Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Téměř rok trvala blokáda Berlína, během níž byly západní sektory města zásobovány ze vzduchu takzvaným leteckým mostem. Film sleduje osudy 19. dopravní letky z Honolulu, která strávila v Berlíně celý rok, kdy blokáda trvala. Tvůrcům šlo přitom o co největší autenticitu, a tak byly všechny záběry pořízeny v autentických exteriérech. S výjimkou Montgomeryho Clifta a Paula Douglase jsou všechny vojenské postavy ve filmu představovány skutečnými příslušníky amerických ozbrojených sil, sloužících v Německu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem byl mile překvapen. Film ani tak moc nevysvětluje příčinu blokády Berlína z ruské okupační zóny. Jedná se spíše o dva románky členů osádek dopravních vojenských letounů C54 Skymaster (rosinenbombers), které byly k zásobování Berlína povolány. Na pozadí těchto dvou vztahů nám dají tvůrci nahlédnout pod pokličku tohoto válkou zničeného Hitlerova hlavního města - rozděleného do 4 okupačních zón. Uvidíme šmelináře, černý trh, checkpointy, i staré lidi ploužící se ulicemi a tlačící před sebou přeložené kočárky s veškerým svým majetkem. To vše v kulisách ohořelých domů a hromad sutin po stovkách náletů a závěrečné ruské dělostřelecké masáže v posledních dnech Říše.... Filmu nechybí ani jistá reflexe a velmi chválím tvůrce za postavy Němců a jejich skvělé charakteristiky. Někomu to všechno vysvětlování možná přišlo až moc polopatické - např. když se německá přítelkyně ptá toho svého navigátora - co je to demokracie? Musíme si uvědomit, že nacismus celé dekády prorůstal společností v Německu jako rakovina a zejména mladá generace, poté co se řeklo, že nacismus je zlo a Hitler byl masový vrah - nevěděla co dál. Rusové mleli o dělnické třídě a Britové, Frantíci a Amíci o demokracii. A je také nutno vzít v potaz, že film se točil v roce 1950 tedy dva roky po blokádě a většina diváků skutečně nevěděla jak to v tom Berlíně chodí....Za závěr dávám hvězdu navíc! Za mne je to za 4 bedny kávy! * * * * ()

sator 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedený film.Jedna ukázka ruského myšlení- ruského špiona v Berlíně."Rusové nevěří tomu co vidí, věří jen jiným Rusům". Dobrá zkratka ruské mentality :-)".... a kolik je tu německých špionů co donáší pro Rusy? asi 15.000 no páni..... a amerických ? Tolik ne, jen asi 10.000....hm v tom musí být dost zmatek...25.000 donašečů v Berlíně to ju, a když si připočtete těch 500 co udává pro obě stany..... ()

Reklama

PELC 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení! Film na který se ve filmové historii zapomnělo. Popisuje osudy dopravní letky za blokády v Berlíně. Velmi věrně je ukázaná celková složitá situace v poválečném a zničeném Berlíně .Naprosto bez sentimentu je ukázán vztah amerického vojáka a německé ženy. Největší hodnotou filmu je, že vše je naprosto autentické včetně samotného příběhu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Málo umělecký snímek, ale s vysokou dokumentární hodnotou, o leteckém mostě spojenců do Berlína sužovaného blokádou Sovětů. Film dosti schématicky poučuje o historii Německa a o fašismu, o americké demokracii, o tristním stavu vybombardovaného okupovaného Berlína. Především je věnován o samotné blokádě a letecké přepravě zásob. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=MnlLRCq7KRM ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Zklamání... Děj filmu velmi schématický a didaktivní, nepřirozený a nepravděpodobný. Člověk si připadá, že jej někdo vodí za ručičku a vysvětluje mu (a to navíc tak, aby to i člověk "méně vnímavý" jasně pochopil) jak to je s tím Berlínem a blokádou a Ruskem a nacisty a vůbec. Kupodivu to sice nekončí happyendem (tedy ne úplně, protože to "zmoudření" Paula Douglase i Bruni Löbel ten, v dané době a zemi povinný dobrý konec, trochu nahrazuje), ale i tak má člověk při sledování nejasný pocit, že je kamsi vmanipulováván. Autentické záběry i prostředí jsou samozřejmě úžasný materiál a stojí se na to tudíž podívat už jenom z dokumentárních důvodů. Předem nalajnovaný scénář a naplánované vyznění však tuto devizu hodně sráží k zemi. Výsledek působí spíše jako dílo zručného řemeslníka než jako inspirativní umělecké dílo. To je rozhodně škoda, protože neopakovatelné prostředí tehdejšího Berlína citlivému pozorovateli rozhodně nabízelo hodně silný materiál ke zpracování... Odhlédnuto od toho, je to samozřejmě slušné dílko s výbornými hereckými výkony a navíc, je to poměrně často i docela vtipné... Celkový dojem: 65% ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama