Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Tomáš (T. Materna) musel nastoupit do učení ke kominickému mistru Dýmalovi (P. Zedníček) a podřídit se tak rozhodnutí svého strýce. Začátky nebyly vůbec lehké. Vydržel mistrovo svérázné „učení“ i všechna příkoří jeho hašteřivé manželky a naučil se všemu, co patřilo ke kominickému řemeslu. Přesto snil o tom, že jednou bude pekařem, jako byl táta. Měl štěstí, že si ho vybral do učení cukrářský mistr, který rozpoznal jeho šikovnost a chuť do práce. To druhé řemeslo mu doslova učarovalo. Aby se však dokázal v tomto novém prosadit, musel ještě překonat řadu překážek, především však nástrahy svého rivala, cukrářského učně Vojtina. Velkou oporou mu byla cukrářova dcera Eliška (A. Neubauerová) a za svou houževnatost a píli byl Tomáš nakonec odměněn. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Nonna 

všechny recenze uživatele

Tento film mi v době jeho zrození úplně unikl a teď mě mile překvapil. Má náladu, kameru, hudbu, herce, vše je vyvážené a to, že se vleče, nevadí. Jako vánoční pohádku pro děti to lze chápat jen v případě, že jsou děti otrlé, protože útrapy hlavního hrdiny jsou chvílemi velmi nesnesitelné a stále stupňované. Film dobře působí i jako dokument určité doby. Mile mě potěšil Pavel Zedníček, ostatně jako vždy, když ze sebe přestane dělat pitvorného blbečka a skutečně začne hrát. Ráda se znovu podívám. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo vysoké hodnocení filmu. Moc jsem nečekal, že by tohle mohlo být kvalitně hodnoceno. Není to špatné a na hodinku sledování se to skousnout. Když ovšem vydržíte příšerný zvuk. Ten mi kazil zážitek. Jinak ale prvorepublikovou dobu miluju a sladké taky. A ta láska mezi takovou dospívající mládeží je docela roztomilá. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Lepší televizní film z prostředí první republiky o kominickém učni, který by raději byl cukrářem. A taky že by mu to šlo mnohem více. Myslím si, že zasadit film do prostředí první republiky byl dobrý tah, jinak by to byl jen průměrný až podprůměrný film, kdyby se odehrával v dnešní době. Ta prvorepubliková atmosféra jej dělá atraktivnější, hlavně ti veteráni, ta stará cukrárna, staré domy, soutěž cukrářů a vyhlášení soutěže skrz starý mikrofon, botky pod padesát korun... [1300. hodnocení, 71. komentář, 72%] ()

caesarous 

všechny recenze uživatele

Hodně specifická pohádka. Odehrává se ve zvláštním prostředí, které připomíná 1. republiku. Hlavní hrdnina dostavá "sodu" snad ode všech. Nakonec si ale, jak už to v pohádkách bývá, dokáže poradit. Výkony dětských herců jsou nadstandardní a originální scénář také není špatné. Proto celkově hodnotím 75%. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Moc hezká pohádka. Není dokonalá a některé herecké výkony jsou trochu nepřesvědčivé (obzvlášť ty dětské), ale je hodně poučná. Děti si možná díky ní uvědomí, že by si měly vážit všeho, co mají. Jsou už tak zvyklé na to, že mají počítač, televizi, mobily, vzdělání, hromady oblečení.... Přitom neví, jak tomu bylo kdysi. Děti neměly co jíst, musely makat a vážily si každé prkotiny. Kdybych měla něco vyšvihnout, tak by to byl námět a výprava, ta se jim obzvlášť povedla a byla uvěřitelná a nekýčovitá (což se někdy u pohádek bohužel stává). Bylo to skoro za 5*, nakonec jsem přece jen dala pouze 4*, ale bylo to o fous. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Na 39. Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana získal film "O kominickém učni a dceři cukráře" Zvláštní cenu poroty (za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem). (Karlos80)
  • Film se natáčel v Jimramově. Část filmu se odehrávala i v areálu bývalých vojenských kasáren, kde se natáčel seriál Četnické humoresky (1997). Natáčelo se také na zámečku Karlštejn. (marabart)

Reklama

Reklama