Reklama

Reklama

Ópium: Egy elmebeteg nő naplója

  • Německo Opium - Tagebuch einer Verrückten (více)

Obsahy(1)

Príbeh sa odohráva v Maďarsku v roku 1913. Josef Brenner (Ulrich Thomsen ) je lekár a spisovateľ v jednej osobe. Spisovateľská múza ho opustila, získať späť stratenú inšpiráciu sa pokúša užívaním morfia. Jedného dňa je mu zverená nová, duševne chorá pacientka, ktorá je závislá. Neustále musí písať, píše denník, píše po stenách, píše pri jedle, píše na záchode... Popri tom trpí záchvatmi, pri ktorých sa jej zmocňuje neznáma sila. Vzniká vzťah doktor – pacientka, ktorý začína prekračovať rámec profesných rozmerov. (baruss)

(více)

Recenze (15)

sofiapetra odpad!

všechny recenze uživatele

Dala jsem na místní intelektuály - a to jsem si dala! Pro mě osobně je tento film naprosto nesnesitelný a nesledovatelný. Bát se co zas příšerného a hnusného bude v dalším záběru, ne, tento druh umělecké exhibice skutečně nejsem schopna považovat za Umění. A doufám, že těch pár nejodpornějších scén, které jsem bohužel nestačila přetočit rychleji, se mi v hlavě neuhnízdí na moc dlouho. Chtěla jsem se původně zdržet i hodnocení, ale rozmyslela jsem si to - naopak ráda přispěji k jeho celkovému snížení. ()

pabulator 

všechny recenze uživatele

Cvokhaus,který nemá daleko k SM salonu s vedením razícím módní trendy v tomto případě piercing mozku,potápění bez šnorchlu a v neposlední řadě simulace lidského hromosvodu skýtá domov jednomu přímo nadpozemskému stvoření je jím grafomanka Gizela ztotožnující čiré šílenství.Jednoho dne se v ústavu objeví nový doktor co rád žilama prožene nějaký ten kvalitní matroš a že ho tu je k mání dostatek. Pod vlivem omamných látek a okolností se mezi oběma vyvine velmi neobvyklý vztah. Ještě bych snad dodal,že Kirsti Stubø je naprosto pohlcující při každém detailu na její tvář a samozřejmě taky nahé tělo sem byl jako u vytržení ta ženská je absolutně zralá na to hrát do konce života už jenom samé vyšinuté holky. ()

Reklama

Karush 

všechny recenze uživatele

Po filme som sa nevedela asi takých 10 minút vôbec ozvať, pretože to bolo natoľko otrasujúce, neľudské a naturalistické dielo.Tento druh nemilosrdného života, čo film zobrazuje, bol veľmi dobre a pôsobivo podaný, či už sa jedná psychiatriu, herecké výkony alebo praktiky používané na pacientoch, ktoré boli maximálne šokujúce. Čo sa ich vzťahu týka, tak od prvého momentu cítiť medzi nimi mystickú príťažlivosť, dvoch takých ľudí, ktorí bez slov hľadajú vzájomnú lásku.Niektoré záležitosti okolo Gizely ostali otvorené, ale tu to nebolo ani potrebné, lebo "geniálnou tvorbou" všetko odhalí. Udivujúce, ako autenticky sa stotožnila K. Stubo s postavou choromyseľnej, takýto fascinujúci výkon sa veľmi málokedy vidí. Nahošské scény pekne zvýraznili stav jej duševnej nahoty (inak to neviem vyjadriť) a vyčarovalo to ešte hustejšiu atmosféru. Tento štýl určite mnohých zarazí, iným zas naopak veľa povie. Asi teraz maximálne nesúhlasíte so mnou, ale toto dielo bolo na svetovej úrovni. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Dost dlouho jsem přemítala jaké ohodnocení dát.V celé škále. Díky absolutně famózní Kirsti Stubø tedy čtyři hvězdy. Film drsný, tak jak jen může být z prostředí psychiatrické léčebny v Maďarsku v roce 1913. Sestry jeptišky, pevně svírající svoji pozici ředitel a nový lékař, který není zrovna nadšen jeho středověkými metodami léčby. Psychiku dává do pořádku pomocî opia. A Gizela, ta šílená mladá žena, která píše a píše a píše...aby vypudila zlo že svého těla, ve kterém střípek inteligence a sexuální touhy někdy probleskne. Skvělá kamera, zajímající se o nejmenší detaily, atmosféra ponurá.....není lepší vyhnat z mozek z hlavy ? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přesto, že se stále něco dělo, je film bez příběhu. To by nemuselo vadit, ale film ho vyžaduje. Uveďme několik zlomových bodl z Gizellina života a zkusme, tedy zkuste, si jej poskládat: péče o matku a náhlé selhání, pannenství (další selhání), projevy šílenství, hospitalizace, kdy je mučena Ďáblem i lékařským personálem, sex s doktorem Brennerem a jeho důsledky (viz společná večeře), propuštění doktora Brennera, který je majitelem ústavu prof. Winterem považován za ničemu, tajná lobotomie; dá se z toho vůbec udělat nějaký příběh? Byla lobotomie skutečně to, po čem žena toužila? A co horečně a nutkavě psané deníky? A kde zůstal Ďábel a zlo? Ve svůdném jarním větříku!? - Szászova režie je opět skvělá! ()

Zajímavosti (1)

  • Či už na papier, do zošitov alebo na steny Gizella (Kirsti Stubø) v skutočnosti stále dookola písala text jednej nórskej detskej pesničky. (Karush)

Reklama

Reklama