Reklama

Reklama

Násiríja, pravdivý příběh z Iráku

(TV film)
  • Itálie Nassiryia - Per non dimenticare (více)

Obsahy(1)

Italská mírová mise má v Íráku nesnadný úkol. Za pouhé čtyři měsíce se musí pokusit vybudovat základy pro demokracii v zemi, jíž sužuje hlad a nedostatek pitné vody. Velitel jednotky Stefano Carboni se snaží vrátit zastrašeným občanům pocit vlastního sebeuvědomění, bez kterého demokracie existovat nemůže. Oprava čističky vody a zorganizování svobodných voleb ale stále naráží na všudypřítomnou korupci a neustálé nebezpečí teroristického útoku.
Jako předloha pro napínavé vyprávění posloužily deníky jednoho z účastníků mise. V důrazu na hereckou přesvědčivost a ve vytříbeném citu pro gradování napětí uplatnil režisér Michele Soavi svou předchozí hereckou praxi a léta natáčení kultových hororů. Tradiční schéma ?obyčejní lidé v neobyčejné situaci? Soavi posouvá do mimořádně citlivého dramatu o různorodosti kultur a trvanlivosti lidských hodnot. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Kdyby scénárista vynechal patetické dialogy a nesnažil se do děje zapojit i odbočky k islámským teroristům a zkorumpovaným politikům (jejichž jednání nemůže znát, a proto jistě neodpovídá názvu "pravdivý příběh"), mohlo to dopadnout mnohem lépe. Poskládat film z příběhů skutečných italských vojáků je zajímavé a snahy ukázat obyčejné problémy tamních lidí si cením, ale vynechání patriotických vsuvek a větší nejistota o vývoji (když jste voják, taky nemůžete vědět, jak si teroristé plánují, že vás vyhodí do vzduchu) by tomuto filmu vůbec neuškodily. ()

Reklama

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Film je podle skutečné události, ale kdyby se autoři více drželi reality, mohlo by to být velmi dobré. Takhle jsem zklamán, přestože výprava byla podle mě slušná a efekty se držely na slušné úrovni. Odpustil bych si ale totálně patetický závěr, který byl předvídatelný už od začátku filmu a zdál se mi dost prvoplánový. Také, jak už zde zaznělo, mně dost vadil pohled z druhé strany, tedy scény zachycující tajné přípravy mezi iráckými rebely. Pro správné vystižení napětí, které musí vojáci v takových misích zažívat, by bylo potřeba podchytit ten pocit, že nevíte, ze které strany to přijde, ale v tomto snímku to víte bohužel dost dobře a do reálných osudů italských karabiníků vás to nevtáhne. ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Dávam 1 hviezdu za docela slušné herecké obsadenia a zahratie úloh vo filme. No na obsah mám iný názor. Z jednej strany mi je ľúto tých 19 talianskych vojakov, ktorí tragicky zahynuli v Iraku. Vo filme sú vykreslení ako zástancovia demokracie a humanitárnej, či obrannej pomoci miestnym obyvateľom, čo čiastočne tak mohlo aj byť. No z opačného uhlu pohľadu je film silne manipulujúci verejné myslenie ľudí! Tí dobrí, to sú len tie talianske jednotky zabezpečujúce mier v oblasti Nasirija, starajúce sa napr. o lekársku pomoc, "demokratický" priebeh volieb, rozvoz vody a odrážanie útokov teroristov. No vôbec tu nie je vidieť trpenie, bolesť a plač tej druhej, t. j. domácej strany, ktorá veľmi trpela zbytočnými a často násilnými zásahmi medzi národných vojnových jednotiek do vnútorných záležitostí ich vlastnej krajiny! Film je preto zavádzajúco jednostranný. A o to producentom takýchto skreslených filmov ide: pod vymyslenými heslami napr. o boji proti nedemokratickosti, či falošnom hľadaní často vymyslených teroristov, vedome vyprovokovať vojnu medzi oboma tábormi, pričom zbytočne zomierajú ako zahraniční, ako i domáci vojaci, či civilisti. Pravý vinník týchto krvavých konfliktov sa však skrýva a málo kto si ho uvedomuje. Kto to je? Sú to svetoví moci páni (globálne elity), ktoré to v pozadí všetko riadia, podľa svojich genocídnych plánov ľudstva. ()

Mikeowka 

všechny recenze uživatele

Je to asi trochu divné říci, ale mám velmi ráda filmy z tohoto prostředí. Když se k tomu přidá italština, je to pro mě záruka výjimečného zážitku. Hodnotím-li "pravdivý" příběh, je to na pět hvězdiček. Přidám-li k tomu jiné aspekty - někdy mírně zbytečné a subjektivní zápletky, hodnocení trochu klesne. Navíc mě občas maličko rušila hudba. Ale jako žena si neodpustím nezmínit, že Raoul Bova je prostě strašně krásnej chlap... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Michele Soavi sa inšpiroval skutočnou udalosťou z 12. novembra 2003, pri ktorej zomrelo 19 členov talianskej misie "Stredoveký Babylon". (MikaelSVK)

Reklama

Reklama