Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alex je pätnásťročná tínedžerka s neľahkým tajomstvom. Rodičia, hneď po jej narodení, opustia Buenos Aires a presťahujú sa do izolovaného dreveného domu, zastrčenom v dunách uruguajského pobrežia. Príbeh sa začína, keď Alexini rodičia vítajú priateľský pár s ich šestnásťročným synom Álvarom. Jeho otec, ktorý je plastický chirurg v Buenos Aires, prišiel poskytnúť medickú konzultáciu ohľadom Alex. Medzi oboma tínedžermi prepukne neodolateľná príťažlivosť. Malým mestom sa reči šíria veľmi rýchlo. Malú Alex susedia zrazu vnímajú ako nejaké monštrum. Pre dievča sa pozornosť ľudí stáva nebezpečnou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Lucíe Puenzo dává naději, že existují v současnosti ještě režisérky-ženy, jejichž tvorbě stojí za to věnovat pozornost, přestože XXY trpí typickými chydami debutů. Oceňuji herecké výkony mladistvých a dokumentárnost celého snímku i nedotažený koncept s tematizováním plynutí času, problém mám potom s nevyjasněnou motivací mnoha postav, s klišé neodmyslitelně patřící k filmům o coming-outu a figurkařením. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Úvodný náčrt sľuboval možný zaujímavý vývoj príbehu, žiaľ tvorcom sa ho nepodarilo rozvinúť do podoby, ktorou by vybočoval z priemeru v tejto žánrovej či tématickej kategórii. Formálne aj herecky na úrovni, príbehovo už poslabšie. Čakala som oveľa viac.Videné v rámci projektu 52 films by women a Challange tour marec 2016- 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Reklama

Narya89 

všechny recenze uživatele

Intersexualita..záležitost, kterou se společnost snaží ignorovat a doufá, že tím asi přestane existovat. Ano, každého odlišného označíme za zrůdu a vyženeme na okraj společnosti. Krása. Film ukazuje, jak se žije Alex s jejím těžkým údělem, kdy nepatří pohlavně ani do jedné kategorii a odmítá pořád hormonálně zadržovat vývoj jedné své části. Ukazuje i reakce společnosti na ní, u některých fascinaci, u jiných zhnusení a v tom všem se rodí i zárodky lásky... ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Velice komorní příběh dívky Alex, která skrývá před světem tajemství své oboupohlavnosti. Velké téma, ale zdá se mi, že prostě nebylo plně využito. "Něco" tomu chybělo. Bohužel. Mnohem víc bych rozvinula např. milostný příběh mezi Alex a Alvarem...Jinak při té scéně na pláži, kdy se spolužáci chtěli podívat, co Alex ukrývá v kalhotách, mi bylo neskutečně smutno. Jeden z mála emotivních zážitků při sledování filmu. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Za největší problém filmu považuji to, že podporuje stereotypy, proti kterým chce bojovat. Pokud se snaží ukázat, že pohlavní kategorie nejsou důležité a že člověk by se měl odprostit od vnímání lidí dle pohlaví a sexuality, pak naprosto selhává, protože právě s těmito kategoriemi pracuje, a to ještě k tomu na velmi elementární rovině. Alex je nakonec jen chodící oboupohlavní bytost, pouze zhmotnění slova intersex. Je definována jen skrze vlastní pohlaví. Těžko říct, jestli je to fajn holka (?) nebo odporný fracek. Nemá charakter.___Navíc je film podivně tmavý, s nevýraznou kamerou i zvukem a také se nedá mluvit o hereckých výkonech. Nepovedeně artové, festivalové. Intersexuální a zbytečné. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama