj bude také jen bývalý prezident, konečně opustí vrcholovou politiku, kde se drží už spíše jen setrvačností a bude si nadále hrát na svém soukromém písečku, bojovat své soukromé války a prezentovat svůj egocentrismus jen na svůj, nikoliv státní, účet. ___ Hodnocení Občan Havel tedy odpovídá mým sympatiím a tímhle dávám jasný a plný palec nahoru. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (12)

  • Film vznikal téměř patnáct let. (duklak2)
  • Český lev 2008 v kategorii Dokument. (M.B)
  • Václav Havel šel do tohoto projektu jen s tím, že film bude mít premiéru několik let po ukončení jeho funkce. Obsah je totiž místy politicky "nekorektní". (duklak2)

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Cena Pavla Kouteckého zná svého vítěze

Cena Pavla Kouteckého zná svého vítěze

15.06.2014

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument získala režisérka Bára Kopecká za film DK o kontroverzním a uznávaném architektovi Davidu Kopeckém. Film je podle poroty hluboce autorskou výpovědí… (více)

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama