Reklama

Reklama

Země bakterií

(TV film)
  • Francie Bacterialand
Francie, 2005, 52 min

Režie:

Thierry Berrod

Obsahy(1)

Byly zde před lidstvem a budou zde i po něm.

Původ bakterií zůstává tajemstvím. Někteří vědci se dokonce domnívají, že je na Zemi přinesly meteority odněkud z vesmíru. Faktem je, že bakterie jsou první známou formou života, která se na naší planetě objevila. Bakterie se množily dělením a celou Zemi rychle osídlily.
Dvě miliardy let byly jediným projevem života. Dnes je jasně prokázáno, že naše buňky se vyvinuly právě díky splývání bakterií. V lidském těle je jich celý kilogram. Jsou všude: v ústech, na jazyku, na zubech, ve střevech... V přírodě je často nacházíme na místech, kde by jiné formy života nemohly exiatovat. V extrémních hloubkách oceánů, v horkých pramenech, na dně těch nejhlubších dolů. Naše "předchůdce" umíme také zužitkovat. Používají se v potravinářském průmyslu, lékařství a farmacii. Čistí odpadní vody a dá se jimi topit. Využívají je horníci i lesníci. Jsou nepostradatelné, ale možná do určité míry nahraditelné. Už nyní totiž probíhají výzkumy, jejichž cílem je výroha bakterií umělých. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

hippyman 

všechny recenze uživatele

výborný dokument o našich všudypřítomných a nejstarších předcích, ze kterého si člověk odnese mnoho informací a zajímavostí... samozřejmostí je množství čísel, digitálních vizuálizací a spekulací do budoucna... naprostá spokojenost - proč nám tohle nepouštěli o biologii? :) 100% ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Na začátku to byly tak brutální kecy, že mě totálně znechutily a vypnul jsem to. Pak jsem ale náhodně ve filmu poskočil a zaujala mě část využití bakterií - třeba jako nevyčerpatelný zdroj energie z fekálií! Je zvláštní, že třeba k nám se to ještě stále nedostalo. Možná díky tomu, že evropská společnost je fekálie schopna vnímat jen jako odporný odpad. ()

Reklama

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Většina lidí pohlíží na bakterie jenom jako na původce nebezpečných nemocí a nejraději by je všechny vyhubila, jak nám předkládají televizní reklamy na dezinfekční prostředky. Ve skutečnosti jsou bakterie skutečnými vládci naší planety a všech ekosystémů, vytvořily kyslík, který dýcháme, nemohli bychom bez nich trávit potrvu, budují náš imunitní systém a všechny vyšší formy života jsou vlastně symbiotickými koloniemi bakterií. Čím více studujeme houževnatost bakterií, tím více připouštíme možnost přežívání bakterií ve vesmírném prostoru nebo v prostředích zcela jiných než jsou na naší planetě. Osobně mi myšlenka, že se bakterie mohou vyskytovat skoro kdekoli ve vesmíru, nepřijde vůbec fantasmagorická, posuďte sami - přežívají teploty v rozmezí -273 až 350 stupňů celsia, odolávají gravitaci několikasettisíckrát(!) větší než na Zemi, neublíží jim extrémní dávky radiace, dokáží získávat energii jinými způsoby než oxidací uhlíkatých molekul nebo zachytáváním světla (třeba rozkladem sirných nebo železitých sloučenin) a ve formě spor přežívají až několik miliónů let a poté zas můžou být přivedeny k životu. Tento francouzský dokument je kvalitní, vědecký, informačně přínosný a pojednává zejména o možnostech využití mikroorganismů ve prospěch člověka. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama