Reklama

Reklama

Americké akční filmy přelomu osmdesátých a devadesátých let měly jednu ikonu (Schwarzenegger), řadu různě populárních představitelů (Stallone, Norris, Seagal, Lundgren) a jednu hvězdu. Jean-Claude Van Damme na sebe poutal pozornost diváků i médií, neboť měl charisma, fyzické dispozice i životní příběh jak z filmu. Coby herec haněný a podceňovaný, ale zároveň nezapomenutelný a nepřekonatelný. Coby osobnost vysmívaný a vláčený bulvárem, ale přesto milovaný a obdivovaný. Film JCVD je mnohovrstevnatá hříčka, kde muž s titulními iniciálami hraje stárnoucí hvězdu jménem Jean-Claude Van Damme. Na hraně fikce, improvizace a sebereflexe se odvíjí vtipná i dojemná óda na uhrančivost béčkových filmů, lásku ke hvězdám, a především na mnohoznačnou centrální postavu... Francouzský scenárista, režisér a herec alžírského původu Mabrouk El Mechri začínal natáčením autorských krátkých filmů. V roce 2005 dokončil celovečerní debut Virgil. Toto humorné melodrama o odstrkovaném a životem těžce zkoušeném podřadném boxerovi jako by předznamenávalo režisérův druhý snímek JCVD. Mnohovrstevnatá filmová hříčka z El Mechriho učinila hlavní filmový objev roku 2008 a stala se vyhledávaným artiklem nejen žánrových přehlídek, ale také progresivních mezinárodních festivalů, jako jsou Toronto, Mar del Plata či Rotterdam. Věhlas filmu režisérovi zajistil také nabídky na práci v Hollywoodu, z čehož vzešel jeho nadcházející projekt, akční thriller S ledovým klidem, v hlavních rolích s Henrym Cavillem, Brucem Willisem a Sigourney Weaverovou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (593)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Van Dammův nejlepší film. Neuvěřitelný mix fikce a reality, který dává smysl a hlavně bezvadně funguje. Jean-Claude podává životní výkon (oni vůbec všichni zůčastnění hrají skvěle) a scéna, kdy se vpodstatě ze všeho zpovídá nemá obdoby. Režisér El Mechri navíc využívá neuvěřitelně sugestivní způsob snímání, které člověka úplně pohltí. Rozdělení do kapitol sice zezačátku trochu mate, ale pak už funguje skvěle. Taky je tu dost odkazů, které potěší každého správného fandu "hvězd, které zhasly" - Seagala, Chucka Norrise, anebo právě Van Damma. Diskuze ve videopujčovně na začátku nemá chybu. + Perfektní soundtrack. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zpověď smutného karateklauna.. Vyzvracené kamerové filtry, nasvícení jak při termonukleárním výbuchu, až dojemná snaha o artový přesah či hloupá zápletka kolem přepadení pošty jsou tentokrát druhotné a prim hrají vyjmenovaná slova po P, která kopírují Jean-Clauedovu bohatou kariéru. Pytel (boxovací), Pysk (rozseknutý), Třpytit se a Pýcha jsou už jen stínem z minulosti, nyní je čas pro Klopýtat, Pykat a Zpytovat. Některé druhy sebereflexe však mohou snadno vyvolat i reflex dávivý - kamera suplující psychoterapeuta a hromádky popela na hlavě poté, co se člověk dobrovolně probudí z vlastního snu, totiž efekt pochopení, potažmo dojmutí, navozují jen ztěžka. Mám teď jen trochu obavy, aby Svaly z Belgie začas neudělaly tu poštu v rámci publicity doopravdy.. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Ze lvího srdce se na stará kolena stal EMO. Taky mě těší, že Žán-Klód pro jednou/alespoň jednou nehraje naprostou lamu v neskutečně debilní akci, ale k tomu, abych označil JCVD za nějakou super pecku, mám dál než do nějakého provinčního belgického městečka. Výchozí situace a následná „dvojí hra“ už dnes není kdovíjak originální, ale i snahu třeba cenit. Na ni tvůrci bohužel rezignují již po nastínění situace, kdy jsme nuceni prakticky totéž sledovat z (nijak zásadně) jiné perspektivy. Velice nenápadité natahování trvá dál a jestli se něčeho žádoucího vážně nedostavuje, potom humoru. Dvě tři uchechtnutí nad odvahou hlavní hvězdy pohlédnout sebekriticky na uplynulá léta a skoro-dojetí nad jejím srdceryvným výlevem v poslední třetině. Mám zvláštní pocit, že celé tohle snadno stravitelné drama (komedie vážně jen okrajově) vzniklo jenom kvůli němu (výlevu). 55% Zajímavé komentáře: Tom Hardy, Blizzard, DaViD´82, Bluntman, kikuka, otík, Warsheek, Amputace ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Doba evidentně přeje návratům starých známých béčkařů. A tak to po Slyově combu zkusil také Van Damme a také neméně úspěšně. Jeho J.C.V.D. je totiž plný rýpanců do kariéry jeho a také jiných akčních borců. Zároveň ale také jeho osobní výpovědí, o tom že to také neměl dvakrát lehký. A překvapivě to obojí velice funguje, hlavně díky Van Dammovi, který dokázal, že za těmi všemi svaly se přece skrývá nějaký ten herecký talent a hlavně ten jeho monolog to plně dokazuje. A ani ta zápletka okolo přepadení nebyla špatná a i když jela podle osvědčených kolejí, tak to bylo chvilkama hodně napínavé. Zkrátka Jean-Claude mi udělal aspoň pro jednou za dlouhou dobu radost a i kdyby se zase vrátil zpět ke své béčkařině, tak už se na něj zlobit nebudu, protože svůj dluh už mi splatil. Teď už jenom zbývá, aby Chuck Norris natočil komedii o svých vtipech a Seagal se přihlásil do Jste to co jíte, a budu ze starou akční gardou spokojenej. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.5/10] | me: Van Dammova spoveď spôsobom aký som naozaj nečakal. Predsa len, je to Jean-Claude a po všetkých tých rokoch jeho účinkovania je už človek viac menej pripravený len na akciu jeho zrna. Ale toto je však niečo iné, trochu inak,... tak ako to naozaj je ... očakával som viac akcie :), ale to už je predsa tak, keď je hlavným hrdinon Jean. Napriek tomu som príjemne prekavpený a musim povedať, že Jean by si zaslúžil ďalšie filmy, kde by sa mu dostalo aj hereckého vyžitia. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (14)

  • Po úvodní scéně, když Jean-Claude Van Damme mluví o tom jak je v jeho věku těžké dělat film na jeden záběr se částečně jednalo o skutečnou odpověď Mabrouku El Mechrimu, který trval na tom, aby tak scéna byla natočena. (3DD!3)
  • El Mechri souhlasil s přepisem scénáře pouze za podmínky, že se on a Jean-Claude Van Damme setkají ještě před tím než začne pracovat, aby nestrávil šest měsíců práce na něčem co by pak třeba Van Damme vetoval. (3DD!3)
  • Celá scéna v taxi je improvizace. Mabrouk El Mechri jen Van Dammovi řekl, aby se choval k řidičce slušně, ať řekne cokoli. (Karlos80)

Související novinky

Bruce a Sigourney jako soupeři?

Bruce a Sigourney jako soupeři?

05.08.2010

Bruce Willis se zřejmě snaží trumfnout Nicolase Cage v počtu přijatých filmových rolí. Začátkem září poletí do Španělska a svěří se tam do rukou Mabrouka El Mechriho, pro kterého se drama JCVD stalo… (více)

Jessica Alba jako Bond v sukních

Jessica Alba jako Bond v sukních

29.11.2009

Zdá se, že Hollywood ji už odepsal (dokonce se mluví o restartu Fantastické čtyřky v dospělejším tónu a s jinými herci, ve třetím „fotrovském“ filmu Little Fockers na ní zbyla jen vedlejší rolička),… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Seagal vs. Van Damme?

Seagal vs. Van Damme?

17.04.2009

Jean-Claude si přečetl pár pozitivních recenzí na svou usoplenou zpověď JCVD a nabyl dojmu, že je opět na vrcholu a může si dovolit odmítnout Slyovu nabídku na účast v The Expendables. Vzápětí… (více)

Reklama

Reklama