Reklama

Reklama

Der rote Elvis

  • Slovensko Červený Elvis (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Nemecký dokument o slávnom zosnulom americkom spevákovi a hercovi Deanovi Reedovi, ktorý sa po usadení v roku 1973 vo východnom Nemecku stal obrovskou hviezdou... (westerns)

Recenze (3)

Horak 

všechny recenze uživatele

Velmi chvályhodný počin. Východní Němci nám byli velmi dlužni zmapování osudů nejbizarnější showbizové postavičky tábora míru. Dokument o jedné z nejžádanějších komodit v rámci RVHP sice místy postrádá větší spád a velmi mi chyběl komentář Mistra Gotta (z Čechů se v ukázce z Zpívej kovboji mihne jen Vašek Neckář), ale Reedův životní osud je natolik podivuhodný, že se rozhodně nudit nebudete. Hodně prostoru je věnováno Reedově méně známému působení v Chile, epizodnímu návratu do USA a jeho četným milenkám. Venceremos! ()

zeyer 

všechny recenze uživatele

Dokument s hranými prvky ukazuje období životní etapu zpěváka Deana Reeda v Německé demokratické republice. Příjezd hvězdy je spojen s euforií - emigrant ze Západu na Východ, z kterého těží komunistický režim. Politické nadšení zpěváka, které působí upřímně a přesvědčivě, jeho protest proti válce ve Vietnamu a angažmá v Chille je odměňováno poměrně luxusními životními podmínkami a nabídkami na účinkování v prestižních východoněmeckých filmech. Ze zpěváka se tak stává i herec. V dokumentu hovoří kolegové, politici (mj. Egon Krenz, který v říjnu 1989 převzal vládu po Honeckerovi) a manželka Deana Reeda Wiebke. Jak jde čas, "hvězda naruby" začíná chápat, že neudělal s NDR zas takové terno, že nezmění světový řád, že v USA nebude vítán jako hrdina. To dokument naznačuje sice jen implicitně, ale konkrétněji to prozrazují jeho narůstající deprese, milostné avantýry, závislosti a rodinná krize, která se vrací jako bumerang. Smutným koncem je nejasnostmi opředená sebevražda. Jde o výborný dokument ukazující netradiční životní dráhu. ()

Reklama

Reklama