Reklama

Reklama

Norró - historie ženské obřízky

  • Španělsko Norro: Historia de una ablación
Španělsko, 2006, 56 min

Režie:

Pere Herms

Obsahy(1)

Filmařsky velmi intimní pohled do života dvanáctileté, přemýšlivé černošské dívky kmene Daasanach. Čeká ji obřízka, rituál, který se dnes nově objevuje i v demograficky pestré Evropě. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Jeer 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycuje jeden den v životě kmene Daasanach, žijícího na území Etiopie, a to zejména dvě mladé dívky, které se připravují na to, že se podrobí posvátnému, avšak velmi bolestivému iniciačnímu rituálu, který je má začlenit do společnosti. Jako neobřezané by byly v podstatě vyvrhelkami, které se nikdy nevdají a nebudou mít děti, což je pro zdejší ženy nepředstavitelné. Dle této kultury neobřezané ženy zemřou a navíc přinášejí zkázu i společnosti jako takové, obřízku si totiž přejí duchové jejich předků. Západním lidem se tento prastarý zvyk zdá nesmyslný, krutý a barbarský. Není divu, když při něm dochází k odříznutí vnitřních stydkých pysků a klitorisu za plného vědomí bez jakékoliv anestezie, navíc v ne zrovna hygienických podmínkách. Ve filmu ani nebylo řečeno, kolik dívek zemře důsledkem vykrvácení nebo infekcí, jak "příjemný" pro ně musí být pohlavní styk nebo jaké komplikace můžou nastat při pozdějším porodu... Snad měl tento zvyk původně zabránit ženské nevěře či regulovat populační růst. Je otázkou, zda má jedna kultura (v tomto případě ta západní) právo hodnotit či dokonce zakazovat zvyky a tradice, které jsou součástí jiné kultury a které ji pomáhají udržovat její integritu a kontinuitu, nebo zda má určitá kultura právo rozhodovat o jedinci a o procedurách, kterým se podrobí třeba proti své vůli. Ačkoli se snažím nedívat se na věci z jednostranného, etnocentrického pohledu, v tomto případě stanoviska kulturního relativismu přinejmenším přehodnocuji. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý dokument o jednom z nejbarbarštějších a nejzbytečnějších rituálů, přežívajícím u mnoha etnik Afriky a Asie. Stejnému tématu se u nás v dokumentu "Josefína - africký příběh" věnuje Jaromír Štětina (jeho snímek je stejně působivý jako Norró, vyznívá však mnohem syrověji - celý zákrok obřízky je v něm zobrazen naprosto explicitně). Pro zájemce o problematiku ženské obřízky: www.amnesty.cz/svaw/typy-nasili/fgm.htm ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Iniciačný rituál prijatia ženy do spoločenstva kmeňa prebieha v niektorých afrických kmeňoch mimoriadne krutým spôsobom: ženskou obriezkou. Dokument zachytáva príbeh dievčaťa Norró z etiópskeho kmeňa žijúceho pri rieke OMO, ktorej neostáva nič iné, len sa podrobiť bolestivej tortúre, napriek jej neveľmi súhlasnému postoju. Popritom sa dozvieme názory kmeňových starešinov, prečo musí byť tento krvavý obrad vykonávaný aj dnes (ochrana kmeňa pred nešťastím, zabezpečenie úrody - ide teda aj o akúsi formu obete vyšším mocnostiam) a snahu zistiť prečo a kde je pôvod tejto folklórnej tradície. Ten ostáva zastrený rúškom tajomstva. Nepozeralo sa to práve najľahšie: najmä rozdiel v pohľade na veselú a uvoľnenú Norró pred obriezkou a bolesťou a strachom poznačenú tvár zmrzačenej mladej ženy po "operácii" mňou otriasol. Tiež som zapochyboval o absolútnej všeplatnosti postoja, ktorý hovorí o nutnosti ponechať divoké etniká vo svojom samovývoji i so všetkými jeho zvyklosťami. 70% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hlavní nápad tohoto dokumentu je prosté a jednoznačné sdělení. Ženská obřízka nejen, že mrzačí tělo, ale také osobnost ženy. Zatímco před zákrokem byly dívky plné života, zvídavé a velmi dobře pomáhaly svému kmeni, po zákroku se veškerý život vytratil z jejich očí a staly je pouhými stíny... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama