Reklama

Reklama

Skřivánek

  • Sovětský svaz Žavoronok (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Podle skutečné události vzniklo silné filmové drama, popisující sílu a hrdinství několika lidí na pozadí zuřících bojů druhé světové války. Píše se rok 1942 a fašisté zrovna zkoušejí nové protitankové střely. Jako pokusný králík má posloužit zajatý sovětský tankista Ivan se svojí posádkou. Nikdo z nacistů však netuší, co všechno se v hrdinném vojákovi skrývá. Nejenže se mu podaří přelstít německé velitele, ale také geniálním tahem získá tank, se kterým se rozhodne rozpoutat vlastní válku proti nepříteli. Uprostřed nacistické říše se se svým opancéřovaným strojem stává hrdinou a nadějí pro všechny místní lidi, kteří už ani nedoufali v obrat k lepšímu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Dcela mile prekvapeni - jak jsem v jadru skepticky vudci filmus podle skutecnych udalosti - v jistem slova smyslu takovy "predobraz" jene casti u nas kdysi velmi popularniho polskeho serialu 4 z tanku a pes. Spise nez kohezni pribeh se jedna o mozaiku zaberu, ktera ma jistou spojujici lininii v ukradenem tanku, pocitu ne/svobody a touze zahnat velky germansky narod od Volhy zpatky do Valhaly. Nektere zabery byly az moc schematicky zjednodusene - moc se toho nenamluvi a nevysvetluje - takze na otazky proc a kde se vzal pokusny tankodrom v srdci rise a na polich tam bez ostrahy okopavaji slicne sovetske kolchozkyne nebo jakym zpusobem se do sovetskeho lagru dostal parizsky interbrigadista. Minimalistickemu filmu sedi minimalisticka hudba, i kdyz jako symbol nemecke hudby vybrat zrovna polku Vyvalte sudy mi neprislo uplne nejstastnejsi. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Možná bych tomuto filmu dala i více bodů, zvláště za to zajímavé zakončení. Je to film podle skutečné události a tak se ani věřit nechce, že by se v r.1942 mohl na říšských silnicích prohánět ruský tank jako neřízená střela. Jelikož tank neměl na sobě žádnou identifikaci, tak důvěřivé a sebejisté Němce ani nenapadlo, že by uvnitř seděl Rus ( a k tomu ještě zajatec). Dobře zpracovaný film, jen mohl více oplývat dialogy. Pokud tam vůbec někdo něco povídá, pak jsou to Němci potažmo příslušníci Wehrmachtu a SS. Ale nenudila jsem se. ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Nálepka "film podle skutečné události" pro mne vzbouzí u žánru filmů jako je Skřivánek poněkud rozpačitá očekávání. Výrobek propagandy nebo opravdu podle skutečnosti? Ať tak či onakaž na úplný závěr film není přehnaně patetický, jak často sovětské válečné snímky bývají. Dal by se spíše rozdělit na jednotlivé scény symbolizující odpor proti Němcům a statečnost sovětských vojáků. Na francouzském spoluvězni tankistů se neprojevují vlivy schematické charakteristiky postav Francie stála na druhé straně železné opony, tudíž jsem původně čekal že tato postava bude plnit ve filmu negativní roli), stejně jako i některých Němců (buď nebyli přímo záporní nebo konali povinnost, pro kterou byli vychováni(otec a syn v hospodě)). Pozastavil jsem se také nad přítomností žen ze SSSR, pracujících v srdci Evropy na německých polích, a to bez přítomnosti německých dozorců, bez okovů a plotů zabraňujících útěku. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dívatelný ruský válečný film. Kamera na výbornou-na tu dobu pochopitelně. Originální story zajatců co ukradnou ruský tank z válečné kořisti. Německý důstojnický sbor je vykreslen a zahrán dost primitivně. Zrychlené záběry filmu velmi nesvědčí, působí směšně. Jinak to stojí za skouknutí, nejvic povedená scéna jsou ruské vězenkyně vítající Rudou armádu na německém poli. ()

antragus 

všechny recenze uživatele

Na to, jaké ubohosti byli Rusáci schopní o válce natočit je tohle fakt celkem v pohodě. I když, pokud se tohle skutečně stalo, měl scénárista nejspíš velice lehkou ruku a divokou fantazii. Na druhou stranu - Rusko s točením nereálných heroických filmů pomalu ale jistě skončilo, zatímco "neporazitelná" Amerika chrlí podobné nereálné hovadiny s přehledem dodnes. Takže proč Rusům vyčítat hrdinství a neprůstřelnost, že? ()

Zajímavosti (1)

  • Zbraně použité ve filmu byly samopaly MP-40. Ve filmu byly použivány tanky T-34/76 a T-34/85. Tank, na kterém posádka jezdí po Německu, je T-34/76. Ve filmu se také objeví letadlo Ju 88. (K98)

Reklama

Reklama