Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (255)

easaque 

všechny recenze uživatele

jedna z prvních knih o Zeměploše byla zfilmovaná stejným režisérem jako už dřívější Otec prasátek. Prostředí i atmosféra stejná. Triků tentokrát víc, ale abych si to víc vychutnal to nepomohlo. Nějak mi to připadlo přeplácané a v ději se hodně skákalo sem tam. V knize je to podobné, ale do filmu mi to moc nesedělo. Takže ve srováním s Hogfatherem je to horší. Přesto je to dílo na televizní tvorbu úctihodné a působí na mně mnohem víc než většina filmových fantasy filmů a pohádek. Rozhodně lepší tři hvězdičky a doufám, že další film z díla Terry Pratchetta opět potěší. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, který by nečetl původní Pratchettovu knížku a má rád komedii ze světa fantasy, je tohle asi pětihvězdičková věc. Já jsem ji četl, takže jsem si nějak představoval všechny ty hrdiny od Mrakoplaše až po barbara Cohena a taky jsem si nějak představoval, jak pronášejí ty svoje dialogové hlášky. A to je asi jediný důvod, proč jsem nešel na pět hvězdiček i já, protože co se týče castingu, věrnosti předloze, deklamací hlášek a tak nějak celkového pocitu, tohle je velmi, velmi povedená adaptace. O to víc, že to je jenom televizní kousek. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Film podle úplně prvních dvou příběhů odehrávahjících se na Zeměploše - Barva kouzel a Lehké fantastično s čarodějem Mrakoplašem (mám mága a nebojím se ho použít) a turistou, který často neví, kde se nachází jeho zavazadlo Dvoukvítkem. Triky nejsou nijak oslnivé, ale vzhledem k lehké plynulosti příběhu, skvělým hereckým výkonům (Tim Curry je prostě padouch jak má být), se dají odpustit i některé chybky. Vše je postaveno na vynikajících dialozích, a skvělém příběhu věrně tak, jak pan Pratchett napsal. Škoda, že tento filmek nenavštívil kina. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je důkazem toho, že Prachett píše tlusté knihy plné vaty. Sice v knize to okoření slovními vtipy a hrátkami s jazykem, ale to na plátno prostě nejde přenést. A když se přenese jen děj, je to nuda k zbláznění. Navíc jsem si podle všech ilustrací myslel, že Mrakoplaš je v podstatě mladík a sedělo by mi to nějak víc. I když je to televizní, výprava a triky jsou hodně slušné (na TV), i když třeba Čaroděj Zeměmoří měl některé lokace lepší... Nevím, nějak mne to nechytlo, zhruba stejně jako Prachettovy další a další a tlustší díly, ředěné na maximum a ani už ne tak vtipné. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

První dvě Pratchettovky v úžasném dvoufilmu. Knížky jsou adaptovány věrně, některé dialogy převzaty doslova a tam, kde přeci jen je něco přehozeno, upraveno, vyškrtnuto, to není na škodu celkovému příběhu. Těžko říct, zda bych se bez problémů orientovala, pokud bych neznala knížky, ale člověk nikdy neví, co by bylo, kdyby .... Tedy, vlastně někdy se dá předvídat, třeba že když podnikavému hospodskému vysvětlíte princip toho, jak se to jen řekne něco jako "pojí-štěnic", tak se pokusí tuhle sázku vyhrát. Člověk může jenom litovat Smrtě a jeho četných neúspěšných schůzek s Mrakoplašem. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (10)

  • Britská verze má 184 minut a americká jen 132 minut. (Terva)
  • Vadim Jean, ktorý režíroval aj predošlý film zo série Zemeplochy Hogfather, využil aj niektoré lokality použité v minulom filme pre zabezpečenie kontinuity. Napríklad scény vo veľkej sále Neviditeľnej univerzity boli tiež natočené v krypte Guildhall, v Londýne. (Greenpeacak)
  • Většina lidí, co hrála rozzuřený dav "Star people" a zákazníky v hospodě "Prokopnutý Buben", jsou Zeměploští fanouškové. (Bakllazaan)

Reklama

Reklama