Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Jožo Ráže (S02E14)

(epizoda)

Obsahy(1)

Slovenská hudební skupina Elán, v čele s baskytaristou a zpěvákem Jožo Rážem, založená roku 1981, byla v první polovině osmdesátých let jednou z nejznámějších skupin v tehdejším Československu. Po roce 1989 skupina fungovala dál. Jožo Ráž žil tehdy životním stylem, který byl kolotočem práce a nebezpečných koníčků. Ráž miluje terénní motocykly a závody na nich. Angažoval se v podpoře Mečiara a HZDS a jeho vztah k fanoušků se stal kontroverzní. Pak přišel okamžik, který nikdo nečekal, kromě Ráže samotného. Měl divnou předtuchu bez konkrétního obsahu. V červnu 1999, po natáčení největšího hitu skupiny Elán Voda, čo ma drží nad vodou z filmu Fontána pro Zuzanu, nasedl na motorku a měl nehodu, při které málem zahynul. Dva měsíce po této události se Jožo Ráž probral. Nevěděl, že mu kolega z kapely Vašo Patejdl dával na uši sluchátka s hudbou Elánu, aby ho probral k životu, netušil, že na Slovensku i v České republice pořádali psychotronici seance, aby se vrátil, nevěděl o několika operacích. Dva měsíce ležel v Nemocnici v Kramároch, o níž kdysi nazpíval veselou písničku. Probudil se a byl to jiný člověk. Nehoda mu změnila hodnotový žebříček a životní styl. Žil jen přítomností, nechával se pohltit všedním dnem a nevšedními adrenalinovými zálibami a duchovní rozměr života neřešil. Po těžké nehodě přestal závodit a začal řešit otázku, proč zůstal mezi živými. Jak si na tuto otázku dnes odpovídá a jak se dívá na svůj nově darovaný život, na to se snaží hledat odpověď náš pořad.
Průvodcem je redaktor České televize Milan Fridrich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalý psycholog, co ale asi nikdy psychologii nepraktikoval. Jeho schopnost vypít enormní množství alkoholu byla pověstná. Je zajímavé sledovat jeho proměnu v bystrého a sympatického chlapíka v usazeného a obžérního maníka. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Já moc nemusím Elán, vůbec československou hudbu málokdy vyhledávám, ale líbilo se mi že tady nešlo o show, bylo to normální rozhovor s Rážem, bez zbytečných věcí. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Jožo Ráž: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jožo Ráž je nesympatický arogantní člověk, který si myslí, že sežral šalamounovo .... na všechno, ale opak je pravdou. Jeho příběh je o ničem, alespoň v jeho podání. ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

Reklama